Četvrtak, 07.09.2023.

22:45

Srbija na skeneru B92.net: Godina prođe, ali boljke iz Katara nikada

Fudbaleri Srbije poraženi su od Mađarske na praznom stadionu "Rajko Mitić" i predstoji im grčevita borba za drugo mesto i odlazak na EURO u Nemačkoj naredne godine.

Izvor: SS

Srbija na skeneru B92.net: Godina prođe, ali boljke iz Katara nikada
Foto: Starsport/Peða Milosavljeviæ

U nikad slabijim kvalifikacijama, imali smo usred Beograda zicer da praktično rezervišemo kartu za kontinentalni šampionat, prvi put posle 24 godine, ali... Zašto jednostavno kada može komplikovano.

Prošlo je skoro godinu dana od Mundijala u Kataru, a zli duhovi u odbrani Srbije još uvek su prisutni i javili su se ove večeri dva puta u razmaku od tri minuta. Dovoljno za preokret i poraz od direktnog rivala.

Prosto je neverovatno i neobjašnjivo kako se odbrana "orlova" i bilo kakva koncepcija raspadne kao šumeća tableta prilikom svakog iole ozbiljnijeg pritiska rivala.

Mađari se jesu predstavili kao fudbalski pismen tim, ali daleko od toga da predstavljaju evropsku velesilu kao što jeste nekada Puškaševa "laka konjica".

Stare boljke iz Katara, zapravo, nikada nisu ni napustila igrače Dragana Stojkovića Piksija, čiji smo učinak pojedinačno analizirali u narednim redovima.

Golman i odbrana

Foto: Starsport/Peða Milosavljeviæ
Vanja Milinković-Savić – Njegova očajna procena u 36. minutu dovela je do razbijanja defanzivne postavke i drugog gola Mađarske. Ti centaršutevi su, generalno, njegova boljka u igri i ovog puta je skupo koštao Srbiju.

Miloš Veljković – Počeo je umesto Nikole Milenkovića kao desni štoper i nije se najbolje snašao. Često je kasnio u postavci, baš kao i kod prvog gola kada je bio predaleko od strelca koji, uistinu, ni sam nije očekivao loptu na svojoj nozi. U drugom poluvremenu imao je dobru šansu glavom, ali golman Mađarske Denes Dibuš večeras je imao svoje veče.

Nemanja Gudelj – Nametnuo se kao centralni štoper u postavci sa trojicom pozadi koju Piksi tvrdoglavo forsira. Nije to izgledalo toliko loše u pojedinim situacijama, ali se kod takvih formacija svaka greška vidi kao pod lupom, te su i Gudeljevi propusti bili primetni. Kasnije je prešao na mesto zadnjeg veznog i bio je utisak da je prodisao i došao do svoje prave pozicije.

Strahinja Pavlović – Bez velike potrebe je u 34. minutu pokušao akrobatski da interveniše, što je Mađarima koji sekund kasnije donelo izjednačenje, a kroz dva minuta i veliki preokret. Često je kasnio za korak ili dva, nije to bio onaj pokretni Pavlović koji razgrće sve oko sebe.

Vezni red

Foto: Starsport/Peða Milosavljeviæ
Nemanja Radonjić (do 45. minuta) – Bio je deo iznenađenja Dragana Stojkovića, jer se očekivalo da zaigra Andrija Živković koji je u životnoj formi, ali se odluka selektora ispostavila dobrom. Brzonogi bek je pravio dosta problema Mađarima po svojoj strani, a neretko bio i previše ofanzivan i na protivničkoj polovini. Ipak, zamenjen je u poluvremenu, iako je bio mnogo bolji od dvojice startnih ofanzivnih bekova.

Filip Kostić (do 45. minuta) – Potpuno neprimetan na terenu. Izostanak minutaže u Juventusu se preslikao na ovu partiju i videlo se da je potpuno van ritma. O njegovoj igri najbolje svedoči izmena već na poluvremenu i ulazak dosta defanzivnijeg Filipa Mladenovića.

Nemanja Maksimović (do 64. minuta) – Puno se trudio, trčao na sve strane, pokrivao greške saigrača, ali kada se sve sabere – vrlo malo učinio. Mađari su u prvom poluvremenu previše lako vršili transformaciju u napad i on tu nije mogao ništa, a kada je on trebalo da započne napad, nije učinio ništa više od kratkog pasa do prvog saigrača.

Sergej Milinković-Savić – Osim pasa u 10. minutu kojim je "pocepao" odbranu rivala i praktično namestio gol Srbije, više ništa nije uradio. Usporavao je igru, pravio gužvu u napadu i dugim loptama razbijao ritam, a Mađari su sve te njegove pokušaje lako pohvatali.

Napad

Foto: Starsport/Peða Milosavljeviæ
Dušan Tadić (do 87. minuta) – Vlahović mu je u 10. minutu uskratio asistenciju, ali je kapiten nastavio da se trudi da dođe do nje, pogotovo u drugom poluvremenu kada su "orlovi" jurili zaostatak. Često je morao da se izvlači na stranu i traži prostor, koji su mu Mađari jako dobro zatvarali, pa svoju 99. utakmicu u dresu sa državnim grbom neće po dobrom pamtiti.

Dušan Vlahović (do 87. minuta) – Nije ga slušala lopta na ovom meču. Izostao je nastavak njegove golgeterske serije u nacionalnom timu, isključivo njegovom krivicom u 10. minutu, ali je dovoljno učinio da Srbija povede. U drugom se istakao još jednom šansom iskosa, ali je golman volšebno to odbranio, dok je nešto kasnije i glavom promašio gol i ostao bez pravog učinka.

Aleksandar Mitrović – Požuriće mnogi da kažu kako "nije to više onaj Mitrogol", da je "zaboravio da igra fudbal odlaskom u Arabiju". Naravno da to nije tako, ali je činjenica da nas je novi napadač Al Hilala razmazio igrama u dresu Srbije i navikao na mnogo bolje od večerašnjeg izdanja. Malo otvaranja u izglednim situacijama, još manje dobijenih vazdušnih duela, a svakako se od njega mnogo više tražilo.

Izmene

Foto: Starsport/Peða Milosavljeviæ
Andrija Živković (od 46. minuta) – Poput meča u Podgorici, kada je posle očajnog prvog, ušao u drugom poluvremenu i uneo živost u igru "orlova", tako je i ove večeri Živković doneo energiju nasuprot leve strane odbrane Mađarske, ubedljivo najslabijeg dela njihovog tima. Ali, fudbaler PAOK-a ostao je nedorečen do samog kraja, jer nijedna njegova lopta nije pronašla metu.

Filip Mladenović (od 46. minuta) – Primetno bolji od anemičnog Kostića u prvom poluvremenu, ali je i on, kao i ceo tim Srbije, ostao bez pravog učinka.

Nikola Milenković (od 64. minuta) – Ušao u momentima kada su Mađari bili potpuno "zabunkerisani", pa njegov učinak u poslednjoj liniji nije ni mogao da dođe do bilo kakvog izražaja.

Ivan Ilić (od 87. minuta) – Nedovoljno na terenu da bi bio ocenjen.

Luka Jović (od 87. minuta) – Premalo na terenu za bilo kakav učinak.

Selektor

Foto: Starsport/Peða Milosavljeviæ
Dragan Stojković – Katar je ostao daleko iza nas, prošlo je 10 meseci, ali iste boljke još uvek prate fudbalsku reprezentaciju Srbije. Propusti u odbrani i raspad sistema posle samo jednog primljenog gola prosto su neobjašnjiva pojava u Piksijevom timu. I on vešto izbegava da odgovori na njih, tako može u nedogled, ali to neće popraviti stvar. Možda ćemo i otići na EURO, ali sa odbranom koja se topi kao šumeća tableta kod prvog jačeg pritiska protivničkog tima, nećemo daleko dogurati.

Autor – Stefan Smuđa

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: