Kuk: Proizvodi koji će oduševiti

Tim Kuk, koji se prvi put obratio deoničarima od kad je u avgustu preuzeo vodeću poziciju u kompaniji Apple, najavio je "proizvode od kojih će vam pamet stati". O čemu se radi?

Izvor: tportal.hr
Podeli

"Možete biti sigurni da se trudimo kao i uvek da vam osiguramo neverovatnu poslovnu godinu i proizvode od kojih će vam pamet stati', rekao je 51-godišnji direktor na godišnjoj skupštini deoničara u sedištu kompanije.

Zajedno sa šefom marketinga Filom Šilerom i Peterom Openhajmerom, glavnim za finansije, odgovarao je na pitanja oko pola sata, praćen budnim očima članova nadzornog odbora iz prvog reda, među kojima su bili bivši američki potpredsednik Al Gore i šef Disneya Bob Iger, piše Forbes.

Ispred kompanije, na ulici se protestvovalo zbog loših uslova rada u kineskim fabrikama koje, između ostalog, proizvode i Apple proizvode.

Odgovarajući na pitanje o gotovo sto milijardi dolara gotovine kojima Apple trenutno raspolaže, Kuk je rekao kako je, zajedno s upravnim odborom, zadnjih nedelja duboko razmišljao šta će učiniti sa svim tim novcem.

Uložili su milijarde u lanac dobavljača, trgovine, proširenje poslovanja i akvizicije. Ipak, još uvek imaju ogromnu količinu gotovine, za koju je rekao da je više nego što je potrebno za vođenje kompanije.

Nije naznačio na što bi je mogli utrošiti. Rekao je samo kako ne vidi vrednost u povećanju broja deonica.

Pohvalio je saradnju s Facebookom, rekavši kako bi treballo da bude proširena, ali i sa Twitterom, koji je intergrisao u svoj operativni sistem namenjen pametnim telefonima i tabletima.

Na pitanje jednog od deoničara treba li vratiti svoj novi veliki televizor - aludirajući na najave o ulasku Applea u taj segment tržišta - Kuk se nasmejao i odbio da komentariše.

Deoničari se nisu puno žalili. Kuk uživa njihovo puno poverenje - dobio je glas čak 98,15 deoničara. Prihvatili su Appleov predlog i odbili predlog vezan za direktorsku platu, kao i predlog koji bi nadzorni odbor obvezao na pripremanje godišnjeg izveštaja o direktorovim ličnim ulaganjima koje bi se moglo smatrati finansijskim sukobom interesa.

Odobrili su još jedan jednogodišnji mandat upravi i predlog da članovi nadzornog odbora za reizbor moraju osigurati većinu glasova.

Kuk je dosad imao svetlih i mračnih trenutaka. Apple nikad nije poslovao bolje - u januaru je objavio rezultate o rekordnoj prodaji i zaradi, zahvaljujući prazničnoj potražnji za iPadima i iPhoneima, a analitička kuća Gartner proglasila je iPhone najprodavanijim pametnim telefonom u 2011.

Vrednost deonica je od oktobra, kada je umro Stiv Džobs, porasla oko 36 posto. Kompanija je izbila na čelo po tržišnoj vrednosti, prestigavši naftaške teškaše poput Exxon Mobilea.

S druge strane, izbio je skandal oko neljudskih radnih uslova u pogonima Appleovih dobavljača u Kini. Apple je preduzeo niz mera kako bi se problem rešio, no rasprave i protesti još uvek traju.

Kompanija je, takođe, pod pritiskom američkog Kongresa i javnosti zbog načina na koji aplikacije za iPhone koriste lične podatke koje prikupe od korisnika. Iako će Kuk na ta pitanja odgovarati krajem meseca, Apple je već objavio kako podaci poput kontakata iz adresara neće biti korišćeni bez izričitog odobrenja korisnika.

Uz to, treba se nositi s bitkom oko zaštitnih znakova za iPad u Kini, koja traje već dve godine.

Kuku je prošle godine isplaćeno 900 hiljada dolara plate, a dobio je i opcije za milion deonica kompanije kojoj je na čelu. Pola će moći da unovči 2016, drugu polovinu 2021.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.