Petak, 13.10.2023.

08:00

Nećemo ni digitrone, ni rat – vreme je za EURO

Zaključno sa održavanjem Evropskog prvenstva u Nemačkoj, proćiće pune 24 godine kako fudbalska reprezentacija Srbije nije igrala na kontinentalnom šampionatu. Što je mnogo, mnogo je.

Izvor: SS

Nećemo ni digitrone, ni rat – vreme je za EURO
Foto: Starsport/Peða Milosavljeviæ

"Orlovi" se nalaze tako blizu prekida crnih snova, a ostala su još samo tri koraka. Možda i manje, ako ostatak kvalifikacija bude protekao kako svi očekujemo.

Prvi korak je zakazan za subotu, 14. oktobar, pred 65.000 mađarskih navijača na velelepnoj "Puškaš areni". Svakako da je sav fokus na tom duelu u Budimpešti, ali će možda još važniji biti duel protiv Crne Gore tri dana kasnije u Beogradu.

Razlog je jasan. Na EURO prolaze dve prvoplasirane selekcije iz svake grupe, a mi kako znamo i umemo moramo da se "odlepimo" od Crne Gore.

Jer, teško je očekivati da bi "sokolovi" mogli da uskoče umesto Mađara, koji na prvom mestu u grupi G imaju dva boda više i utakmicu manje od svih ostalih učesnika, pa da Srbija tu traži mesto ispred "lake konjice" koju predvodi Italijan Marko Rosi.

Naravno, preostaće Srbiji duel protiv nezainteresovane Bugarske u poslednjem kolu, ali taj meč iz ove perspektive deluje baš, baš daleko.

Kažemo “ne“ kalkukacijama

Digitron je svakom "pravom Srbinu" uvek u džepu, ali toliko smo se puta opekli na te kalkulacije, posebno u poslednje 23 godine... Da zaista nema puno smisla sada otvarati tu "Pandorinu kutiju".

Za one koji su superzainteresovani, u kratkim crticama:

- Srbiju 99 odsto na EURO vodi pobeda protiv Crne Gore 17. oktobra u Beogradu.

- Van idealnog scenarija i obe pobede u ovom “prozoru”, treba imati na umu da bi remi u Budimpešti bio veoma značajan korak ka Nemačkoj. Tada bi i eventualni nerešeni ishod sa Crnom Gorom u Beogradu bio dovoljan da se naprave tri boda razlike i bolji međusobni skor u odnosu na direktnog rivala (2:0 u Podgorici).

- Čak i u slučaju nekog poraza ne bi bilo sve izgubljeno, jer se Mađarska i Crna Gora direktno sastaju u poslednjem kolu u Budimpešti. Ali, nećemo detaljnije o tome. Baš kao što nije želeo ni selektor Dragan Stojković.

"Matematika je egzaktna nauka, nema mnogo pametovanja, da se pravimo pametniji nego što treba. Mi treba da osvojimo dovoljan broj bodova da se plasiramo dalje. Ali da Srbija može da ide na pobedu, ja ne vidim što bi bilo drugačije. Videćemo na kraju da li smo zaslužili jedan, tri ili nula bodova. Mi respektujemo Mađare, ali više respektujemo sebe. Ali u jednoj grobnoj tišini, taj silazak u tunel i izlazak na teren, ne bih poželeo nikom, to je emotivna praznina, prenosim vam moj osećaj kao trenera, bez adrenalina, ne znam kako da opišem, ali to je tako kako je. Ali pokazali smo da smo u 45 minuta drugih bili na nivou, sad što nismo dali gol to je druga tema, ali pokazali smo da možemo da pobedimo Mađarsku. Danas igrači dolaze, trening će biti laganiji, a ono što nas nas čeka je pravi i studiozni rad, to je već od sutra, i pre podne i popodne", rekao je Stojković na okupljanju nacionalnog tima u ponedeljak.
Foto: Starsport/Peða Milosavljeviæ
Nećemo o kalkulacijama ni slovo više u ovom tekstu, baš kao što ne bismo ni o ratu, posebno ne u ovim danima. U jeku otvorene vatre u Izraelu i Pojasu Gaze, nije baš popularno pozivati ratnike u boj, ali eto, naš selektor je to učinio.

Naravno, nije imao nikakvu lošu nameru, već jasnu poruku da mu je na "Puškaš areni" potrebna borba do poslednje lopte i sudijskog zvižduka Francuza na centru, Fransoe Letejskea.

Pre bi se možda moglo reći da je u ovakvim situacijama više potrebno imati "mir u glavi i vatru u srcu". Baš kao što je pripovedala jedna druga legenda, iz sporta koji se igra pod obručima.

Dakle, šaljemo poruku "ne ratu", želimo mir u svetu i Srbiju na Evropskom prvenstvu u fudbalu.

Čistog obraza, spremne da napravi iskorak i iskoristi svoj puni potencijal.

Aktuelna generacija ga ima, a u ovim kvalifikacijama i, nadamo se, u Nemačkoj – ili će zablistati ili će nestati.
Foto: Starsport/Peða Milosavljeviæ
Počev od zvanične pres konferencije (17.00) i treninga "orlova" (17.30), B92.net će biti na licu mesta i izveštavati iz prestonice naših severnih suseda.

Najavljeno je da će u subotu od 20.45 na "Puškaš arenu" doći čak 65.000 Mađara, uz očekivanih oko 2.000 Srba, što daje popunjen ukupan kapacitet ovog novoizrađenog zdanja.

Dakle, svi preduslovi za istinski fudbalski spektakl u Budimpešti su tu. Nešto slično poput one novembarske noći u Lisabonu.

Ostaje samo da i "orlovi" budu pravi, baš kao što su tada na vrućem "Da Lužu" izborili istorijski plasman.

Autor – Stefan Smuđa

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: