Nova vest
Tenis

Sreda, 08.09.2010.

12:30

Završnica US Opena: „Fedmen“ i Robin

Posle devetog dana US Opena poznati su svi učesnici muških četvrtfinala. Uprkos eliminaciji Endija Marija i Endija Rodika, konkurencija je ove sezone jača nego poslednjih godina, a svi koji su se obreli u završnici pokazali su impresivnu igru u dosadašnjem toku turnira i veruju u uspeh, pa i u osvajanje titule.

Izvor: AY

Autor: AY

Default images

Pre svih, tu je večiti Rodžer Federer. Iako ni približno dominantan kao prethodnih godina, iskusni Švajcarac je u poslednjih šest sezona u Njujorku igrao isto toliko finala, dok je osvojio čak pet uzastopnih titula. Dovoljno je reći da je, posle eliminacije u četvrtfinalima Rolan Garosa i Vimbldona (gde su ga, ruku na srce, pobedili Soderling i Berdih, teniseri koji su najviše napredovali u poslednje dve godine), na betonu ponovo ostvario impresivne rezultate, stigao je do finala u Torontu i osvojio je titulu u Sinsinatiju. Otuda i korelacija sa raznim junacima iz stripova koji poseduju natprirodne moći.

I na US Openu „Fedmen“ je standardno dobar. U prva četiri susreta nije izgubio ni set, dok je samo protiv Jirgena Melcera u osmini finala igrao taj-brejk (u drugom setu).



Lepršave igre, besprekorne tehnike i mentalno izuzetno stabilan, Federer je noćna mora svakog tenisera, naročito ukoliko ga „mrzi“ da se nadigrava, te poene odluči da skrati i da ih reši na mreži, bilo drop šotom ili nekom skraćenom dijagonalom.

Pošto Švajcarcu hvalisanje nikada nije bilo problem, i ove godine je potvrdio da mu nije problem što više nije prvi nosilac.

„Uvek mi se čini da se pažnja javnosti usmerava ka meni, bez obzira na to kakav mi je rang i kako igram. I dalje moram da idem na konferencije za novinare, tako da se u tom aspektu ništa nije promenilo (smeh). Sada me prepoznaju više nego ikad. Publika je ovde fantastična, bez obzira na to da li sam prvi ili ne. To bi bilo to“.

Mada mnogi tvrde da će Federer do kraja karijere biti prvi favorit za osvajanje US Opena (i Vimbldona), ove godine ga već u četvrtfinalu čeka prepreka ozbiljnija nego ikad. U pitanju je Šveđanin Robin Soderling, mladić koji je u poslednje dve sezone ostvario fantastičan napredak i postao prvi u svojoj generaciji koji se „učvrstio“ u vrhu pored sada već standardne četvorke Nadal-Federer-Đoković-Mari.

Posle prošlogodišnjeg Rolan Garosa, na kojem je eliminisao, doduše povređenog, Rafaela Nadala (bio je to prvi put da neko „Kralja šljake“ savlada u Parizu), stigao je i do finala, gde ga je u tri seta pobedio upravo Fedmen. To je bio možda i prelomni trenutak Robinove karijere, pošto odatle kreće njegov vrtoglavi uspon (skok sa 25. na 12. mesto na ATP listi), ali i pažnja javnosti, koja je brzo shvatila da će ovaj „opasni udarač“ brzo doći u vrh.

Sledi Vimbldon, i nova eliminacija od Federera, ovoga puta u osmini finala. Posle solidnog, ali ne impresivnog učinka na američkoj turneji, i dalje 12. Robina ponovo pobeđuje Federer, i to baš u četvrtfinalu prošlogodišnjeg US Opena. Odatle se rađa inat, ali i stvara novi uspon Soderlinga, koji kao deveti igrač sveta stiže na Top 8 turnir u Londonu umesto povređenog Endija Rodika, koji je posle predaje Vavrinki na Mastersu u Šangaju morao da leči povređeno levo koleno.

Iako je u polufinalu tada poražen od odličnog Huana Martina Del Potra (koji sada pauzira praktično čitavu sezonu zbog ozbiljne povrede), pre toga je pobedio Nadala, Đokovića i Davidenka.



U 2010. prvo osvaja Roterdam, pobedivši Južnog u finalu. Sledi polufinale Indijan Velsa, zatim i polufinale Majamija i finale Barselone. Kako se peo prvo na 7, zatim i na 6. mesto, na žulj mu je ove godine stao Rafael Nadal, koji mu se za prošlogodišnju eliminaciju na Rolan Garosu osvetio pobedom u finalu, a potom i u četvrtfinalu Vimbldona. Posle nešto slabijih rezultata u SAD-u, na US Open je stigao u dobroj formi, demonstrirajući svoj „teški“ servis i nadalovski precizan forhend na putu do novog susreta sa Fedmenom.

I sâm Federer je ovoga puta svestan da ima čega da se plaši kada mu Robin izađe na megdan.

“Igrali smo više puta do sada i mislim da između nas više nema tajni. On je već vezao nekoliko dobrih godina na Turu. I prošle godine smo ovde igrali u četvrfinalu i bilo je to veliko iskustvo. Vodio sam 2:0 u setovima, ali on se vratio u meč i posle smo igrali još dva taj-brejka. Očekujem izuzetno težak meč jer verujem da on zna kako da me pobedi”, rekao je Švajcarac za protivnika.

Sa druge strane, Soderling je optimista i veruje da je privilegija igrati sa velikanom današnjice.

„Uvek igram bolje kada je na drugoj strani neko od najboljih tenisera, jer je uvek veoma pozitivan osećaj kada se sretnete sa nekim takvim. O mečevima kao onima sa Rodžerom sam sanjao još kada sam kao dečak počeo da igram tenis, jer to je to, igrati sa najboljima na najvećim terenima na turnirima. To je najveća zabava“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

7 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve