Nestala kineska teniserka Peng pojavila se u javnosti u Pekingu?

Nestala kineska teniserka Peng Šuaj pojavila se u javnosti na turniru za mlade u Pekingu, pokazuju snimci organizatora.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Vladajuća Komunistička partija pokušava da odagna strahovanja iz inostranstva dok u Kini suzbija informacije o Peng od kada je optužila visokog zvaničnika za seksualni napad.

Na snimku koji su objavili organizatori Čajna Opena na društvenoj mreži Vajbo (Weibo) ne pominje se nestanak Peng Šuaj niti njene optužbe. Ona se vidi kako stoji pored terena, maše i potpisuje velike komemorativne teniske loptice za decu.

Njeno pojavljivanje usledilo je posle objave urednika partijskog lista juče na Tviteru, društvenoj mreži koju ne može da vidi većina internet korisnika u Kini, da će se ona "uskoro pojaviti u javnosti".

Vladajuća stranka izgleda pokušava da smiri zabrinutost oko Peng bez priznavanja da je nestala pošto je ovog meseca optužila visokog člana vladajuće partije Džang Gaolija da je prisilio na seks.

Njen nestanak i ćutanje vlade na apele za informaciju podstaklo je pozive za bojkot ZOI u Pekingu u februaru, što je prestižni događaj za Komunističku partiju.

Peng Šuaj je na društvenoj mreži Weibo 2. novembra objavila je da ju je nekadašnji premijer Kine Džan Gaoli prisiljavao na seks uprkos ponovljenim protivljenjima posle jednog teniskog meča pre tri godine. Ona je rekla da je Džanova supruga tada "stražarila ispred vrata".

Ona je navela da je sa nekadašnjim uticajnim članom Komunističke partije jednom imala seksualni odnos pre sedam godina i da je "posle toga imala osećanja prema njemu". Peng je dodala da nema dokaze za sve što je napisala.

Njene poruke obrisane su oko pola sata posle objavljivanja. Naknadni postovi, komentari i ključne reči kao "tenis" blokirane su sa kineskog interneta, kao i sve vesti u vezi sa Peng. Od tada niko nije video ni čuo Peng Šuaj.

Vladajuća komunistička partija suočavala se sa sve većim apelima teniskih zvezda i zvaničnika da dokaže da je Peng, trostruka učesnica Olimpijskih igara i bivša prva teniserka sveta u dublu, bezbedna i da joj dozvoli da govori slobodno.

Rasprave o njenoj optužbi su obrisane sa veb sajtova u Kini. Portparol vlade je u petak demantovao bilo kakvo znanje o tim optužbama. Internet filteri vladajuće stranke takođe blokiraju većinu ljudi u Kini da vide druge društvene mreže u inostranstvu i većinu globalnih televizijskih mreža.

U petak je zaposleni kineske državne televizije objavio na internetu fotografije teniserke Peng Šuaj u novom pokušaju da se odagna zabrinutost zbog njenog nestanka. Svetske agencije navele su da nije moguće utvrditi kada su te fotografije snimljene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.