Tviter tuži Vladu SAD zbog špijunaže

Američka društvena mreža Twitter podnela je tužbu protiv američke Vlade zbog zakona o nadzoru.

Izvor: Tanjug B92
Podeli

Naime, prema aktuelnim propisima, Tviteru je zabranjeno da objavljuje podatke po zahtevima američke vlade za informacijama o nalozima i aktivnostima korisnika ove društvene mreže, prenosi BBC.

Tviter tvrdi da se, na ovaj način, američka vlada krši slobodu govora koja je propisana Prvim amandmanom američkog Ustava, zbog čega je kompanija primorana da pokrene tužbu kako bi naterala vladu da bude transparentnija u pogledu zahteva za korisničkim podacima.

"Naše je uverenje da prema Prvom amandmanu Ustava imamo pravo da odgovorimo na zabrinutost korisnika i na izjave američkih zvaničnika i da pružimo informacije o razmerama nadzora američke vlade", objavio je advokat Tvitera, Ben Li na blogu.

Nekoliko velikih američkih IT kompanija bori se protiv zahteva američke Vlade da im se dostave privatni podaci korisnika, a među njima su Microsoft, Google, Facebook i Dropbox. Druge komapnije, među njima i Apple, ovu situaciju su “rešile” talo što su podatke enkriptovale i tako obesmislile zahteve američkog pravosuđa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.