Aktuelno 0

05.03.2024.

11:30

Rat četbotova se nastavlja – lansiran najmoćniji AI

Iansirani su AI modeli koji su sposobniji od njihovih prethodnika i odgovaraju na pitanja koje stariji modeli odbijaju.

Autor: B92

B92
Rat četbotova se nastavlja – lansiran najmoćniji AI
Profimedia

Podeli:

AI kompanija Anthropic, koju je kreiralo nekoliko ljudi koji su ranije radili u OpenAI, lansirala je Claude 3 AI modele.

Oni ističu da nova familija AI modela radi na nivou ili čak bolje od vodećih AI modela koje nude Google i OpenAI. Za razliku od ranijih modela, Claude 3 je i multimodalan, a razume upite preko teksta i fotografija.

Iz Anthropica kažu da će Claude 3 odgovarati na više pitanja, razume duže instrukcije i precizniji je. Claude 3 može da razume više konteksta, što znači da može da obradi više informacija.

Postoje Claude 3 Haiku, Claude 3 Sonnet i Claude 3 Opus, a Opus je najveć i i najinteligentniji model.

Iz kompanije kažu da je Opus po performansama nadmašio većinu drugih AI modela u različitim benchmarking testovima. Pokazao je bolje nivoe rezonovanja nego OpenAI-jev GPT-4, a bolji je bio i u matematičkim testovima i kodiranju.

Anthropic kaže da je Claude 3 model treniran na internim i eksternim bazama podataka koji nisu javni, kao i najavno dostupnim podacima do avgusta 2023.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: