Da li je čaša do pola puna ili prazna?

Partizan u 168. "večiti" derbi ulazi sa sedam bodova zaostatka u odnosu na Crvenu zvezdu i moranjem da trijumfuje kako bi zadržao kakve-takve šanse u šampionskoj trci.

Izvor: SS

Sreda, 31.08.2022.

08:00

Da li je čaša do pola puna ili prazna?
Foto: StarSport/Srðan Stevanoviæ

Uprkos tome trener Partizana Gordan Petrić nije bio decidan u odgovoru na pitanje da li bi bio nezadovoljan nerešenim ishodom.

Naprotiv, istakao je da bi možda bio zadovoljan remijem u zavisnosti od dešavanja na terenu, kao i od toga da li će ga Zvezda napasti, a on se braniti.

Priznaćete, to nisu baš optimistične reči i najave "izazivača" uoči derbija na svom stadionu sa najvećim rivalom koji ima silnu želju da te dotuče.

"To je hipotetičko pitanje, zavisi kakva će biti situacija na terenu. Ako budemo imali problem na terenu i ako oni budu bolji, naravno da bih bio zadovoljan. Ako me pitate pre meča, naravno da nisam zadovoljan remijem", rekao je Petrić u najavi utakmice.
Foto: StarSport
Partizan je pod vođstvom Petrića upisao tri pobede i remi vredan evropske jeseni protiv Hamruna. Statistički to zvuči izvanredno, jer je posle svake utakmice epilog bio pozitivan po "parni valjak".

Ali, daleko od toga da je sve tako jednostavno u taboru crno-belih. Partizan se provukao kroz svaki od tih susreta, pa čak i onaj koji je dobio rezultatom 4:1 protiv Hamruna, ali Maltežani zaista ne bi smeli da budu bilo kakav reper kvaliteta.

Tih sedam razlike je samo zahvaljujući golovima iz prekida duboko u završnicama protiv Mladosti GAT i Radničkog u Kragujevcu, a moglo bi se diskutovati o tome da li je Partizan igrom i zalaganjem zaslužio tu ogromnu dozu sreće.

Dakle, crno-belima rezultatski uopšte ne ide loše pod Petrićem, ali opšti utisak sa promenama formacije, defanzivom, "čekalicom" i rotiranjem pozicija igrača utisak je daleko od dobrog.

Zbog toga bi upravo večerašnji "večiti" derbi mogao da nam pruži odgovor – da li je Partizanova čaša polupuna ili poluprazna?
Foto: StarSport/Srðan Stevanoviæ

Partizan ponovo sa trojicom štopera

Gotovo da nema dileme, Partizan će se ponovo vratiti na sistem sa trojicom ili petoricom u poslednjoj liniji, u zavisnosti od situacije i razvoja dešavanja na terenu.

Stoga, ispred Aleksandra Popovića će opet biiti trio Svetozar Marković-Igor Vujačić-Siniša Saničanin, a bekovi će i ovog puta biti Marko Živković i kapiten Slobodan Urošević.

Uvek postoji pitanje bonusa, a za očekivati je da ovog puta to bude Nemanja Jović, te da Petković i Baždar svoju šansu da zaigraju u najvećoj utakmici sačekaju sa klupe.

To znači da bi sredinu pokušali da zaključaju novajlija Hamidu Traore i nešto istureniji Patrik Andrade, dok bi Ljubomir Fejsa i ovog puta izostao, posle katastrofalne partije na Malti.
Foto: StarSport/Srðan Stevanoviæ
U kreaciji bi bili Fuseni Dijabate i pomenuti Jović, a oni će igrati za najisturenijeg Rikarda Gomeša.

Ponovo u sastavu neće biti Bibarsa Natha, iako je u Kragujevcu pre tri dana odigrao svih 90 i kusur minuta i postao je heroj pobedonosnim golom u 88. minutu.

"Naravno da može, Natho je iskusan igrač koji ima svoj kvalitet i može da igra svih 90 minuta. Razlog što je uvek menjan ili nije bio u postavi ranije je odluka tadašnjeg trenera, ali naravno da može da igra", poručio je Petrić na konferenciji za medije.

Ako je zaista tako, ostaje pitanje da li Partizan ima toliko boljih igrača od Natha, pa Izraelac nije siguran u startnoj postavi...
Foto: StarSport/Srðan Stevanoviæ

"Uzvratićemo Zvezdi na isti način"

Bilo je reči i o Zvezdinoj odluci da odbije zahtev o pomeranju utakmice za 24 sata.

Podsetimo, crveno-beli su poslednji meč igrali u subotu, a pre toga u utorak i oba meča na domaćem terenu, dok će Partizanu ovaj meč biti treći u šest dana, s tim da su oba prethodna bila u gostima, u Valeti i Kragujevcu.

Petrić je to mirno prihvatio, ali i najavio da bi Partizan mogao da uzvrati najvećem rivalu istom merom, čim bude u prilici.

"Zvezda je odlučila kako je odlučila, imala je pravo, možda ćemo i mi tako nekad postupiti ako nas oni budu pitali, nema tu nikakve ljutnje. Igra se 90 minuta, 10 na 10, pa ćemo videti šta će biti", poručio je Petrić.
Foto: Starsport/Peða Milosavljeviæ
Izreka "10 na 10" legendarnog Blagoja Paunovića ima smisla, pogotovo u "večitom" derbiju, jer svaki novi okršaj Partizana i Crvene zvezde donosi nešto novo.

NIje uobičajeno da već posle šest odigranih utakmica razlika između njih bude osam pozicija na tabeli. Ali, to je činjenično stanje.

Ishod derbija negde oko 22.00 daće nam pravi odgovor da li je tolika razlika realna i hoćemo li sa većom ili manjom neizvesnosti nastaviti da pratimo aktuelni šampionat Srbije.

Autor – Stefan Smuđa

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: