Nova vest
Tenis

Utorak, 15.06.2010.

10:54

Rodžer Federer, izjednačio Borgov rekord (2007)

Drugo finale Vimbldona zaredom između Rodžera Federera i Rafaela Nadala. Trajalo je set i sat duže od prošlogodišnjeg, a bilo je evidentno da je Španac izuzetno napredovao na travi i da je pitanje trenutka kada će savladati svog velikog rivala. 6. jul 2007. nije bio dan za smenu kralja.

Izvor: Nina Kolundžija

Autor:Nina Kolundžija

Default images

Federer je pobedio rezultatom 3:2, po setovima 7:6, 4:6, 7:6, 2:6, 6:2 posle tri sata i 45 minuta igre i tako stigao do svoje pete uzastopne titule u prestonici Velike Britanije čime je izjednačio rekord Bjorna Borga.

Švajcarac je dva puta imao prednost, posle osvajanja prvog seta (odlučen u taj-brejku, Federer dobio sa 9:7) i trećeg (ponovo taj-brejk, 7:3), ali je Nadal oba puta uzvratio, najpre brejkom u desetom gemu drugog seta za 6:4, a zatim i sa dva brejka u četvrtom za 6:2 i izjednačenje na 2:2 u setovima.

Ključni trenutak u odlučujućem setu desio se u šestom gemu kada je Federer oduzeo servis protivniku za 3:2, da bi zatim u sledećem gemu sačuvao četiri brejk lopte Nadala i poveo sa 4:2. Usledio je još jedan brejk Švajcarca, koji zatim u sledećem gemu koristi drugu meč loptu, smeč udarcem sa mreže, za istorijsku pobedu.

Na kraju jednog od najuzbudljivijih finala u istoriji Vimbldona oba tenisera dobila su višeminutne ovacije publike, koje je Federer dočekao u suzama.



“Svaka titula je posebna, ali pobediti igrača kakav je Nadal i izjednačiti Borgov rekord je nešto specijalno. Bilo je tako neizvesno. Rekao sam Nadalu posle meča da je i on zaslužio titulu. Međutim, ja sam danas imao više sreće”, rekao je Federer.

Švajcarac je i ove sezone bio siguran na londonskoj travi i zgubio je samo jedan set u četvrtfinalu protiv Španca Huana Karlosa Ferera. Već u polufinalu rutinski je savladao Francuza Rišara Gaskea.

„Želim da čestitam Federeru. Osvojiti pet uzastopnih titula je neverovatno. Igrao sam veoma dobro. Ostaje mi sledeća sezona, daću sve od sebe“, rekao je Nadal posle finalnog meča.

Inače, Vimbldon 2007. godine ostaće upamćen i po velikim problemima zbog kiše. Iako je kiša dosta poremetila predviđeni raspored, organizatori su ipak odlučili da se u nedelju ne igra što je dodatno iskomplikovalo situaciju. Dešavalo se da one najvažnije duele teniseri igraju dan za danom, kao npr. Novak Đoković.

Srpski teniser je u osmini finala eliminisao Australijanca Lejtona Hjuita posle četiri seta, a već dan kasnije očekivao ga epski meč sa Kipraninom Markosom Bagdatisom koji je igrao u pet setova. Dugo vremena provedenog na terenu učinilo je svoje pa je Đoković u polufinalu protiv Nadala imao problema sa žuljevima zbog kojih je kasnije i predao meč.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve