Nedelja, 19.11.2023.

08:00

Alkarase, dvočas je gotov

Novak Đoković je za tačno sat i po vremena u Torinu održao Karlosu Alkarasu svojevrsni dvočas iz praktične nastave "belog sporta".

Izvor: Milan Tomiæ

Alkarase, dvočas je gotov
AP Photo/Antonio Calanni

Spektakl, u pravom smislu te reči, viđen je na terenu "Pala Alpitur" dvorane, s tim da je rezultat od 6:3, 6:2, ipak, bio pomalo neočekivan.

Govorimo o najvećem igraču svih vremena, koji je osvojio sve, oborio rekorde i rekorde, ali je u pitanju polufinale Završnog mastersa, gde svaki duel može da nosi težinu Grend slem finala.

Upravo zbog toga su i najave da bi meč mogao da bude neizvestan i napet delovale i te kako opravdane i realne.

Pojedine ankete i prognoze su išle toliko da su mladom Špancu davale veće šanse da slavi u petom međusobnom okršaju.

Možda opravdano, zbog činjenice da je završio kao prvi u Crvenoj grupi, za razliku od Đokovića, koji je kroz iglene uši obezbedio 12. polufinale ovog turnira. A možda i ne, pošto se momak iz Mursije prilično muči u drugom delu sezone. Na početku duela ovakve priče su još više dobile na legitimitetu, a Alkaras je već u uvodnom gemu imao dve brejk lopte.

Bio je to nagoveštaj eventualnih muka kroz koje bi Novak trebalo da prođe i u ovom duelu sa Špancem, poput onoga na Vimbldonu ili u Sinsinatiju.

Svestan je bio i Novak u tim trenucima važnosti spasavanja i izvlačenja iz teške i neprijatne situacije.

Od stisnute pesnice brzo se došlo i do glasnog urlika olakšanja, na šta se nadovezala i publika sa "Nole, Nole".

Ovoga puta, prvi put od dolaska u Torino, dobili smo sedišta tik uz teren, ali i uz Novakov boks, u kojem je glavnu reč protekle večeri vodio Goran Ivanišević.

"Stisni stomak, diži gore", u nekoliko navrata je Goran imao savete za Novaka koji se spremao da servira. Inače, pogled iz ove perspektive u visini terena, a ne kao do sada iz "golubarnika", baca totalno drugačiju senku na tenis kao sport.

Još kada na suprotnim stranama mreže imate dvojicu ovakvih asova, u ovom trenutku najboljih, može da se iskusi sve lepota ove igre.

Pre svega, intenzitet udaraca kojima su Novak i Karlos mogli da se pohvale, bio je neverovatno visok.

Duže razmene, na ovako brzoj podlozi, kada morate odluke da donosite u deliću sekunde, dodatno usložnjavaju posao igračima.

Guranje do krajnjih granica, uz pojedine poene koji se graniče sa realnošću, videli smo dosta puta na ovom meču. Alkaras bi sa tako prikazanom igrom, agresivnošću i svim ostalim iz njegovog arsenala što je pokazao, dobio gotovo svakoga na Turu. Ali ne i Novaka.

Kada imate više vinera, dvocifren broj asova, procenat prvog servira od 84 odsto, a izgubite – to je onda zaista frustrirajuće.

Poslednju šansu da se vrati u meč, Alkaras je propustio u šestom gemu drugog seta, kada je imao dve brejk lopte.

Protiv ovakvog Đokovića, koji pruža jednu od najboljih partija u sezoni, to mora da se iskoristi. Ako to ne učinite, meč će uskoro biti završen.

"Protiv takvog igrača moraš 100 odsto, da budeš na ivici, na liniji, ako to ne radiš, mrtav si", rekao je Alkaras. Tako je i bilo – zvono za kraj dvočasa uključilo se tačno nakon 90 minuta igre i označilo da je Novak taj koji ide u finale, gde će se boriti za rekordnu, sedmu titulu.

"Svi su očekivali, pa i nas dvojica, da će biti duga noć. Uspeo sam da se popravim, da odigram sjajan meč posle tog brejka, na visokom nivou, da ga teram da igra više, servirao sam dobro. Najbolji meč ove nedelje, nije mogao da dođe u boljem trenutku. Možda nisam igrao najbolji tenis u mečevima grupne faze. Sada sam igrao blizu najboljeg nivoa", opisao je Novak fenomenalno odigran meč.

Vremena za odmor nema mnogo, pošto je finale sa domaćim miljenikom Janikom Sinerom odmah iza ugla.

"On je najbolji igrač na turniru trenutno dobio je sva četiri meča do sada, ima veliku podršku publike, finale je, on ide za prvi trofej na ovom turniru, ja po sedmi. Znam šta mogu da očekujem, spremiću se, ovakav meč sa Karlosom mi daje dodatnu snagu", dodao je Đoković.

Ako je Đokovićeva igra "luda", što kaže Alkaras, kakva bi tek onda bila priča da Novak stigne do trofeja u duelu sa Italijanom koji ga je pre nekoliko dana spasao, iako je mogao da ga "pusti niz vodu".

Odigrao je sportski i pošteno Siner toliko puta spominjani meč sa Runeom, a da li će ga taj fer-plej koštati, saznaćemo u nedelju od 18.00 časova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

MUP se oglasio o slučaju ubistva Danke Ilić

Pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva prikupljaju informacije i utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojim je u Policijskoj upravi u Boru preminuo D. D. osumnjičen u slučaju ubistva male Danke, saopštio je MUP.

9:45

11.5.2024.

1 d

Podeli: