Srbija na skeneru B92.net: "Atomski" napad, odbrana "iks-faktor"

Četiri utakmice u deset dana – poraz, dve pobede i remi uz gol razliku 7:4.

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.06.2022.

10:30

Srbija na skeneru B92.net:

Malo je nedostajalo, otprilike pet minuta koncentracije u Ljubljani, da ovaj letnju reprezentativni termin proglasimo sjajnim.

Međutim, upravo je tih pet minuta na neki način definisalo sliku Srbije pod vođstvom Dragana Stojkovića Piksija, odnosno šta će biti fokus selektora u pripremama za Svetsko prvenstvo 2022.

Utakmice sa Norveškom, Švedskom i dve sa Slovenijom su opet pokazale da je napad najveći adut, a odbrana najslabija tačka ove selekcije.

Izuzev prvog meča sa Norveškom, u kojem se izostanak realizacije može opravdati lošim trenutkom zbog skorog završetka šampionata i psiho-fizičke ispražnjenosti igrača, "orlovi" su u svakom narednom bili napadački impresivni. Gledali smo direktnu, konkretnu, organizovanu, kreativnu napadačku Srbiju sa oboljem ofanzivnih opcija i kvaliteta. "Orlovi" su kontrolisali ritam utakmica kroz pas igru, probijali defanzivne blokove preko bokova, "lomili" rivala uigranim kombinacijama iz prekida...

"Drago mi je da smo ponovo postigli gol posle kornera, pošto mislim da nam je to veliko 'oružje' i da možemo da ga iskoristimo", rekao je kapiten Tadić, asistent iz prekida protiv Slovenije.

Dokaz za to su četiri gola Sloveniji u Beogradu, jedan Švedskoj na njenom terenu i još dva u Ljubljani.
Foto: Profimedia
S obzirom da su te tri utakmice odigrane u roku od svega sedam dana nakon, napominjemo, naporne klupske sezone, efikasnost je bila više nego impresivna.

Pretio je Piksijev tim sa svih strana – preko Živkovića i Kostića sa krila, Tadića i Milinković-Savića iz sredine, a obojica napadača su bila na svom nivou – Jović i Mitrović.

"Ili će Karlo mene da zove ili ću ja njega. Drago mi je, verujem u njega. On je zaista pravi gol-igrač, poseduje neverovatne kvalitete. Treba ga probuditi, treba mu naći mesto, nešto mu treba naći da bi on 'eksplodirao'. Drago mi je što je ponovo bio strelac i što nam je doneo ovako važnu pobedu", rekao je Stojković o Joviću. Bez obzira na nepovoljne rezultate u prvom i četvrtom meču, navijači su mogli da uživaju u svakom minutu igre "orlova" bez želje da promene kanal, što se sigurno često dešavalo prethodnih godina čak i u utakmicama u kojima je Srbija pobeđivala.

Ovog juna smo opet gledali Srbiju o kojoj selektor Stojković konstantno priča, Srbiju kojoj je cilj da igra i lepo i efikasno i pobednički.

"Mislim da smo svojim stilom igre dominirali, pas igra je bila na visokom nivou. Stvaranje šansi, promena strana, tehnička superiornost sa naše strane. Mislim da nam je to sve donelo ovakvu igru i na kraju rezultat", rekao je selektor posle meča u Švedskoj.
Foto: Profimedia
Naravno, takva igra ima i svoje loše strane, a pomenute utakmice su pokazale ključnu manu koja će biti prioritet tokom uigravanja tima za Katar.

Zadnja linija je opet pokazala dosta slabosti, pre svega nemogućnost da održi visok nivo koncentracije tokom svih 90 minuta.

Piksi forsira tio Pavlović-Veljković-Milenković koji je tokom većeg dela svake utakmice izuzetno dominantan ispred svog kaznenog prostora, ali smo upravo u Ljubljani videli kako je malo potrebno da za samo pet minuta sve ode u propast. Ova trojica momaka imaju talenta i kvaliteta da zajedno deluju kao neprobojan zid za bilo kog protivnika, posebno uz adekvatnu pomoć bočnih i veznih igrača.

"Ako gledate prvih 45 minuta to je nešto što treba da uđe u udžbenike. Kako jedan tim u sistemu može da dominira, da se protivnik ne vidi na terenu. Glupo je porediti i praviti komparaciju ove četiir utakmice. Ko god da je igrao dao je maksimum. Moramo nastaviti da igramo lep fudbal", rekao je Piksi posle Ljubljane.

Ali do prve utakmice u Kataru, spektakla sa Brazilom 24. novembra, moraće još mnogo da rade da svoju saradnju podignu na nivo neophodan za uspeh na Mundijalu.
Foto: Tanjug/Jonas Ekstromer /TT News Agency via AP
Ključan faktor u tome mogla bi da bude predstojeća klupska sezona jer Milenković bi mogao da zaigra u nekom od najvećih italijanskih klubova i dodatno razvije svoj nivo igre, a Veljković se sa Verderom vraća u Bundesligu što će svakako uticati i na njegov napredak na ličnom nivou.

Ključni meseci su ispred Pavlovića jer upravo njemu najviše nedostaje kontinuitet neophodan za elitne nastupe. A uprkos manjku minuta u nogama protekle sezone, u ovim mečevima je pokazao da ima materijal za lidera odbrane.

Nadamo se da će ili konačno dobiti adekvatnu priliku u Monaku ili pronaći stalni angažman na nekom drugom mestu gde će moći da se potpuno posveti svom razvoju, jer pozajmice koje je imao u Belgiju i Švajcarsku sigurno nisu doprinele stabilnosti u njegovom životu i karijeri.
Foto: Profimedia
Ukoliko pomenuti trio uz eventualne alternative sa klupe podigne nivo igre, mogao bi to da bude "iks-faktor" Srbije na Mundijalu.

Što se tiče ostatka tima, posebno raduje vrlo pouzdana sredina terena na čelu sa Milinković-Savićem, koji bi uz podršku Gudelja, Saše Lukića i Nemanje Maksimovića mogao da predstavlja "keca u rukavu" ovog tima.

Velika snaga Piksijevog tima je i to što se ne oslanja isključivo na iste pojedince, a to smo videli u sjajnim rolama Mladenovića i Živkovića kao alternativama na bokovima umesto Kostića i Lazovića, gde će sjajan "džoker" biti i Radonjić.
Foto: Profimedia
Nivo igre koji prikazuju kapiten Tadić i najbolji strelac Mitrović više nije neophodno komentarisati, ali velika stvar je i što je Piksi pronašao dobitnu ulogu Joviću koji se raspucao u svega nekoliko dana nakon višemesečne agonije u Realu.

Kada na sve to dodamo jednog od najboljih napadača Serije A Dušana Vlahovića, jasno je koliko impresivan napad ima Srbija.

Da se vratimo na početak – sedam bodova iz četiri utakmice u takmičenju koje ne donosi apsolutno ništa je odličan rezultat. Pre svega što je selektor Stojković imao priliku da pune dve nedelje radi sa selekcijom u skoro punom sastavu i u deset dana odigraju četiri utakmica sa rivalima više nego solidnog kvaliteta.

Tih 360 minuta kvalitetnih provera bi moglo da bude i ključno u pripremama tima za Svetsko prvenstvo, jer Stojković je protiv Norveške, Švedske i Slovenije imao idealnu priliku da se uveri u sve kvalitete i mane svog tima, da otkrije detalje na koje će moći da se fokusira na jesen.

Sledeće okupljanje "orlova" je krajem septembra, kada su na programu poslednje dve utakmice u Ligi nacija, protiv Švedske u Beogradu i moguće "finale" u borbi za prvo mesto sa Norveškom u Oslu.
Foto: Profimedia
Biće to izvesno i konačna provera tima za Mundijal jer turnir u Kataru počinje samo dve meseca kasnije, a Stojković će u međuvremenu imati priliku da radi sa timom možda još eventualno 7-10 dana uz ne više od dve pripremne utakmice.

"To ko će početi i ko će ući u igru uopšte nije važno, niti predstavlja problem. Meni je drago što igrači shvataju i razumeju ono što želimo da igra i kako hoćemo u igri. Imamo principe igre u defanzivi i ofanzivi, bez obzira na ime igrača. Bez obzira da li je Terzić ili Kostić, ili Lazović, Radonjić ili Živković. Meni je potpuno svejedno. Drago mi je da su ljudi koji gledaju ovo apsolutno zadovoljni", rekao je Stojković tokom junskog ciklusa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: