[test] Motorola Edge Plus: Uspavani zmaj se budi - i gladan je konkurencije

"Ne govori mi o magiji, veštice. Bio sam tu kada je pisana". Ovaj citat bi mogao najbolje da opiše osećaj nostalgije, ali i ushićenja koji izaziva flegšip telefon Motorole, jednog od pionira ove igre. Predstavljamo vam Motorolu Edge Plus.

Izvor: Jovan Đurić
Podeli
Foto: B92/Jovan Đurić
Foto: B92/Jovan Đurić

Dugo iz ove kompanije nisu imali uređaj koji bi mogao da se takmiči na najvišem nivou, što ne znači da nisu imali dobre modele telefona - jednostavno, nisu bili flegšip. Ipak, iz Motorole su sada rešili da povrate mesto koje im sa pravom pripada - na samom vrhu piramide.

Da li im je pošlo za rukom? Hajde da vidimo zajedno.

Dizajn

Dimenzije Motorole Edge + su 161.1 x 71.4 x 9.5 mm, a težak je 203 grama, što znači da ne spada baš u najlakše i najmanje telefone na svetu. Međutim, kada ovako stavimo "na papir" brojke, ne dobijamo ni približno pravu predstavu o tome koliko je ovaj dizajn jedinstven.

Foto: B92/Jovan Đurić
Foto: B92/Jovan Đurić

Prvu razliku u odnosu na ostale telefone uočavamo čim uzmemo telefon u ruku. S obzirom na to da je pravljen ako da bude "duguljast", ali zato nešto uži od onoga na šta smo navikli, lako ga je držati jednom rukom.

Visina i težina su verovatno (bar delom) posledica džinovske baterije od 5.000 mAh i zato smo apsolutno spremni da istrpimo par "virenja iz džepa", ali o tome nešto kasnije.

Sa donje strane se nalazi zvučnik, kao i USB-C port.

Foto: B92/Jovan Đurić
Foto: B92/Jovan Đurić

Svi dugmići su sa desne strane telefona - što će reći Power dugme, i dugmići za kontrolu zvuka.

Foto: B92/Jovan Đurić
Foto: B92/Jovan Đurić

Zakrivljeni Endless displej, naravno, oduzima slavu svemu ostalom kada je u pitanju dizajn.

Međutim, trebalo bi istaći još jednu stvar: audio jack od 3.5 mm se nalazi sa gornje strane uređaja, što je redak slučaj danas sa telefonima uopšte, a kamoli sa flegšipima. Da budemo fer, to i jeste nešto čega se Motorola pridržava.

Da dodamo i da telefon nema IP68 rejting vodootpornosti, što je prilično čudno za flegšip. Eto mane niotkuda.

Foto: B92/Jovan Đurić
Foto: B92/Jovan Đurić

Pozadi se nalazi čuveno stilizovano slovo M, a u gornjem levom uglu su kamere, vertikalno poređane.

Foto: B92/Jovan Đurić
Foto: B92/Jovan Đurić

Displej

Odakle da krenemo kada je displej u pitanju... hajdemo prvo o tehnikalijama. U pitanju je OLED displej dijagonale 6.7 inča, rezolucije 1080 x 2340.

Osvežavanje ekrana radi na 90 Hz, što omogućava savršeno tečan rad, kao i oštre boje. Imate izbor, naravno, da podesite i 60 Hz, ali ne isplati se. Jedina benefit od toga moglo bi da vam bude dodatnih 5-10 minuta baterija, i jednostavno nije vredno.

Foto: B92/Jovan Đurić
Foto: B92/Jovan Đurić

Tehnologija koju je Motorola upotrebila na Edge + modelu zove se Endless Edge. Ovo znači da su ivice sa strane zaobljene na specifičan način, što izaziva dve stvari istovremeno - daje mu jedinstven izgled, ali i polarizuje publiku, pa su tako mišljenja o ovom dizajnu podeljena.

Foto: B92/Jovan Đurić
Foto: B92/Jovan Đurić

Pri gledanju filmova ili serija, zaobljene ivice pružaju neobično iskustvo. Naravno da Motorola nije prva kojoj je palo na pamet da zaobli ivice ekrana, ali kada je to sve uklopljeno na ovakav način, potrebno je malo da se priviknete. Jednom kada se to desi, uživaćete u svakoj odgledanoj sekundi.

Foto: B92/Jovan Đurić
Foto: B92/Jovan Đurić

Što se samog korišćenja tiče, nismo imali apsolutno nikakvih problema. Takozvano "svajpovanje" odnosno prevlačenje prstom po ekranu sa jedne na drugu ide sasvim glatko.

Foto: B92/Jovan Đurić
Foto: B92/Jovan Đurić

Kada je u pitanju senzor otiska prsta, on se nalazi ispod ekrana, i to na donjoj polovini. Apsolutno nikakvih zamerki nemamo ni tu, sve radi kao navijeno. Čak, kada želite da otključate ekran, morate da zadržite prst sekund ili dva.

Ovo je pametan način da vas Motorola zaštiti od neprijatnih situacija slučajnog otključavanja i onoga što tada može da se desi.

Foto: B92/Jovan Đurić
Foto: B92/Jovan Đurić

Baterija

Ne znamo šta da kažemo, a da ne izgleda kao preterivanje. Motorola je apsolutni majstor kada se radi o bateriji, ali i optimizaciji rada telefona, i to je jednostavno činjenica.

Motorola Edge + poseduje bateriju od 5.000 mAh. Uz umereno korišćenje telefona (društvene mreže, surfovanje internetom, gledanje klipova i pomalo video-igara, telefon se ispraznio tek za dva dana, i to ne u potpunosti.

Jedina zamerka koju bismo mogli da imamo (a i to je samo jer "teramo mak na konac") jeste to što ovako veličanstvena izdržljivost zaslužuje jače i brže punjenje. Punjač koji se dobija u kutiji ima 18W, i potrebno je oko tri sata da se telefon skroz napuni. Ipak, sve ima svoju cenu, a ovo je skoro pa beznačajno.

Foto: B92/Jovan Đurić
Foto: B92/Jovan Đurić

Kamere

Sa zadnje strane nalaze se tri kamere:

* Glavna: 108MP, OIS (4K i 6K UHD su podržani na 30 fps, dok je 1080p FullHD snimanje podržano na 60 fps)

* Široka: 16MP, f/2.2, 13mm, 1.0µm

* Telefoto: 8MP, OIS

Sa prednje je jedna:

* Selfi: 25MP (podržava 1080p Full HD snimanje na 30 fps)

Kao šo se može primetiti, nigde nema Super Zoom kamere, ali telefoto podržava Zoom do 3X.

Foto: B92/Jovan Đurić
Foto: B92/Jovan Đurić

Bez obzira na to što kamere Motorola Edge + modela nisu najbolje na tržištu kada je u pitanju flegšip takmičenje, i dalje su dovoljno dobre i možete njima da pravite visokokvalitetne fotografije.

Tu izuzimamo glavnu kameru, koja je dala sjajne reultate, pa tako slobodno možemo reći da i u tom segmentu, Motorola može da se trka sa drugim popularnim flegšip telefonima.

Foto: B92/Jovan Đurić
Foto: B92/Jovan Đurić

Sve u svemu - pristojne fotografije. Boje bi možda mogle da izgledaju malo "življe", ali ako ne spadate u one koji kupuju telefon samo zbog kamere, bićete zadovoljni.

FOTO: B92/Jovan Đurić
FOTO: B92/Jovan Đurić

Kada govorimo o selfi kameri, stvari stoje isto - dobre fotografije,dovoljno pouzdane.

Foto: B92/Jovan Đurić
Foto: B92/Jovan Đurić

Lice ne izgleda "izobličeno" i neprirodno, a uz dovoljno dobro osvetljenje, fotografije su na visokom nivou.

Foto: B92/Jovan Đurić
Foto: B92/Jovan Đurić

Softver + Hardver = Performans

Motorola Edge + pokreće čipset Qualcomm Snapdragon 865, sa osam jezgara, dok je za grafiku zadužen Qualcomm Adreno 650. Ovo, uz kombinaciju 12GB RAM-a i prostranih 256GB memorije za skladištenje podataka, čini moćnu mašinu kada je performans u pitanju.

Pri igranju video-igara nema nikakvih problema, sve teče "kao podmazano".

Motorola je u ovaj model uvrstila i Moto Gaming - funkcije koje vam omogućavaju da isključite notifikacije kada igrate video-igre, ali i mogućnost da uključite poseban gejming mod - na zakrivljenom ekranu se pojavljuju dva dugmeta, pa je osećaj sličan kao kod pravih džojpeda.

Još jednom moramo da istaknemo stvar koja je do sada već dobro poznata - Android u svom skoro pa netaknutom izdanju je jedan od glavnih aduta Motorole. Kod Motorola Edge + modela, podsetili smo se zašto se iznova oduševimo svaki put kada nam na test dođe telefon ove kompanije.

Foto: B92/Jovan Đurić
Foto: B92/Jovan Đurić

Nema dupliranih aplikacija i gotovo uopšte nema bloutvera- skoro pa savršen Android.

Jedina stvar koju je Motorola ubacila jesu njihovi Moto gestovi koji su već ustaljeni kod ovog brenda, a to su male stvari koje zapravo predstavljaju prečice za neke akcije - npr. dva brza pokreta telefonom nadole i uključuje se blic, dva "uvijanja" telefona i uključuje se kamera, i tako dalje.

Foto: B92/Jovan Đurić
Foto: B92/Jovan Đurić

Još jedna stvar koju bismo mogli da istaknemo kod interfejsa je rešenje za notifikacije. Kada je telefon zaključan, notifikacije koje vam stižu na Lock Screen se nalaze u vidu ikonice, i dovoljno je da zadržite prst na njima kako biste ih pročitali.

Foto: B92/Jovan Đurić
Foto: B92/Jovan Đurić

Zvuk

Moglo bi se reći da je zvuk tajno oružje Motorola Edge + modela.

Foto: B92/Jovan Đurić
Foto: B92/Jovan Đurić

Saradnja sa Waves Audio je dala rezultate, pa je zvuk na ovom uređaju veoma kvalitetan. Jaki zvučnici vam možda ne padaju često na pamet kada kupujete mobilni telefon, ali dobro je znati da vas neće izneveriti kada su vam potrebni.

Foto: B92/Jovan Đurić
Foto: B92/Jovan Đurić

Konačna ocena

Cena ovog telefona je oko 125.000 dinara u maloprodaji.

Kao što smo videli tokom ovog kratkog testa, jedine "mane" koje smo uspeli da nađemo ovom uređaju su toliko beznačajne da ih nećemo ovde ni izdvajati posebno, osim možda nedostatka IP68 rejtinga.

Motorola Edge + je redak tračak svetlosti u ovoj godini punoj loših predskazanja i neprijatnih događaja. Svakako da nije "bezgrešan" model, ali nema ništa manje jakih strana od ostalih konkurenata, pa bi ga bez ikakvog razmišljanja, ozbiljno trebalo uzeti u razmatranje.

U svakom slučaju, lepo je znati da jedno takvo ime kao što je Motorola možemo da vidimo u samom vrhu - a kada se konačno vratila tamo gde pripada, nadamo se da će još dugo tu i ostati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.