Nova vest
Vaterpolo

Petak, 09.02.2024.

14:30

"Delfini" idu na OI – Amerikanac udario srpskog kapitena i pogurao nas ka 1/4 finala SP!

Vaterpolisti Srbije obezbedili su direktan plasman u četvrtfinale Svetskog prvenstva u Dohi, koje sa sobom donosi i "vizu" za Olimpijske igre.

Izvor:

Autor:

David Damnjanovic/Starsport

Srbija je na startu takmičenja bila bolja od Japana (17:10), da bi potom deklasirala Crnu Goru (14:6), a u trećem kolu grupe C su posle preokreta savladane su i SAD rezultatom 14:12 (2:3, 3:4, 6:1, 3:4).

"Delfinima" je u duelu sa Amerikancima bio dovoljan i bod, ali su ih dešavanja iz treće deonice pogurali do čitavog plena i maksimalnog učinka.

Srbija ne bi imala težak posao ni da je na drugi način prošla, s obzirom na to da bi joj rival u osmini finala bila Rumunija, ali ovako mirne glave očekujemo među osam ekipa u završnici boljeg iz duela Hrvatske i pobednika susreta Brazila i Kine za treće mesto grupe B.

Dušan Mandić, Đorđe Vučinić i Nikola Jakšić su bili najefikasniji kod Srbije sa po tri gola, Nemanja Ubović je dodao dva, a po jednom su se upisali Strahinja Rašović, Radomir Drašović i Nemanja Vico.

Kod ekipe Dejana Udovičića najefikasniji su bili Irving sa tri, odnosno Dod i Daube koji su postigli po dva gola.

Bilo je odmah jasno da se Srbiji u ovom meču sprema daleko teži izazov u odnosu na prva dva kola, za šta smo dobili potvrdu u prvom poluvremenu kada su Amerikanci imali i po tri gola prednosti.

Na pauzu pre treće deonice se otišlo sa razlikom od dva gola, ali je Irvin ubrzo po početku ključnog dela igre pogodio za 8:5. Ubrzo će se ispostaviti da je to sve što ćemo videti od SAD.

Vučinić i Ubović su golovima smanjili zaostatak na jedan gol, a potom se dogodila istorija u svetu vaterpola kada je po prvi put na intervenciju VAR-a dosuđen tzv. brutaliti nakon kontakta pod vodom ponajboljeg centra sveta Bena Haloka i srpskog kapitena Nikole Jakšića.

Halok je udario Jakšića i zbog toga dobio crveni karton. Ne samo da je isključen, već su "delfini" dobili peterac koji je realizovao Mandić za izjednačenje i potom još četiri minuta igrali za čovekom više u bazenu.

Srbija je tu stigla do velike prednosti od tri gola, a pri kraju meča je Jakšić pogotkom doneo najveću na meču od četiri gola čime je sprečio neizvesnu završnicu.

Takav epilog meča odgovara i Crnogorcima koji će sada u osmini finala igrati protiv Rumunije, iako im se smešio duel sa Italijanima.

Ono što je važnije za Srbiju jeste da je mesto u Parizu obezbeđeno i tako i prilika da se odbrani zlatno odličje osvojeno u Tokiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Podeli:

Vaterpolo

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu