Zaplet ili rasplet?

Dan za derbi. Najveći meč srpskog fudbala.

Izvor: Miloš Simanoviæ

Subota, 26.02.2022.

23:01

Zaplet ili rasplet?
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Crvena zvezda i Partizan otvaraju 166. poglavlje međusobnih prvenstvenih sudara, sada na stadionu "Rajko Mitić".

Dan sa posebnim mirisom i šmekom, dan drugačiji od ostalih, što može da se oseti već u jutarnjim satima. Naravno, ako ste ljubitelj fudbala, samim tim i srpskog.

Svakako ko čita ovaj tekst zna o čemu pišem i nema potrebe posebno da se objašnjava u "sitnca crevca" u kakvom raspoloženju se čeka.

Epicentar Srbije biće na stadionu Zvezde sa početkom u 18.00, a realno i ranije...

Najbitniji derbi u pet godina

Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Predstojeći derbi donosi nekoliko stvari na kakve nismo navikli poslednji godina.

Ono što je najbitnije je da nosi epitet najvažnijeg još od 2017. godine (Partizan slavio na "Marakani" 3:1 i kasnije prestigao Zvezdu), jer bi mogao u velikoj meri da utiče na titulu prvaka Srbije.

Pet bodova prednosti imaju crno-beli pred drugi ovosezonski derbi i u slučaju da ostanu neporaženi staviće jednu ruku na trofej najboljeg u zemlji.

Zato Zvezda mora da krene u juriš po pobedu kako bi izbegla scenario u kome bi ostala bez krune nakon četvorogodišnje dominacije, jer čak i bod je dovodi u skoro pa nemoguću misiju da prestine rivala, bez obzira što sledi još jedan derbi.

Biće zanimljivo videti kako će se ponašati treneri dve ekipe, Dejan Stanković i Aleksandar Stanojević, pošto je sužen izbor za kalkulisanje i "čekalicu", uprkos tome što Stanojević može da se opredeli na varijantu opreza.

Zvezdina težina derbija

Starsport/Srdjan Stevanovic
Prva postava Crvene zvezde je skoro poznata. Kažemo skoro jer nije da Stanković priredi neko iznenađenje za derbi u sastavu.

Već mnogo puta do sada je pokazao da se poput kameleona prilagođava rivalu i da je uglavnom pronalazio "rupe".

I sam je priznao da mu je predstojeći meč najbitniji otkad je stigao na klupu matičnog kluba pre nešto više od dve godine.

"Bilo je dosta mečeva 'ili ili'. Možda je ovo utakmica koja ima najveću težinu, a zar mislite da samo mi imamo težinu? Ja ne mislim", pokušao je Stanković da prebaci pritisak i na večitog rivala.

Nema dileme da ima istine u tome, ali je isto tako jasno i da će najveći teret biti baš na Stankoviću. I od istog nikad nije bežao i biće zanimljivo videti kako će da se nosi.

Na golu je siguran Borjan, a u poslednjoj liniji Pičini, Dragović, Eraković i Rodić, vezni red će činiti Sanogo i Kanga, a sigurni su još Katai, Ivanić i Ohi.

Jedno mesto "visi" i tu bi baš mogao da bude faktor iznenađenja.

Da li Pavkov za potpunu ofanzivu, možda El Fardu Ben, ali i Falko koji ozbiljno konkuriše? Ili čak Srnić, uz određena pomeranja?

Na Stankoviću je da odluči u situaciji kada nema pravo da pogreši. Jer popravnog neće biti.

Nije svejedno

Pedja Milosavljevic / STARSPORT
I dobar deo startne postave Partizana se zna i da tu ne bi trebalo da bude "iskakanja" iz očekivanog, jer dobitna formula se ne menja.

Ostaje samo mali znak pitanja na desnom boku odbrane, gde bi trebalo da se vrati opravljeni Miljković umesto Miletića i čini bedem ispred Popovića zajedno sa Saničaninom, Vujačićem i Uroševićem.

Ispred njih će kao osigurač da bude Zdjelar, uz koga će da igra Jojić i nešto istureniji Natho, mesto bonusa po krilu uzeće Terzić, dok bi na levom Menig trebalo da dobije prednost ispred Markovića jer je u odličnoj formi.

Napad je rezervisan za prvog strelca lige Gomeša.

Partizan nema potrebu da se zaleće, ima lepu prednost, iako je trener Stanojević u maniru pravog profesionalca napomenuo da razlika nije prevelika.

Ne mesta ni promilu opuštanja, ako je uopšte bilo ko iz Humske to pomislio.

"Prvo smo zadovoljni što sami odlučujemo. Nama pet ili dva boda je isto. Nije isto ako se izgubi, ne daj Bože derbi, ali pet ili dva je isto jer naš svaki sledeći kiks košta. Mi smo 11. liga u Evropi i nije lako pobeđivati. Pet bodova nije ništa. Sedam ili osam bodova je već nešto. Kakav će biti derbi, to niko ne zna. Nismo takvi majstori da predvidimo kako će se igrati. Dve ekipe koje igraju proleće u Evropi. Nadamo se da će biti dobar i neizvestan derbi", rekao je Stanojević.

Dva, pet ili osam bodova neće biti pre i posle derbija isto.

Trijumf Partizana bi zaokružio sjajnu sezonu i povratak na tron, remijem bi zakoračio ka tome, dok bi Zvezdino slavlje unelo dramu kao retko kad ranije.

Nije baš da je isto...

Puna "Marakana“

Foto: Grafika B92.net
Ono što daje začin derbiju je što su sve karte za rasprodate, odnosno očekuje se više od 40.000 navijača, što je maksimalan kapacitet s obzirom na nekoliko "tampon“ zona.

U bližoj prošlosti se ne pamti kada je derbi imao ovoliko interesovanje, da su ulaznice u prvim danima prodaje "planule“, a da će atmosfera biti kao u "šibici“.

To ovaj derbi i zaslužuje. Bar na osnovu svega što su uradili "večiti“ na evro sceni ove sezone, toliko da je uhvaćena i karta za direktan "čarter“ u Ligu šampiona od 2023. godine.

Možda je ovo najbolja pozivnica da svetkovinu srpskog fudbala.

Neka pobedi bolji i na kraju krajeva - fudbal!

Priredio: Miloš Simanović (Twitter)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: