Kina postavlja svetski rekord – 6G daleko brži od 5G

Kina je realizovala najbrži svetski prenos u realnom vremenu za teraherc bežičnu komunikaciju (THz) koji je 10 do 20 puta veći od 5G mreža, objavila je Laboratorija Purple Mountain.

Tehnopolis

Izvor: B92

Subota, 08.01.2022.

14:12

Kina postavlja svetski rekord – 6G daleko brži od 5G
Foto: Profimedia

Sa domaćim razvijenim bežičnim komunikacionim sistemom od 360-430 GHz, visokotehnološka laboratorija u Nanđingu, glavnom gradu istočne kineske provincije Đangsu, postigla je 6G orijentisanu 100-200 Gbps (gigabita u sekundi) THz u realnom vremenu, prenosi "CRI online".

Glavni istraživač laboratorije Jou Siaohu ukazao je da su teraherc tehnologije prenosa fundamentalne za 6G mreže i da će se široko koristiti za realizaciju bržeg prenosa i u aplikacijama novog tipa kao što su AR, VR i metaverzum.

"Štaviše, teraherc tehnologije se takođe mogu u velikoj meri koristiti u komunikaciji u svemiru i između satelita i da bi se na kraju realizovala integrisana komunikacija svemir-zemlja-more", dodao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: