Subota, 14.10.2023.

10:00

Utakmica koja život znači – kakvu ćemo Srbiju videti u Budimpešti?

Fudbalska reprezentacija Srbije ove subote od 20.45 protiv Mađarske u Budimpešti igra "utakmicu koja život znači", barem je tako najavio selektor Dragan Stojković.

Izvor: SS

Utakmica koja život znači – kakvu ćemo Srbiju videti u Budimpešti?
Foto: Andrija Sokovic/Starsport

"Nije bila priprema kao pred druge utakmice do sada. Ovo su utakmice koje život znače. Svaki dan i svaki izlazak na trening prethodnih je bio specifičan. Potpuno je podignuta mobilnost i koncentracija za ovaj meč", prijale su Piksijeve reči na konferenciji za medije u petak.

U kvalifikacionoj grupi G, dve selekcije imaju po 10 osvojenih bodova, Crna Gora 8, s tim da je Mađarska u najboljoj poziciji jer ima ima odigran meč manje.

Pisali smo već da je Srbiji duel sa "sokoovima" za tri dana u Beogradu verovatno važniji u smislu krajnjeg ispunjenja cilja, a to je odlazak na EURO prvi put posle 24 godine.

Međutim, protiv Mađarske, kojoj nije bilo strano poslednjih godina da na kolena baci jednu Englesku u gostima sa 4:0 ili Nemačku (u kolikoj god ona krizi bila), potrebno je pokazati da nisu predaleko od nas.

Iako je srpskim ljubiteljima fudbala možda teško to da prihvate, pozivajući se na 1:7 u Budimpešti iz "ne tako davne" 1997. godine, Mađarska je trenutno verovatno za pedalj ispred Srbije.

Pokazala je to, ako ni zbog čega drugog, onda jer nas je pobedila dva puta u Beogradu u poslednje tri godine.

Hoće li uspeti Piksijev drilbling?

Foto: StarSport/Srðan Stevanoviæ
"Orlovi" su optimistično najavili revanš Mađarima za poraz od 1:2 u Beogradu pre nešto više od mesec dana.

Naravno, mora se ići na pobedu, koja čak ne bi do kraja garantovala siguran plasman na Evropsko prvenstvo, ali bi svakako stavila "šampanjac na hlađenje".

Danima već Piksi najavljuje promene u reprezentaciji Srbije, u igri i pristupu.

One će se možda i desiti, ali formacijski ne bi trebalo da bilo šta bude drugačije protiv Mađarske u subotu od 20.45.

Stojković je zaista pojedinim izjavama, između redova, uneo crv sumnje i najavio promenu sistema.

Međutim, taj njegov dribling neće uspeti.to u Budimpešti neće biti moguće, pošto će zbog povrede izostati Miloš Veljković.

To će, ponovo, doneti vraćanje na stara podešavanja u poslednjoj liniji.
Foto: Starsport/Peða Milosavljeviæ
"Videćete sutra, ima ovde dosta mađarslih novinara ovde, saznaće sve... Pokušavali smo nešto na treninzima da implementiramo i to ćemo probati. Nije nikakav problem preći iz jednog sistema u drugi, iz ofanzive u defanzivu. Zavisi i od dešavanja na terenu. Nekada tok meča diktira", rekao je Stojković na pitanje o promeni formacije.

Iako je ostao "zakopčan", prostora za iznenađenja, jednostavno, nema.

Ispred Vanje Milinković-Savića biće trojka koja je bila najčešće na terenu u ovim kvalifikacijama: Nemanja Gudelj kao centralni štoper, a Nikola Milenković i Strahinja Pavlović kao bočni.

Po strani će dejstvovati Filip Kostić i Andrija Živković, da bi za sredinu terena bili zaduženi Nemanja Maksimović i povratnik među "orlove" Saša Lukić.

Selektor Mađarske je nagovestio da bi Sergej Milinković-Savić mogao da igra iza najisturenijeg napadača, što će i biti slučaj.

U Al Hilalu raspucani SMS i Dušan Tadić biće zaduženi za kreaciju pravih prilika za Aleksanda Mitrovića.

Atmosfera mora da inspiriše, a ne da veže noge

Foto: Starsport/Peða Milosavljeviæ
Na kraju, ne i najmanje važno, najavljena je izuzetna podrška Mađarima ove večeri, kao i koreografija koja će, prema najavama, biti spektakularna.

Možda više nego ikada će faliti Dušan Vlahović, jer je ovo utakmica koja je prosto "nacrtana" za njega. On je taj koga verovatno najviše inspirišu ovakvi ambijenti, kakav će na "Puškaš areni" prirediti 65.000 Mađara.

Njega nema, ali raduju reči kapitena Dušana Tadića, koji je baš to istakao – da su mnoga vruća gostovanja izvlačila ono najbolje iz srpskih reprezentativaca.

"Igrali smo dobro na gostujućim utakmicama i nadam se da ćemo to da nastavimo. Imali smo i kod kuće dobre rezultate, ali nameštalo se da su odlučujuće utakmice u gostima. Volimo da igramo na lepim stadionima, možda nas je to inspirisalo", rekao je Tadić.

Zato bi vrlo važno moralo da bude da svi do jednog u timu "orlova" razmišljaju kao kapiten.

Jer, koga ne "loži" da "pokida" za svoju zemlju u takvom ambijentu – zašto uopšte igra fudbal?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: