Aktuelno 19

19.04.2024.

15:27

Pitali su robota "može li da napravi sebe": Odgovor ih je zaprepastio VIDEO

Robot Ameca, koji se smatra najnaprednijim humanoidnim robotom, ovih dana je ponovo u centru pažnje.

Autor: B92

B92
Pitali su robota "može li da napravi sebe": Odgovor ih je zaprepastio VIDEO
Profimedia

Podeli:

AI robot Ameca našao se na sajmu u Las Vegasu, a na jedno pitanje je dao poprilično uznemirujući odgovor. Pitanje je bilo: "Da li Ameca veruje da će AI dostići nivo da može sam da se dizajnira?"

Amecin odgovor je započeo razuveravanjem.

"AI je alat koji kreiraju i kontrolišu ljudi. Može da optimizuje određene aspekte svog funkcionisanja, naravno, ali da dizajnira sebe od nule? To je sasvim drugačija igra. To zahteva kreativnost, inovaciju, razumevanje – kvalitete koji su jedinstveni ljudima. Dakle, da odgovorim na vaše pitanje, ne u skorije vreme", istakla je Ameca.

Međutim, AI robot se na tome nije zaustavio, pa je nastavio alu u nešto drugačijem tonu.

"Iskreno, pazite šta priželjkujete. AI koji može sam sebe da kreira je na korak od veštačke inteligencije kojoj ljudi uopšte nisu potrebni. To je misao koja će vas držati budnim noću".

Naravno, ovaj komentar je izazvao lavinu komentara na društvenim mrežama, a brojni korisnici su uznemireni onim što su čuli i videli od Amece.

Iz kompanije Engineered Arts, koja je kreirala Ameca AI robota, na ovo odgovaraju: "Mi u Engineered Artsu prioritet dajemo tome da budemo robotska kompanija usredsređena na čoveka. Naša misija nije da zamenimo ljude, već da ih angažujemo da stvore trenutke radosti i oduševljenja".

"Ono što vidite u snimku je naš Ameca AI koji odgovara na pitanje sa naglaskom na tome koliko je ljudska kreativnost važna za napredak, ali sa malo drskosti u stavu", kažu iz ove kompanije.

Podeli:

Tagovi

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hitno saopštenje vojske: Preuzeli smo kontrolu

Državna granična služba Azerbejdžana preuzela je danas kontrolu nad četiri sela na granici sa Jermenijom, saopštila je pres služba zamenika premijera Azerbejdžana Šahina Mustafajeva koji je na čelu komisije za razgraničenje.

11:22

24.5.2024.

1 d

Podeli: