Nova vest
Vaterpolo

Petak, 20.07.2018.

10:45

'Delfinima' dovoljna prva deonica za overu četvrtfinala

Vaterpolisti Srbije deklasirali su Slovačku i overili plasman u četvrtfinale Evropskog prvenstva sa prvog mesta u grupi D.

Izvor: B92

Autor:B92

'Delfinima' dovoljna prva deonica za overu četvrtfinala
VSS/Marcel ter Bals

‘Delfini’ su u jutarnjem terminu u Barseloni odigrali onoliko koliko im je bilo potrebno i slavili rezultatom 13:5 (5:1, 3:3, 2:1, 3:0).

Sve je već bilo rešeno posle prvih osam minuta jer su naši reprezentativci imali prednost od 5:1, što je bila sasvim dobra zaliha da se opuštenije odrade sledeće tri četvrtine.

Izabranici Dejana Savića su počeli veoma koncentrisano u odbrani, bili efikasni u napadu i lako potvrdili epitet favorita. To je bilo dovoljno, uprkos padu koncentracije u sledeće dve četvrtine kada su protivnici zapretili i uspevali da pariraju, ali trijumf ni u jednom trenutku nije dolazio u pitanje.

Filip Filipović, Milan Aleksić, Nikola Jakšić, Sava Ranđelović, Dušan Mandić i Miloš Ćuk postigli su po dva gola, dok je jedan dodao Nemanja Vico.

S druge strane, najbolji kod Slovaka bio je dvostruki strelac Lukaš Durik, a po jednom su se u strelce upisivali Mihal Uradnik i braća Maroš i Marek Tkač.

Ovim trijumfom je Srbija overila četvrtfinale i sebi obezbedila tri dana odmora, što je veoma važno u ovakvom formatu takmičenja.

Još nije poznato ko će nam biti rival, pošto se čeka pobednik plej-ofa između drugoplasirane ekipe iz grupe A i trećeplasirane iz grupe C.

Ta utakmica je na programu u utorak, 24. jula, a termin će biti naknadno poznat.

IV četvrtina:

8' Dušan Mandić se drugi put upisuje u listu strelaca i postavlja konačnih 13:5 protiv Slovačke.

7' Srbija je odbranila još jednog igrača manje, a onda je Mitrović pokušao da se upiše u listu strelaca, zaustavila ga je prečka.

6' Nakon brze serije golova Savićevi igrači su promašili dva uzastopna napada, ali ni Slovaci to nisu uspeli da kazne.

4' Ćuk opet sa leve strane veoma nonšalantno pogađa bliži ugao i Srbija vodi 12:5.

3' Poput treće četvrtine, i četvrta je počela nešto mirnijim ritmom u napadu, ali su srpski reprezentativci to brzo prekinuli na isteku trećeg minuta. Filipović je lepo video da je Jakšić uplivao i ostao sam, dao mu loptu, a on sigurno pogodio za 11:5.

1' Treći put su 'Delfini' prvi stigli do lopte, ali je Ćuku sviran faul u napadu, uprkos tome što je on dobio udarac u lice.

III četvrtina:

8' Ćuk koristi brzu tranziciju u napad i lošu postavku Slovaka, postiže novi gol i Srbija vodi 10:5, što je bio i rezultat posle 24 minuta.

7' Konačno je prekinut crni niz 'Delfina' – Ranđelović se idealno otvorio na levoj stativi, dobio loptu na vreme i rutinski pogodio suprotni ugao za 9:5.

5' Vremenom je našim igračima opadala koncentracija i to je sada iskoristio Lukaš Durik da svojim drugim pogotkom smanji na -3. Rašović je pokušao da ekspresno vrati gol, ali nije iskoristio igrača više i ostalo je 8:5.

4' Nastavljen je "post" u trećoj četvrtini, posle skoro četiri minuta nije postignut niti jedan gol, pa je rezultat i dalje 8:4 z Srbiju.

2' Po jedan nerealizovan napad na obe strane – Prlainovićev udarac je odbranio Hoferiča, ali se jedan od najboljih vaterpolista svih vremena ispravio i ukrao loptu protivniku u sledećoj akciji.

1' Viktor Rašović brže je isplivao i tako na dobar način otvorio svoj nastup na ovom susretu.

II četvrtina:

8' Ponovo je četvrtina završena golom Slovaka – Lukaš Durik je iskoristio neopreznost odbrane i doneo 8:4 na poluvremenu.

6' U finišu druge četvrtine viđena je zanimljiva situacija, kada je rival uspeo da treći put zatrese mrežu Mitrovića. To je učinio Maroš Tkač i to na zanimljiv, fudbalski način, pošto je glavom pogodio za 8:3.

5' Nemanja Vico postiže prvi pogodak na utakmici i donosi +6.

3' Uspela je Slovačka da parira Srbima i preko Mihala Uradnika smanji rezultat, ali je već u sledećem napadu naš tim izborio peterac, a najstrožu kaznu sigurno je izveo Filip Filipović – 7:2.

2' Aleksić nastavlja gde je stao u prvoj četvrtini – finta, savršen udarac od stativu i Srbija vodi 6:1.

1' Sada su 'Delfini' došli do lopte plivanjem, pre nego što je Pijetlović napravio faul pred golom.

I četvrtina:

8' Tek u poslednjem minutu prve deonice pala je koncentracija igračima Dejana Savića. Mitrović nije uspeo da zaustavi udarac Mareka Tkača koji mu je prošao kroz ruke. Posle prve četvrtine Srbijas vodi 5:1.

7' Slovaci nisu uspevali da realizuju ni napade kada su imali igrača više, to su kažnjavali Sava Ranđelović i Dušan Mandić koji donose velikih 5:0.

5' Zona rivala je bila pogodna da se Srbi "razmašu" – Filipović snažno kroz blok pogađa za 3:0.

4' Odbranili su naši vaterpolisti igrača više, potom oni dobili brojčanu prednost u napadu, što Milan Aleksić lako koristi – 2:0.

3' Posle dva neiskorišćena napada, Vico je odvukao čuvare u zonu, a to iskoristio Nikola Jakšić i sa poludistance pogodio za 1:0.

1' Slovaci su bili brži u plivanju i imali prvi napad, ali je Miloš Ćuk bio odličan u odbrani i uzeo loptu. Isti igrač je pokušao udarcem, kada se lopta od vode odbila preko gola.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Podeli:

Vaterpolo

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve