NBA horor priča – prokletstvo kome nema kraja

Los Anđeles Klipersi su, za neke očekivano za neke neočekivano, sezonu počeli sa samo jednom pobedom i četiri poraza. Pitate se, kakve to veze ima sa kletvom? Saznaćete uskoro...

Izvor: Stefan Nikoliæ

Utorak, 02.11.2021.

19:50

NBA horor priča – prokletstvo kome nema kraja
AP Photo/Marcio Jose Sanchez

Dakle, Klipersi su ove sezone na prvih pet odigranih utakmica i pobedili samo jednom, a verovali ili ne, uspeli su da izgube od Portlanda iako je Pol Džordž imao 42 poena na 63% iz igre. Jedan jedini put kada su pobedili (Portland), popularni PG13 je imao čak 8 (slovima, osam) ukradenih lopti!

Monstruozno... Kavaj Lenard je povređen, propustiće verovatno i čitavu sezonu, Markus Moris je rovit pa čas igra čas ne igra, Serža Ibake takođe nema, a epizodne uloge Džeksona, Bledsa, Kenarda, Zubca i ostalih jednostavno nisu dovoljne za neki veći i bolji rezultat.

Prisetimo se samo kraja prošle sezone i onog ludog plej-ofa. Klipersi u prvoj rundi igraju sedam mečeva sa Maveriksima i to je prva serija od sedam mečeva ikada u kojoj niko nije pobedio na domaćem parketu. Prosto neverovatno...

Nakon toga su eliminisali Jutu Džez (bez povređenog Kavaja Lenarda), koja je takođe imala problema sa povredama, pa su po prvi put u svojoj istoriji igrali Finale Zapada. Ne, ovo nije greška, Klipersi su za 50 godina postojanja samo jednom igrali finale Zapadne konferencije i to 2021. godine protiv Finiks Sansa.

Danas se bavimo upravo njima, njihovim katastrofalnim potezima i kletvom Dr Džeka Remzija koja traje još od sedamdesetih godina prošlog veka. Los Anđeles Klipersi su nastali 1970. godine pod imenom Bafalo Brejvs, čiji je vlasnik bio između ostalog i Džon Braun čovek koji je svojevremeno bio guverner Kentakija do momenta kada je franšizu predao Irvu Levinu, bivšem vlasniku Boston Seltiksa.

Bafalo Brejvsi tada postaju San Dijego Klipersi, a kasnije, dolaskom Donalda Sterlinga na vlast se na jako čudan način sele u Los Anđeles gde su nastanjeni i dan danas, a novi vlasnik Stiv Balmer gradi novu halu Klipersima kako bi se "osamostalili", a kako kažu od kletve na taj način neće pobeći.

Da se vratimo na sam početak, Bafalo Brejvsi su u sezoni 1970/71 postali novi članovi NBA lige, kada se ista proširila i uz njih su se karavanu priključili Klivlend Kavalirsi i Portland Trejlblejzersi.

Brejvsi (sadašnji Klipersi) su na prve probleme naišli još pre početka svoje prve utakmice u predsezoni, jer je njujorška investitorska kuća bila vlasnik tima što se kosilo sa određenim NBA pravilnikom, pa je kormilo preuzeo 33-godišnji Pol Snajder koji ih je kupio za 4 miliona dolara.

Igrali su u hali u kojoj nastupa i hokejaški tim Bafalo Sejbres, kao i lokalni koledž tim pa su bili tek treći u redu za pravo nastupa i zbog toga čak 16 utakmica odigrali u Torontu kao domaćini... Na "Expansion draftu" izabrali su Boba Kofmana i Dona Meja i to su bile prve zvezde u istoriji tima, dok je trener bio legendarni "hol of fejmer" (član Kuće slavnih) Dolf Šejs.

Posle samo godinu dana na klupu Brejvsa seda Džon Mekarti, da bi ga zamenio takođe legendarni Dr Džek Remzi 1972. godine i tako postao treći trener u istoriji franšize i to za tri godine postojanja.

Upravo je on bio razlog za bolje partije Brejvsa koji su prethodne dve godine bili „zakucani“ za poslednje mesto u Atlantik diviziji sa 21 pobedom, a onda su draftovali "Medžika Džonsona pre Medžika Džonsona" kao 2. pika baš te 1972. godine.

Naravno, u pitanju je strašni centar Bob Mekadu koji je prema tračevima i nedokazanim informacijama imao dogovoren dolazak u Virdžinija Skvajerse kao prvi pik ABA lige, ali i propale pregovore sa Portland Trejlblejzersima.

"Moja majka se protivila mom dolasku u NBA ligu i odlasku sa fakulteta, dok su trener Din Smit i moj otac bili glavni razlog za to što sam postao profesionalac"
, rekao je Mekadu.

Definitivno nije pogrešio, bio je ubedljivo najbolji igrač Bafala i ujedno jedan od najboljih centara svog vremena, a svakako najbolji šuter među visokim igračima. Bob je pod Remzijem igrao sjajno, a Brejvsi su bili učesnici plej-ofa, međutim to čelnicima nije bilo dovoljno i 1976. godine Dr Džek Remzi (doktor nauka u oblasti edukacije) dobija otkaz, a Erni Digregorio, Bob Mekadu (o njihovom dolasku u NBA i kontroverzama sa ABA ligom ćemo drugom prilikom) i Adrijan Dentli faktički ostaju bez pravog nadzora.

Ovo se smatra kao jedan od uzroka kletve Los Anđeles Klipersa, otpuštanje vrhunskog trenera koji je samo godinu dana kasnije sa Portlandom postao NBA šampion, dok Bafalo sa samo 31 pobedom ostaje bez doigravanja.

Tokom narednih 15 godina Brejvsi i Klipersi nisu mogli do plej-ofa i to, verovali ili ne, nisu mogli da imaju preko 36 pobeda u jednoj godini. Brejvsi te 1977/78 sezone daju pravo na prvog pika i 232.000 dolara za Mozesa Melouna.

Reklo bi se, krađa, a ukoliko vas zanima više o Mozesu Melounu to možete čitati OVDE

Mozes Meloun je za 6 utakmica igrao 6 minuta i nakon što se požalio na manjak minuta trejdovan je u Hjuston Roketse za pika prve runde 1977. i 1978. godine. Potez za otkaz, što se uskoro i dogodilo pa je Mozes do kraja sezone imao 13 poena i 13 skokova (dve sezone kasnije i MVP titulu), a Tejts Lok dobija otkaz. To nije bio jedini skandalozni potez, pošto su Brejvsi nedugo nakon ovog trejda poslali lice franšize Boba Mekadua u Njujork Nikse u zamenu za Džona Đanelija i novac.

Bob Mekadu je bio Ol-Star igrač, a Džon Đaneli je napustio NBA ligu sa samo 7 poena u proseku.

Od najperspektivnije franšize koja je imala Džeka Remzija, Boba Mekadua, Mozesa Melouna, Adrijana Dentlija i Ernija Digregorija postali su tim za „nabijanje koš razlike“ i 1977. godine imali pravo na 3. pika na NBA draftu. Oni su mogli da biraju Voltera Dejvisa ili Bernarda Kinga, ali su odlučili da taj pik trejduju za Svena Nejtera, a od svega navedenog ostao im je samo Adrijan Dentli i pošto im baš i nije išlo u prilog da imaju nešto pozitivno u timu, Dentlija su poslali u Indijanu za Bilija Najta (ako se upitate ko?! verujte mi niste pogrešili).

Čelnici Bafala su "bacili oko" na Nejta Arčibalda i za njega poslali Džordža Džonsona i pravo na pika prve runde 1978. godine (pik koji je postao Majkl Rej Ričardson, iliti Šugar Rej o kom možete više da čitate OVDE) i 1979. godine koji je postao Klif Robinson.

Košarkaši Bogovi nisu blagonaklono gledali na toliko loše karme nakupljene na jednom mestu, pa je karijeru 29-godišnjeg "Tajnija" umalo uništila teška povreda kolena zbog koje nije odigrao ni minut za Bafalo.

Ovo je bio momenat kada se Džon Braun dogovara sa Irvom Levinom oko preuzimanja vlasništva, pa Brejvsi napuštaju Bafalo i odlaze u San Dijego gde postaju Klipersi, jer ime Brejvsi nije bilo prihvaćeno pa su zbog brodova (velike trgovačke jedrilice) koji dolaze u gradsku luku i dobili naziv Klipersi.
Foto: Profimedia
Poznato je i da je Irv Braun bio vlasnik Boston Seltiksa, a pošto je rodom iz Kalifornije, želeo je da ih preseli tamo i od NBA lige nije dobio pozitivan odgovor, pa je pronašao način da to učini sa jednom drugom ekipom.

San Dijego je grad sa najdužom sušom što se tiče osvajanja šampionske titule u bilo kom sportu, tehnički nikada nisu imali ekipu koja je osvojila titulu. Pre Klipersa su u San Dijegu bili Roketsi, ali su imali i tim u ABA ligi, čuvene Konkvistadorse koje je trenirao legendarni Vilt Čemberlejn.

Tokom šest godina igranja u San Dijegu, Klipersi su bili najlošija franšiza u ligi, ali su ipak tokom te prve godine u novom gradu igrali dobru košarku i to najviše zahvaljujući Lojdu Bi Friju (tada već World B. Free).

On je prosečno beležio skoro 30 poena u proseku, bio je i na Ol-Staru, a jedini koji je imao više postignutih poena od njega je Džordž Gervin iz San Antonio Sparsa.

Prokletstvo se nije povuklo.
Foto: Profimedia
Za Vorld Bi Frija su Filadelfiji dali pik prve runde 1984. godine, a kao što verovatno znate to je bio Čarls Barkli. Koliko je to prokletstvo jako uverićete se ukoliko se samo setite koliko su problema Siksersi imali sa Barklijem na početku karijere.

Namerno se nagojio da ga ne bi izabrali (jer su mogli da mu daju samo 75.000 dolara godišnje), a sve dok mu Mozes Meloun nije očitao bukvicu bio je lenj i debeo, pa je nakon toga usledio niz svađa, hapšenja, pljuvanja i problema dok nije 1992. godine otišao u Finiks.

Zamislite samo da je bio član Klipersa, verovatno nikada ne bismo ni videli njegove najbolje godine.

Klipersi su shvatili da su izgubili potencijalnog franšiznog igrača i odlučili da na agenciji za slobodne igrače potraže novog i izbor je pao na Bila Voltona, čoveka koji je kao MVP vodio Portland Trejlblejzerse do šampionske titule 1979. godine sa sve Dr Džekom Remzijem na klupi. Bivšim trenerom Bafalo Brejvsa, sada San Dijego Klipersa.

U tim momentima je tim iz San Dijega dobio novog vlasnika, kontroverznog biznismena iz Los Anđelesa Donalda Sterlinga, koji je bez ičijeg odobrenja preselio ekipu u Los Anđeles, gde se nalaze i dan danas, pa je zbog toga bio "samo" finansijski kažnjen.

Mnogi su se pitali da li je ovaj potez bio ispravan jer će tamo zauvek biti u senci Los Anđeles Lejkersa, a ispostaviće se da će i igrati u istoj dvorani. Da se vratimo na priču, Bil Volton je za pet godina odigrao tek 102 utakmice zbog problema sa stopalom, a Klipersi trejduju pika prve runde 1986. godine za Džoa "Dželibin" Brajanta, oca pokojnog Kobija Brajanta, a taj pik je, naravno, postao prvi i radi se o Bredu Doertiju, centru koji je pet puta igrao na Ol-Staru.

Otkako je Donald Sterling došao na čelo tima, Klipersi su uradili sledeće stvari na NBA draftu:

1982. godine su draftovali Terija Kamingsa sa druge pozicije i ispustili Dominika Vilkinsa, godinu dana kasnije su trejdovali 4. pika Lejkersima u zamenu za Norma Niksona, a taj pik je mogao da bude recimo Bajron Skot...

1984. godine su ispustili Barklija, ali su im ostala dva pika prve runde koja su iskoristili da bi birali Lankastera Gordona i Majkla Kejdža umesto, recimo Otisa Torpa ili Kevina Vilisa i Džona Stoktona, godinu dana kasnije su Klipersi birali Benou Bendžamina sa 3. mesta i preskočili "X Mena" Ksavijera Mekdenijela i Krisa Malina.

Za NBA draft 1987. godine su imali tri pika prve runde i umesto Skotija Pipena odabrali Redžija Vilijamsa, Džoa Volfa umesto Marka Džeksona i Kenija Normana ispred Redžija Luisa...

Sve i da ste nasumično birali igrače sa drafta barem nekoga biste pogodili od ovoliko izbora, ali ukleti Klipersi nisu mogli da promene apsolutno ništa, a nije da nisu probali. Terija Kamingsa su trejdovali u Milvoki Bakse u zamenu za Markiza Džonsona. Teri Kamings je bio ruki godine 1983. godine, ali je bilo tu i dobrih stvari poput Derika Smita koga su "pokupili" sa vejvera i on je sa 22 poena u proseku bio lider uz odličnog Norma Niksona i Markiza Džonsona, ali sve je počelo da se raspada kada je Smit doživeo tešku povredu kolena i ubrzo završio karijeru.

Norm Nikson je takođe doživeo tešku povredu kolena i propustio dve pune sezone i 1989. godine odlazi u penziju, a Markiz Džonson nakon sjajne sezone 1986 proživljava pakao i zbog teške povrede vrata primoran je da završi karijeru...

Klipersi su u pomenutom periodu na NBA draftu propustili šest igrača koji su danas u "Kući slavnih" i trejdovali su još trojicu sa takvim pedigreom, a tri najbolja igrača su završila karijere zbog teških povreda kolena odnosno vrata.

Sećate se Bila Voltona? Trejdovan je 1986. godine u Boston Seltikse u zamenu za pika prve runde i Sedrika Maksvela, a Volton je odmah ozdravio i kao šesti čovek pomogao Bostonu da dođe do šampionske titule propustivši manje od 10 utakmica u zelenom dresu.

To je bio prvi potez novog generalnog menadžera, legendarnog Eldžina Bejlora po čijem nahođenju su na NBA draftu 1988. godine birali Denija Meninga prototipa superzvezde, NCAA šampiona sa Kanzasom i igračem godine sa 25 poena u proseku. Mening je sjajno počeo karijeru da bi posle samo 26 utakmica u dresu Klipersa doživeo tešku povredu kolena već 15. januara 1989. godine i više nikada nije bio isti, a 1989. godine je Deni Feri bio velika želja Los Anđeles Klipersa, ali on nikako nije želeo tamo i rekao im je da ga ne draftuju.

Očekivalo se da izaberu sjajnog skorera Glena Rajsa, ali su ipak birali Ferija. On je odbio da igra za Kliperse i čak pregovarao sa nekoliko timova iz italijanskog "Palakanestra" pa je zajedno sa Redžijem Vilijamsom trejdovan u Klivlend Kavalirse u zamenu za Rona Harpera i dva pika prve runde (1990. i 1992.)

Kao što verovatno znate, Ron Harper je pet godina igrao za Kliperse uz veliki broj povreda, a koleno je prvi put povredio posle samo 28 utakmica. Ipak, imali su malo sreće i 1992. godine prekidaju niz od 15 užasnih godina bez doigravanja, pa su 1992. i 1993. godine pod „kontrolom“ Rona Harpera igrali plej-of.

Idemo u 1995. godinu i NBA draft kada Klipersi prave nove katastrofalne greške. Imali su pravo na drugog pika i birali su Antonija Mekdajsa ispred Džerija Stekhausa, Rašida Valasa i Kevina Garneta, ali oni čak nisu zadržali Mekdajsa već su ga trejdovali u Denver.

Godinu dana kasnije smo imali jedan od najboljih draft generacija ikada, a Klipersi su birali pokojnog Lorenzena Rajta (njegovu tragičnu priču čitajte OVDE), a ispustili su Kobija Brajanta, Peđu Stojakovića, Stiva Neša, Džermejna O’Nila, pa i Zidraunasa Ilgauskasa...
Foto: Profimedia
Sledeću katastrofalnu grešku prave 1998. godine kada su birali Majkla Olovokendija sa prve pozicije, a mogli su da uzmu Dirka Novickog, Pola Pirsa, Vinsa Kartera, Antoana Džejmisona, Rašara Luisa, pa i Džejsona Vilijamsa, Majka Bibija ili Lerija Hjuza.

Odličan potez su napravili 1999. godine biravši Lamara Odoma, ali doći ćemo i do toga.

Ponovo u ovom periodu nisu samo greške na draftu bile problem, već i nesrećne povrede igrača koji su pokazali potencijal – ljudi poput Loja Vota koji je 1995. godine imao 17 poena u proseku i nakon povrede gotovo nestao.

Čuveni američki magazin "Sports illustrated" je Los Anđeles Kliperse nazvao najgorim timom u istoriji sporta.

Tri igrača iz Kuće slavnih su trejdovali ni za šta, 11 igrača iz Kuće slavnih su propustili na NBA draftu i 7 igrača je perspektivne karijere završilo zbog problema sa povredama i sve to za manje od 30 godina postojanja u 20. veku. Selimo se u 2003. godinu kada Klipersi ostaju bez perspektivnog Lamara Odoma koji odlazi u Majami i njhiova patnja se nastavlja, pa su tako birali Krisa Kejmana sa 6. mesta, godinu dana kasnije su uzeli sjajnog plejmejkera Šona Livingstona, a 2005. godine su umesto Denija Grejndžera i Dejvida Lija pokupili izvesnog Jaroslava Koroleva koji je u proseku imao 1 poen za 24 minuta na parketu.

Ipak, godinu dana kasnije Klipersi su uspeli da se domognu ne samo plej-ofa već i polufinala Zapada, odnosno druge runde nošeni Eltonom Brendom, Katinom Moblijem, Semom Kaselom...

Tada su ih eliminisali Finiks Sansi, a Radža Bel je u petom meču ubacio važnu trojku preko rukija Danijela Juinga koji će dve godine kasnije biti van NBA lige, a i dalje ostaje nejasno zbog čega ga je Majk Danlivi ubacio u igru u tako važnom momentu.

Ipak, to su Klipersi. Zbog onih sa slabijim stomakom odlučili smo da preskočimo video snimak, ali verovatno ga svi već znaju. Kobne 2007. godine je Šon Livingston doživeo jezivu povredu i umalo ostao bez noge...

Godinu dana kasnije glavni igrač franšize Elton Brend prolazi kroz teške dane nakon kidanja ahilove tetive, a na NBA draftu Klipersi biraju Erika Gordona perspektivnog beka šutera koga su povrede prilično usporile.

Na NBA draftu 2009. godine su Klipersi izabrali Blejka Grifina, perspektivnog krilnog centra sa neverovatnim atletskim sposobnostima, a sve što sam naveo u ovom tekstu je Grifin dobio upakovano u pismu koje mu je poslao čuveni američki novinar Bil Simons.

Kao što se sigurno sećate, Grifin je zbog povrede kolena propustio čitavu 2010. godinu, a pred narednu sezonu su Klipersi odlučili da trejduju Berona Dejvisa i pik za Moa Vilijamsa i Džamarija Muna.

Taj pik, ironično, bio je prvi na draftu 2011. godine, pik koji su Klivlend Kavalirsi iskoristili da uzmu Kajrija Irvinga, sjajnog plejmejkera sa univerziteta Djuk.

Kada pogledamo šta se sve dešava sa Kajrijem u vezi sa poreklom i protestima, pa i odbijanje da se vakciniše uz silne povrede i probleme koje je imao u Klivlendu, Bostonu i Bruklinu, ima smisla da i on vuče proklestvo Klipersa. Odavno je đavo odneo šalu. Selimo se sada na 2014. godinu, tri meseca nakon što je Dejvid Stern objavio da se povlači sa mesta komesara NBA lige Los Anđeles Klipersi su fokalna tačka NBA lige zbog kontroverznog vlasnika Donalda Sterlinga.

TMZ je u svom posedu imao snimak na kom se Donald Sterling poverava svojoj ljubavnici kako ligu čine mahom afro-amerikanci uz pregršt nepristojnih rasističkih komentara.

Sterling je negodovao zbog fotografije koju je njegova devojka V. Stivijano objavila, a na kojoj pozira pored Medžika Džonsona.

On je naveo da ne želi da se njegova devojka druži sa crncima, a situacija je dodatno bizarna ako se u obzir uzme da Stivijano ima afričkoameričke i meksičke korene.

"Ne sviđa mi se to što objavljuješ da se družiš sa crncima. Možeš da radiš sa njima šta hoćeš, samo nemoj da ih promovišeš niti dovodiš na utakmice. Slučajno nemoj da dovedeš Medžika na utakmice",
rekao je Sterling.

On ima istoriju rasističkog ponašanja, dva puta je osuđivan zbog odbijanja da iznajmi stanove ljudima druge boje kože, a i bivši generalni menadžer legendarni Eldžin Bejlor podneo prijavu za rasizam, međutim to je kasnije odbacio.
Foto: Profimedia
Sterling je nateran da franšizu proda, a novi vlasnik je postao čuveni biznismen iz Majkrosofta, Stiv Balmer.

Novi komesar Adam Silver doživotno je suspendovao Donalda Sterlinga sa svih događaja NBA lige, ne samo utakmica, već i treninga, proslava, medijskih događaja i ostalih stvari vezanih za najjaču košarkašku ligu na svetu.

Ovaj skandal ih je prilično uzdrmao, pa su 2015. godine ispustili prednost od 3-2 u seriji protiv Hjuston Roketsa predvođenih Hardenom i Hauardom, da bi godinu dana kasnije bili gotovo "uništeni" povredama i bez Pola i Grifina nisu mogli da prođu Portland uprkos prednosti od 2-1 u seriji.

Kris Pol je maltene sam igrao u doigravanjima 2017. godine kada su u prvoj rundi Klipersi eliminisani od strane Jute Džez i to je upalilo lampice pa su na mesto savetnika generalnog menadžera doveli jednog od najboljih košarkaških radnika Džerija Vesta.

Džeri je u Los Anđeles Lejkersima i Golden Stejt Voriorsima napravio dinastije, timove za koje i dan danas govorimo da su među najjačima svih vremena.

Očistio je seleri kep i stigli su prvi vesnici njegovog rada – Kavaj Lenard je posle osvojene šampionske titule sa Toronto Reptorsima rešio da se vrati u rodni Los Anđeles, a zajedno sa njim je tim putem pošao i "srpski zet" Pol Džordž. Oni, naime, nisu imali mnogo sreće ni uspeha u zajedničkom radu. Svi smo se nadali da će u finalu Zapada igrati protiv Los Anđeles Lejkersa 2020. godine, ali je izbila pandemija koronavirusa, da bi u bablu tim poptuno posrnuo.

Prosuli su 3-1 u seriji i 40 razlike protiv Denver Nagetsa i ispali, Pol Džordž je odigrao možda i najlošiji plej-of u karijeri, a ni Kavaj Lenard se nije proslavio sa 0 poena u četvrtoj četvrtini sedme utakmice.

Što se tiče njihovog izbora na draftu u toj eri, posebno se ističe odličan njuh za Šej Gildžes Aleksandera koji je u zamenu za Pola Džordža završio u Oklahomi i ne deluje da su Klipersi tu baš pogrešili, kao ni sa Blejkom Grifinom koji je sreću potražio u Pistonsima, ali se ni njima baš nije isplatio i sada je u Netsima.

Montrez Herel je posle nesloge u Klipersima otišao u rivale Lejkerse, da bi ovu sezonu počeo u Vašington Vizardsima, dok je Lu Vilijams poslat u Atlanta Hokse, a Klipersi su se okrenuli igračima poput Terensa Mena, Luka Kenarda, Redžija Džeksona ili Erika Bledsa, koga su vratili u svoje redove kao rezervnog plejmejkera.

Takođe, trenera sa najviše "prosutih" 3-1 prednosti su otpustili, radi se naravno o Doku Riversu i na njegovo mesto postavljen je Tajron Lu. Pol Džordž maltene sam igra na početku ove sezone 2021/22, pa možemo da debatujemo koliko su daleko od nekog zadovoljavajućeg rezultata jer se trenutno nalaze pri dnu Zapadne konferencije.

Kao što vidite povrede ih i sada drmaju, stvari tamo nisu sjajne, ali ruku na srce nikada nisu ni bile.

Da rezimiramo samo, oni su ekipa koja je ostala bez dvocifrenog broja igrača koji su danas u Kući slavnih, koji su prvi put prošli prvu rundu NBA plej-ofa tek 2007. godine i koji su prvo finale konferencije igrali tek 2021. godine.

Možda ne verujete u kletve, ali nešto sigurno ovde postoji.

Stefan Nikolić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: