Duma: Zabrana za sve servise koji nemaju servere u Rusiji?

Ruska vlada napravila je još jedan korak bliže „kineskom“ pristupu internet servisima – Duma je odobrila prvi nacrt predloženog zakona koji zahteva da svi lični podaci Rusa budu smešteni unutar zemlje.

Techcrunch
Podeli

Ukoliko ovaj zakon bude usvojen, efekti bi bili dalekosežni i odrazili bi se na skoro svaki internacionalni servis koji Rusi koriste.

U osnovi, to znači da bi Facebook, Google ili bilo koji drugi onlajn servis, uključujući tu i aplikacije, koji koriste ljudi u Rusiji morao da ima servere unutar granica ove zemlje. Pritom, kompanijama neće biti dozvoljeno da šalju podatke van zemlje sem ukoliko ne pruže određene garancije koje se tiču podataka koji se nalaze na serverima.

Ukoliko bi se neka kompanija oglušila o ovaj zahtev, državna telekomunikaciona agencija bi od operatora tražila da ograniči pristup njenim servisima.

Ukoliko bi ovaj zakon bio priznat, on bi na snagu stupio u septembru 2016. godine i u pitanju bi bila fundamentalna promena načina na koji internacionalne i domaće kompanije koriste hosting servise kao i visoke cene implementiranja ovih promena.

„Trenutno nemamo komentar koji bismo mogli da podelimo sa medijima“, izjavio je portparol Googlea sajtu Techcrunch.

Ova potez vlasti samo jedan je u nizu u pokušaju da se dodatno stekne kontrola nad načinom na koji se internet koristi.

Neki od ovih poteza napravljeni su u ime borbe protiv piraterije – poput predloga koji bi dozvolio blokiranje sajtova ili njihovo ukidanje na osnovu zahteva osoba koja poseduju autorska prava nad određenim materijalom.

Foto: Image courtesy of Chris Sharp / FreeDigitalPhotos.net

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.