Tema dana - US Open 2020 -

Da li će tenis menjati pravila zbog Đokovića?

Nekada slavna teniserka Žistin Enan osvrnula se na potres koji je doživeo svet tenisa.

LN
Podeli
Enan tokom igračkih dana (Pascal Le Segretain/Getty Images for Laureus)
Enan tokom igračkih dana (Pascal Le Segretain/Getty Images for Laureus)

* Ko je kriv?

* Glavni sudija objasnio diskvalifikaciju Novaka Đokovića

Novak Đoković, najbolji teniser planete, diskvalifikovan je sa US opena jer je nenamerno, ali snažno pogodio linijskog sudiju tokom meča.

Enan je, kao i velika većina analitičara, saglasna da je odluka bila opravdana, a osvrnula se i na pomen o promeni pravila zbog mišljenja određenog dela javnosti da je odluka bila preoštra.

"Mislim da je dobro pravilo. To nas posdeća da moramo da pokušamo da se borimo sa našim emocijama i da smo mi samo ljudi, da takva reakcija može da se desi i najboljima od nas", izjavila je Enan, sada analitičarka Eurosporta, u razgovoru sa medijima među kojima je bio i B92.net.

Da li će igrači više paziti zbog situacije koja se desila jednom igraču kao što je Novak?

"Oni su svi ljudi. To nas podseća da nam je potrebna doza poniznosti. Svi možemo da pogrešimo, igrači plaćaju cenu kada pogređe. Novak jeste šampion, ali on može da napravi grešku kao i svi igrači. Mislim da nas to drži prizemnim, ali morate da pokušate da kontrolišete emocije. Ali, to nije lako raditi svake večeri. Mislim da ovo nije poruka svim igračima, već svim ljudima, koji mogu da pomisle: \'Uf, ovo može da se desi svima\'", istakla je sada 38-godišnja Belgijanka, nekada prva teniserka planete i osvajačica sedam Grend slem titula u singlu.

Što se Enan tiče nije potrebno ni pomisliti da se pravilo promeni, a sličnog mišljenja je i Boris Beker, koji je govorio i o drugim stvarima vezanim za svog nekadašnjeg učenika.

"Pravilo je takvo i moramo da zaštitimo sve. Neki misle da bi pravila trebalo da se promene jer je odluka preoštra, ali ja mislim da pravila neće menjati jer ona teraju igrače da se kontrolišu i budu odgovorni. Ovo što se desilo jednostavno je nesrećna okolnosti", kaže Žistin.

Photo by Al Bello/Getty Images
Photo by Al Bello/Getty Images

* Karenjo-Busta: Nije bilo namerno, ali pravila su pravila

* Oglasio se Novak

Đoković je neretko "na tapetu" inostranih medija, a više nego ikada tokom 2020. godine.

"Dosta je to čudno. Ja ga lično cenim kao šampiona. Možete da ga volite i ne volite što se tiče ličnosti, ali ja mislim da smo veoma srećni što smo u ovom trenutku tenisa gde imamo takvu trojicu igrača. Ovo je sjajno vreme za muški tenis i on je toga deo. Naravno, kada imate mnogo različitih ličnosti i stilova igre. Novak je drugačiji na određen način, ali moramo da poštujemo to što radi za tenis. On to zaslužuje. Možemo da ga volimo i da ga ne volimo, ali moramo da ga poštujemo"
, ispričala nam je Enan.

Dvostruka šampionka US opena se osvrnula i na sam turnir u Njujorku koji na neki način služi kao vodič svim ostalima koji će se održati tokom pandemije koronavirusa.

"Serećna sam što se turnir održava jer iako nije ovo idealna situacija, teniski navijači opet imaju priliku da gledaju tenis na TV-u, a igrači opet mogu da ga igraju. Ono što smo naučili je da je ovo jedinstvena situacija i iz toga svi uče. Nikome nije lako i ono što moramo da naučimo iz ove situacije je da niko nije savršen i da svi moramo da se prilagođavamo. To su igrači, turniri, nadležni organi... Videli smo i lude situacije sa igračima koji su mogli, pa nisu mogli da igraju, ali naš posao je maksimalna adaptacija. Takođe mislim da je interesantno bilo videti igrače, videli smo mnogo uspona i padova, ali kada gledamo sve uslove (npr. bez navijača), mislim da su uradili odličan posao. Mislim da turnir nije savršen, ali ovo je početak i svi bi trebalo da uče iz ovoga", objasnila je Enan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.