Đoković u dva seta do četvrtfinala

Najbolji teniser sveta Novak Đoković plasirao se u četvrtfinale Mastersa u Parizu, pobedom nad domaćim igračem Gaelom Monfisom u dva seta.

Izvor: ÐN

Četvrtak, 30.10.2014.

22:04

Default images

Đoković je slavio rezultatom 6:3, 7:6, posle nešto više od sat i po vremena igre.

U borbi za polufinale Đoković će igrati protiv Endija Marija, koji je razbio Grigora Dimitrova sa 6:3, 6:3.

Ovo je bio 11. međusobni duel dvojice tenisera, a Novak je ostvario isto toliko pobeda.

Duel u ’Bersiju’ počeo je odlično i već na startu stigao do brejka. Stečenu prednost čuvao je sve do kraja seta, iako je Monfis imao dve brejk šanse pri rezultatu 5:3.

Drugi deo igre počeo je razmenom brejkova, posle čega se ušlo u nešto mirniju fazu susreta. To je bilo zatišje pred buru, pošto su i jedan i drugi igrač znatno ubrzali ritam i podigli nivo igre u finišu. Otišlo se u taj brejk gde je Novak bio siguran i došao do novog trijumfa.

Đoković je meč završio sa 18 vinera i 16 greškaka, dok je Francuz ostao na ’nuli’ – 28:28.

Duel je okarakterisao i veliki broj duplih servis grešaka (5:4).

Tok meča:

Beta/AP Photo/Jacques Brinon
Đoković je počeo nesigurno, pa je posle greške iz bekhenda bilo 15:30. Ipak, sigurnim servisima i napadima se izvukao i poveo sa 1:0.

Nastavio je u istom ritmu i na startu sledećeg gema i vezao dva poena. Odlična forhend paralela omogućila mu je tri vezane brejk lopte, već kod prve je sačekao grešku i poveo sa 2:0.

Osnovni udarci odlično su funkcionisali na početku meča, pa je Đoković lako potvrdio stečenu prednost – 3:0.

Nastavio je Novak da dominira, vineri su pljuštali sa svih strana i već je bilo 0:30 u četvrtom gemu. Monfis se servisima vratio u gem, a potom su usledile dve odvjene brejk šanse za Đokovića. Francuz je obe spasao odličnim servisima, da bi posle toga i smanjio na 3:1.

Propuštena šansa nije uticala na našeg igrača koji je lako osvojio i sledeći gem za 4:1.

Obojica tenisera bez problema su osvajali svoje servis gemove, pa je Đoković posle nešto više od pola sata servirao za set. Tada mu se stegla ruka, dva bekhenda je izbacio u aut (slajs i dijagonalu) i Monfis je dobio prve brejk lopte. Prvu je Novak spasao asom, a kod druge je hrabro napao forhendom. Nova dva poena i srpski teniser je poveo u setovima – 6:3.
Beta/AP Photo/Jacques Brinon
Monfis je svojim servisom otvorio drugi deo igre i veoma lako se upisao na semafor. Đoković je uzvratio bez izgubljenog poena i izjednačio na 1:1.

Već u trećem gemu Novak je krenuo sa pritiskom, da bi posle greške Monfisa na mreži i duple servis greške dobio dve prilike za brejk. Pokušao je rival da ga iznenadi servis-volej kombinacijom, ali je dobio sjajan ritern pod noge za 2:1.

Klimavo je u svoj gem ušao prvi igrač sveta što je Monfis kažnjavao agresivnom igrom. Na 30:30 Đoković je napravio dve greške i Gael je izjednačio na 2:2.

Iako je uspeo da napravi brejk, ’momentum’ i dalje nije bio na strani domaćeg tenisera, koji je napravio tri ishitrene greške i ponovo stavio sebe u nezgodan položaj. Kod prve je pogodio as, a kod druge odličnu paralelu iz forhenda. Posle nova dva servisa uspeo je da povede sa 3:2.

Obojica tenisera bili su sigurni do rezultata 5:4 za Monfisa, kada je usledio gem u kom je Francuz imao priliku da ugrozi Novaka. Ipak, nije uspeo da se izbori za brejk loptu, a Đoković je nekako preživeo i izjednačio na 5:5.

I jedan i drugi igrač znatno su ubrzali ritam i podigli nivo igre u tim trenucima, pa je Gael snažnim servisima i vinerima (preko 170 kilometara na čas) obezbedio taj brejk – 6:5.

Đoković je uspeo da odgovori i izbori se za 13. gem.

U taj brejku srpski teniser bio je mnogo bolji, poveo sa 4:1, a onda i sigurno meč priveo kraju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: