iPad Air (2020)

Četvrta generacija i prvi redizajn.

Ivan JelićIzvor: B92
Podeli
Foto: Ivan Jelić (B92)
Foto: Ivan Jelić (B92)

U jednom momentu izgledalo je kao da Apple ne zna šta će sa brendom koji je 2008. definisao brze i lake laptopove. Početkom prošle decenije i iPad je postao "Air", ali sredina prošle decenije nije izgledala naklonjeno iPadu ili MacBookovima iz serije "Vazduh".

Srećom, "Air" i dalje diše punim plućima u obe familije, iako se činilo da će "samo" MacBook iz 2015. godine zameniti legendarni laptop, a da iPad Air posle 2014. neće dobiti osveženje. Retina MacBook Air i iPad Air 3, na koji se čekalo skoro četiri i po godine, vratili su stvari na svoje mesto, a prošla godina donela je konačno veliko osveženje za iPad.

Novi iPad Air bio je tema 112. epizode Tehnopolis podcasta koju možete poslušati ovde:

Veliko dugme manje

Prvi ozbiljniji redizajn za iPad Air znači dizajn koji smo videli na Pro modelima treće generacije. iPad Air iz 2020. godine dizajnom je 11-inčni iPad Pro, što povlači skoro sve posledice takve situacije.

Da ne ponavljamo previše, šta je iPhone 5 dizajnom bio za Appleove telefone, to je iPad Pro, a sada i iPad Air za njegove tablete. Sklad ravnih matiranih aluminijumskih površina i pravih uglova, dovoljno zaobljenih ivica da ne budu oštre, ali da celinu i dalje čine ozbljnom i skoro savršeno jednostavnom, kako samo uređaj napravljen od jednog bloka metala može da izgleda. Lepota jednostavnosti je poznat fenomen, put do njega je pak sve samo ne jednostavan, a Appleov dizajnerski tim na najbolji mogući način okrenuo je pun krug ovom izvedbom.

Foto: Ivan Jelić (B92)
Foto: Ivan Jelić (B92)

Harmoniju remeti kamera i jedno njeno sočivo (bez LiDAR-a) koja i na Airu sada izlazi iz ravni zadnje površine uređaja, a ako se odlučite za model sa mobilnom vezom, onda će je dodatno poremetiti i aluminijumske linije za antenu na vrhu i dnu. Sa prednje strane Air je dobio ekran koji od ivice do ivice uređaja ide najbliže za iPad do sada, prateći zaobljenja uglova uređaja.

Na sve ovo ćete se lako navići, pa i na to da iPad Air više ne "leži" savršeno kada ga položite, no prva veća promena navika očekuje vas pri otključavanju uređaja, te svakom odlasku "kući". Home dugme više ne postoji, iPad Airom sada se upravlja pokretima. Kako dugmeta na kom je bio čitač otiska prsta više nema, a pošto je FaceID i dalje ostao rezervisan za Pro modele, čitač je morao da se preseli negde. U ovom slučaju je to dugme za buđenje uređaja na kom morate da zadržite prst kako bi vas nakon uključivanja pustio "u kuću".

iPad Air prve generacije (levo) i navi Air (desno) / Foto: Ivan Jelić (B92)
iPad Air prve generacije (levo) i navi Air (desno) / Foto: Ivan Jelić (B92)

Novi način otključavanja traži vreme za navikavanje, srećom, dugme je dovoljno veliko da problema u tom smislu nema. Njegovo ponašanje treba naučiti, a ponaša se tako da čitač otiska u akciju kreće pošto dugme pritisnete, kada je na uređaju isključen ekran. Znači, kako biste otključali iPad Air otiskom prsta, potrebno je da pritisnete dugme za otključavanje i ostavite prst na njemu kako bi njegov otisak bio pročitan. To sve traje kratko i brzo je, ali je za brže snalaženje dobro znati kojim se redom stvari dešavaju.

Uređaj može da se uključi i tako što mu probudite ekran tapom ne njega i spustite prst na dugme za otključavanje, bez pritiskanja. iPad će vas o tome obavestiti kada ga probudite bez otključavanja i pokazati gde je dugme.

Ovo pokazivanje gde se dugme nalazi korisno je jer je staro bilo određena vrsta orijentira. Prema njemu ste znali u kom je položaju uređaj, gde mu je dno, a gde vrh, sada je to malo teže uraditi jer očiglednih pokazatelja za to nema. Ako imate oštro oko kao Aleksandar Miladinović, možete se poslužiti njegovim trikom koji je podelio u 112. Tehnopolisu (embedovan iznad) i položaj odrediti pomoću prednje kamere ("obična" 1080p FaceTime kamera).

Foto: Ivan Jelić (B92)
Foto: Ivan Jelić (B92)

"ProMotion" je ipak samo za Pro

Ekran je uz pomenuti FaceID jedno od mesta gde se Airovi i Proovi putevi razdvajaju. Iako je u pitanju dobar ekran, "kuca" na samo 60Hz. Ako dolazite sa iPada koji nije Pro, ovaj ekran će vam biti sasvim dobar, šta više bolji nego ranije. Ipak, kada jednom vidite 120Hz na koliko se osvežava ProMotion ekran na iPad Prou, teško da možete nazad.

Foto: Ivan Jelić (B92)
Foto: Ivan Jelić (B92)

U pitanju je dijagonala od 10,9 inča, za deseti deo inča manje nego što je to na Prou iste veličine sa kojim novi Air deli fizičke dimenzije, od odstupanje od 0,2mm debljine.

Ekran novog Aira (levo) i ekran iPad Aira prve generavije (desno) / Foto: Ivan Jelić (B92)
Ekran novog Aira (levo) i ekran iPad Aira prve generavije (desno) / Foto: Ivan Jelić (B92)

Ono što nije ostalo rezervisano samo za Pro je podrška za Appleovu olovku, druga generacija radiće na novom Airu, uz mogućnost magnetnog pričvršćivanja i punjenja na boku uređaja.

Četvrti Air dobio je i svoju verziju "magične" tastature, pa ga njom, ili nekom drugom od drugih proizvođača možete pretvoriti u uređaj koji je između tableta i laptopa zahvaljujući prošlogodišnjim novinama na iPadOS-u poput podrške sa kursor.

USB-C stigao je na iPad Air, pa ne samo da imate kompatibilni port sa ostatkom sveta, već na njega možete povezati stvari poput USB (C) fleševa i spoljnih diskova. Ono što pak više nemate je ulaz za slušalice, mada USB-C donekle smanjuje muke.

A14

iPad Air pogoni Appleov najnoviji čip o kom ne treba mnogo govoriti, osim dve napomene. Ovo je "telefonski" čip i nije optimizovan za iPad kao što je to slučaj sa Pro čipovima, ali jeste čip čija je arhitektura korišćena i za M1 koji je u prvim Macovima sa Appleovim procesorima.

Drugim rečima, snaga koji ćete dobiti u novom Airu verovatno je više nego što vam treba, a teško da je u potpunosti i možete iskoristiti na iPadOS-u. Ona pre svega znači da će vaš uređaj biti dugovečan i da godinama ne morate da brinete da će postati spor i manje upotrebljiv.

Ono za šta ćete ga koristiti verovatno su "tablet" stvari i u njima novi Air apsolutno dominira. iPadOS jedini je tablet operativni sistem sa ozbiljnim ekosistemom, a iPad Air mu je u potpunosti dorastao, ako ga nije i prerastao. Zanimljivo postaje kada na njega priključite tastauru i miša (touchpad) kada ovaj iPad pravi nekoliko koraka ka laptopu, odnosno stvarima na koje ste navikli da radite na računaru.

Ako mahom koristite cloud servise i aplikacije koje postoje u App Storeu (Microsoftov Office na primer), investicija u tastaturu sa touchpadom može pretvoriti iPad Air u upotrebljiviju spravu od tableta. Ono što važi za iPad Pro u ovom smislu, u velikoj meri važi i za novi Air, uz ogradu za slučajeve kojima zaista treba duplo više RAM-a od Airovih 3 (najčešće ozbiljniji multitasking) i četiri grafička jezgra više.

Za koga je Air?

Odgovor na ovo pitanje najbolje je potražiti iz ugla za koga nije. Ako tablete posmatrate kao jeftine i potrošne konzumentske sprave, iPad Air nije za vas. Za manje novca možete kupiti osnovni model ako želite iPad ili neki od Android tableta ako uređaj koristite za zadatke koje aplikacije dostupne za Android mogu da obave. Drugim rečima, iPad Air nije tablet koji ćete pričvrstiti na prednje sedište kako bi putnici na zadnjem mogli da gledaju crtane filmove.

Foto: Ivan Jelić (B92)
Foto: Ivan Jelić (B92)

Cenom od 90 i po hijada za WiFi model sa 64GB prostora (jedina alternativa je 256GB za skoro 113 i po hiljada, za mobilnu vezu dodajte nešto manje od 19 hiljada na svaki model), iPad Air rešenje je za ljude koji žele tablet na kom se može nešto ozbiljnije i uraditi, a da to nije Pro. Novi Air praktično je jeftinija alternativa Prou, u čemu je u velikoj meri uspeo. Među Androidima praktično nema konkurenciju, pre svega softverski gledano.

Kupovina Proa u odnosu na Air ima smisla jedino ako vam treba veći ekran i ako tačno znate kako ćete uporebiti dodatnih 3GB memorije, 4 grafička jezgra, LiDAR senzor i ako vam je baš stalo do FaceID-a. Ako tablet kupujete i zbog fotografisanja, onda ćete sigurno uživati u svakom potrošenom dinaru od skoro trideset hiljada, koliko više košta 11-inčni iPad Pro. On ujedno ima 128GB prostora, za razliku od Airovih 64 u osnovnoj izvedbi, 256GB Air jeftiniji je za 6500 dinara od njega, pa ako volite da skladištite podatke na svom iPadu, čeka vas malo matematike.

U svakom drugom slučaju i pod uslovom da želite, volite i znate kako da upotrebite iPad od 11 inča da nešto na njemu i uradite, Apple vas je baš obradovao.

Uređaj na test ustupili Sistem:i.

Ivan Jelić @escapetofreedom

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.