Odjeci eks-Ju buma: Svetska senzacija, srpski inat – Balkan nije samo Hrvatska

Njegovo veličanstvo – FUDBAL.

Izvor: Miloš Simanoviæ

Četvrtak, 01.04.2021.

12:05

Odjeci eks-Ju buma: Svetska senzacija, srpski inat – Balkan nije samo Hrvatska
EPA-EFE/THILO SCHMUELGEN

Start evropskih kvalifikacija za Mundijal u Kataru doneo nam je nekoliko neočekvianih rezultata i ogromnih iznenađenja.

Posebno je bilo interesantnih ishoda zemalja iz nekada velike Jugoslavije, pre svega prijatnih.

Svaka čast Hrvatskoj na tome što je postala viceprvak sveta pre tri godine, ali očigledno je da više nije jedina koja igra atraktivan i dobar fudbal na ovim prostorima.

Srbija igra dopadljivo pod vođsvom selektora Dragana Stojkovića Piksija, Slovenija je pokazala da može, isto kao i Crna Gora i Bosna i Hercegovina, ali je najveći hit Severna Makedonija.

Analizirali smo njih u ovoj temi...

Let "Orlova"

foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT
Krenućemo od početka i naše A grupe, gde je Srbija startovala sa sedam bodova od maksimalnih devet i delu prvo mesto sa Portugalom.

"Orlovi" su na Piksijevom debiju pobedili Republiku Irsku (3:2), potom izborili herojski remi sa aktuelnim prvakom Evrope Portugalom (2:2) posle dva gola minusa, a onda i izvojevali težak trijumf u Azerbejdžanu (2:1).

Nije sve bilo idealno u srpskom timu, bilo je velikih grešaka u odbrani, ali sve ih je ispravljamo nestvarni Aleksandar Mitrović.

Ircima je kao rezerva "spakovao" lob i još jedan gol, zapamtili su ga i Portugalci kada je postavio rekord reprezentacije, a onda i Azeri kada je bio meč-viner devet minuta pre kraja. Napadač Fulama već je stigao do broja od pet pogodaka, za prvo mesto na listi strelaca u evropskim kvalifikacijama!

Srbija je prijatno iznenađenje i "bara-bar" sa Portugalom, jednom od najboljih selekcija sveta – po mnogima i najboljom.I ima ono što nije ranije – borbu do kraja i bez predaje, što u prošlosti nije bio slučaj...

Eliksir mladosti Pandeva i najveća priča starta kvalifikacija

EPA-EFE/SASCHA STEINBACH
"Preskačemo" nekoliko grupa zbog najvećih heroja posle tri runde – Severne Makedonije.

I pogled na grupu J nam izgleda kao da je naopačke.

Makedonci su priredili senzaciju u Duizburgu pobedom nad Nemačkom (2:1), a da su bili ubedjivi sa Lihtenštajnom (5:0), uz nesrećan poraz u Rumuniji u samom finišu, iako su se vratili iz "mrtvih" pposle dva gola zaostatka. Tim Igora Angelovskog živi san, započet od istorijskog plasmana na EURO, na čelu sa vremešnim Goranom Pandevom.

Najveći makedonski fudbaler u ovom milenijumu proživaljava drugu mladost u 38. godini, toliko da mu nije strano da rešava utakmice na najvišem nivou kao u Nemačkoj.

Makedonci su drugi u J grupi ispred velike Nemačke, a odmah iza Jermenije, o kojoj ćemo više u nastavku teksta.

I pokazali da neće biti "topovsko meso" na EURO, kako što su neki predviđali selekciji iz D Lige nacija.

Slovenija "uprskala", Hrvati se vade

EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK
H kvalifikacionu grupu čine dve selekcije iz bivše Jugoslavije – Hrvatska i Slovenija.

Upravo su komšije otvorile grupu i na iznenađenje mnogih "zmajčeki" su slavili u Stožicama 1:0, ali kasnije "urskale" velika tri boda porazom na Kipru (1:0), uz može da se kaže očekivan u Rusiji (2:1).

Za razliku od njih, Hrvatska se iskupila uz dosta muke sa "liliputancima" Kiprom (1:0) i Maltom (3:0).

Ono što sve brine u Hrvatskoj je neubedljiva igra, ali i pred toga je tim Zlatka Dalića na vrhu sa Rusijom, s tim da se priključila i Slovačka.

Prava "ludnica" vlada u ovoj grupi u kojoj će biti borbe do kraja između bar četiri reprezentacije.

Crna Gora žali za Norveškom

EPA-EFE/TOMS KALNINS
Dobar 3+. Tako se može opisati start Crnogoraca na preteškom putu ka Kataru, skoro nemogućoj misiji.

Hrabri "sokolovi" su ostvarili dve pobede, u Letoniji (2:1) i Gibraltarom (4:1), ali su podbacili sa Norveškom u Podgorici (0:1).

Previše su respektovali "vikinge" i to im se obilo o glavu, iako su odigrali egal meč sa pretendentom za najviši plasman.

U G grupi je sve moguće jer je Turska neshvatljivo kiksnula sa Letonijom (3:3), pa je sada tik ispred Holandije, Crne Gore i Norveške.

Loše po Crnu Goru je to što tek slede najveći testovi, ali nema razloga za strah – Letonci su pokazali da Turska ima drugu stranu, ali ne i igrača kao što je Stevan Jovetić.

BiH ispustila bod(ove)

EPA-EFE/Fehim Demir
Jedina selekcija iz "Juge" koja ima mršav učinak je Bosna i Hercegovina.

I to praktično nezaluženo.

U Finskoj su "zmajevi" hodali po ivici pobede, pa poraza, na kraju uzeli dobar bod (2:2), a onda nesrećno izgubili od svetskih prvaka Francuza (0:1).

Izabranici Ivajla Peteva, koji je zbog koronavirusa bio sprečen da vodi tim, "ispustili" su Francusku u Sarajevu, tačnije sačuvao ju je golman Ugo Ljoris.

A potom Antoan Grizman trasirao put ka trijumfu, iako je sve moglo da bude drugačije da su domaći iskoristili dve dobre šanse.

Ovako je BiH na samo jednom bodu, ali daleko od toga da ima male šanse jer su Ukrajinci tek na tri boda sa isto toliko remija.

Jermeni za istoriju, "teror" Belgije i Engleske

Foto: Profimedia
Sumirajući ostale grupe ne mogu da se ne spomenu Jermeni, čije su tri pobede nestvarne za sve znalce ove igre.

Trijumfima u Lihtenštajnu (1:0), nad Islandom (2:0) i ludom meču sa Rumunijom (3:2) Jermenija je iskazala kandidaturu u borbi za katarsku vizu.

Na krilima publike, u zemlji u kojoj je dozvoljen ulaz navijačima, sve je drugačije i Jermeni imaju taj luksuz u odnosu na ostale da "lete po terenu".

Mnogi sa velikim nestrpljenjem čekaju jesen i meč u Skoplju između Severne Makedonije i Jermenije. Za prvo mesto grupe!

Videli smo i očekivan "teror" Belgije, Engleske, sjajne igre Danske, Francuzi su "štucali", ali ispunili cilj, dok su Italijani u svom stilu, bez primljenog gola, stigli do maksimalnog učinka.

Suma sumarum, čeka nas "paklena" jesen i konačna odluka.

Kojih 12 srećnika će u Katar? Šta vi mislite, koliko će selekcija iz bivše Jugoslavije da izbori vizu?

Piše: Miloš Simanović
Standings provided by SofaScore LiveScore
Standings provided by SofaScore LiveScore
Standings provided by SofaScore LiveScore
Standings provided by SofaScore LiveScore
Standings provided by SofaScore LiveScore

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

130 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: