Skinuta decenijska kletva – Zvezda u Ligi Evrope!

Crvena zvezda savladala je Krasnodar u fenomenalnom meču pred 52.000 gledalaca na stadionu Rajko Mitić i plasirala se u grupnu fazu Lige Evrope – 2:1 (1:0)!

Izvor:

Četvrtak, 24.08.2017.

20:30

Skinuta decenijska kletva – Zvezda u Ligi Evrope!
StarSport

Najtrofejniji srpski klub uspeo je da nadoknadi poraz od 3:2 iz Rusije, pa će tako posle tačno deset godina ponovo igrati grupnu fazu nekog evropskog takmičenja.

Zvezda je snažno, agresivno ušla u meč – krenula je da napada u talasima, da bi joj se to isplatilo već u sedmom minutu kada je Nemanja Radonjić postigao sjajan gol iz voleja, od prečku.

Pokušao je prebogati ruski klub da odgovori, ali su igrači našeg tima zatvorili sve prilaze ka golu, pre nego što su ekspresno povratili kontrolu i nastavili da prete. Do odlaska na odmor bilo je uzbuđenja, Ričmond Boaći pogodio je stativu, ali ne i golova, da bi to posle samo nekoliko sekundi promenio, najbolji igrač meča, Gelor Kanga.

Neumorni Gabonac povukao je loptu sa sredine terena, stigao do nekih 35 metara iskosa i poslao neverovatan projeklit u dalji ugao gola Sinicina za pravu erupciju krcate Markaane.

Ni tada domaćin nije stao, Vladan Milojević vršio je prave izmene njegov tim u potpunosti je kontrolisao situaciju na terenu, dok je rival bio bezopasan.
StarSport
Činilo se da neće biti drame, ali je onda nemački arbitar Tobijas Štile počeo da donosi neobjašnjive odluke. Najznačanija je svakako ona u 82. minutu, kada je iz samo njemu znanih razloga svirao penal za Krasnodar, iako je Filip Stojković, koji je takođe odigrao meč bez greške, bio taj koji je dobio udarac pošto je zagradio loptu.

Ostali su crveno-beli smireni, nisu paničili, gosti i dalje nisu mogli do šanse, ali Nemac još jednom odlučio da dođe u prvi plan. Produžio je susret za čak sedam minuta, a onda 'izmislio' dva faula za Krasnodar u zoni šuta.

I sve to izdržali su igrači Zvezde, a velike zasluge za veliki uspeh ide i na račun čuvara mreže Milana Borjana. Igrao se drugi minut nadoknade, lopta je iz prekida poslata na drugu stativu, odbrana je po prvi put zaspala svi su videli loptu u mreži, ali je golman reprezentacije Kanade napravio nestvarnu blokadu i izbacio loptu u korner.

Kada je napokon u 97. minutu arbitar odsvirao kraj – neopisivo slavlje moglo je da počne!

Žreb za grupnu fazu Lige Evrope zakazan je za petak u 13 časova u Nionu, a on će ostati upamćen kao istorijski za srpski fudbal jer će naša zemlja po prvi put imati dva predstavnika u grupnim fazama evro takmičenja jer je Partizan prethodno pregazio Videoton u revanšu u Mađarskoj! KRAJ – Napokon se Nemac smilovao da svira kraj, u sedmom minutu nadokande, posle čega je moglo da krene neopisivo slavlje na našem najvećem stadionu – pošto se Crvene zvezda posle tačno deset godina plasirala u grupnu fazu nekog evropskog takmičenja!

94' – Nemački arbitar nastavio je sa neverovatnim odlukama, pa je tako iz samo njemu znanog razloga susret produžio za čak šest minuta, da bi zatim svirao faul na čist skok Vujadina Savića, dao mu žuti karton prekinuvši kontru Zvezde, a onda je usledio vrhunac – igranje rukom na ivici kaznenog u 94. minutu, ali lopta stiže samo do živog zida.

92' – Popustila je koncentracija domaćima, ali Borjan nije dozvolio kaznu. Maestralnom odbranom zaustavio je udarac sa pet metara!

82' PENAL – Nije Krasnodar mogao da unese dramu u meč u Beogradu, ali je to učinio glavni arbitar iz Nemačke veoma lošom odlukom da dosudi penal za goste.

Zvezdina odbrana zaustavila je nekoliko opasnih napada i pokušaja rivala, da bi Filip Stojković, pošto je dobio udarac, zagradio loptu, igraču gostiju je jedva dočekao da padne, a Štile pokazao na penal. Siguran je bio Andreas Grankvist 2:1.

78'IZMENA – Krasnodar je uspeo da zapreti posle duže vremena, Vanderson je iskoristio prvi kiks odbrane Zvezde, iskrao se na pet metara i uhvatio voleja, ali lopta odlazi preko gola. U međuvremenu, Radonjića menja Aleksandar Pešić. 73' IZMENA – Destak minuta kasnije ponovo je prinudno morao da menja Milojević, pošto ni Milić nije bio u stanju da završi meč, a šansu je dobio Uroš Račić, što je bila jasna poruka trenera ekipi da što više 'stane na loptu'.

70' – Nije Šalimov imao više šta da čeka, ubacio je najpre Igora Mamajeva umesto Maurisija Pereire, a potom umesto iscrpljenog Smolova i Andreja Ivana, ali ni to nije promenilo apsolutno ništa na terenu.

60' – Gosti su dugo ostali šokirani posle evrogola Gabonca, ali je i Zvezda nastavila da igra pametno, da kontoliše igru, pre svega na sredini terena, dok je istovremeno vrebala šansu da napadne preko neuhvatljivog Radonjića.

51'IZMENA – Prvi problem za domaćina javio se nedugo od starta nastavka kada je roviti Milan Rodić morao da napusti igru, a umesto njega ušao je Marko Gobeljić.

46'GOL – Drugo poluvreme nije moglo da počne bolje za najtrofejniji srpski klub, ali ni za fenomenalnog vezistu iz Gabona Gelora Kangu!

Odličnu partiju u prvih 45 minuta krunisao je jednim od lepših golova u istoriji Marakane. Povukao je loptu sa sredine terena i odlučio se da sa 35 metara iskosa oproba udarac, a lopta završila u daljem gornjem uglu nemoćnog Sinicina za neverovatno slavlje preko 50.000 ljudi – 2:0! POLUVREME – U preostalih pet minuta regularnog toka Crvena zvezda je bila opasniji rival, dok je u neobjašnjivih četiri minuta nadoknade Krasnodar bio konkretniji, ali promene rezultata nije bilo.

40' – Zvezdi je u potpunosti odgovarao ritam meča, izuzimajući dva slobodna udarca za Krasnodar, pa je takvo stanje stvari stvorilo još jednu fenomenalnu priliku za domaće. Kange je povukao kontru tri na tri, u pravo vreme proigrao Boaćija, a ovaj se oslobodio čuvara i gađao drugi ugao, ali lopta pogađa stativu.

35' – Gosti su još jače pritisli po isteku pola časa igre, napadali su i dalje preko bokova, ali je odbrana crveno-belih uvek imala spremno rešenje, a pored Stojkovića isticao se i Abraham Frimpong. S druge strane, Vujadin Savić opasno je zapretio glavom posle prekida koji je izveo Kanga, dok je pokušaj Boaćija da uposli Radonjića u gol šansi zaustavljen u poslednji čas.

24' – Vanderson je i u prvom meču pokazao koliko je opasan, što je još jednom domonstrirao sredinom prvog dela igre kada je obišao Milana Rodića i poslao loptu po zemlji u kazneni prostor. Pošto je jedan od igrača Krasnodara propustio kroz noge, lopta je prošla pored dvojice igrača i došla do usamljenog Viktora Klaesona, ali njegov pokušaj, koji je išao u gol, fenomelano blokira Filip Stojković.

20' – Milojevićeva ekipa još jednom je uspela da umiri goste i počela je ponovo da preti, a Radonjić je nastavio da im pravi velike probleme na levom boku. Ipak, nije bilo opasnosti posle novog kornera. 17' – Novi potencijalni problem za Ruse pojavio se u 11. minutu, kada je Šarls Kabore dobio žuti karton zbog ošrtog starta nad Gelorom Kangom, da bi samo nekoliko minuta kasnije još jednom neoprezno faulirao protivnika, a arbitar iz Nemačke upozorio ga je da je blizu isključenja.

13' – Rusi su se probudili posle debitanskog gola Radonjića u dresu Zvezde, ali je odbrana domaćina uspela da zaustavi dva opasna napada, pre nego što je sredina trenera ponovo preuzela kontrolu, a Ričmond Boaći prvi put zapretio glavom sa sedam, osam metara.

7' GOL – Nastavili su crveno-beli da pritiskaju, Krasnodar nije uspevao da dođe do daha, da bi Marakana proključala već u sedmom minutu.

Ponovo je akcija tekla po desnom krilu, a ovoga puta je Milić snažno šutirao sa nešto više od dvadesetak metara – Sinicin je uspeo da zaustavi njegov udarac, ali je odbio loptu pravo do Nemanje Radonjića koji inteligentno hvata volej i šalje ga od zemlju ka golu, a lopta od prečke završava u mreži – 1:0!

1' – Domaćin je krenuo ofanzivno i agresivno i već u prvom minutu bilo je opasno za goste. Slavoljub Srnić i Nemanja Milić kombinovali su na desnom boku, Srnić je uposlio Milića – ovaj ušao u kazneni i zavrnuo loptu po zemlji ka penalu, ali je ona prošla pored tri igrača Zvezde, pre nego što je udarac sa ivice kaznenog izblokiran.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

759 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: