Partizan na skeneru B92.net: Stanojevićev manevar i efekat Saše Zdjelara

Najavili smo utakmicu između Partizana i Santa Klare sa dilemom "sve ili ništa" i crno-beli su dobili – sve.

Izvor: SS

Petak, 27.08.2021.

08:30

Partizan na skeneru B92.net: Stanojevićev manevar i efekat Saše Zdjelara

Dobili su novu jesen u Evropi, prolaz u grupnu fazu novoformirane Lige konferencija i šansu da u njoj odu daleko. Ko zna, možda mnogo dalje nego što su ikada u Ligi Evrope.

Dobili su ozbiljnu finansijsku dobit za plasman u grupu od skoro 4.000.000 evra, računajući i bonus na osnovu desetogodišnjeg UEFA koeficijenta.

Dobili su publiku, koja je prepoznala momenat i konačno napravila atmosferu kakvu klub iz Humske zaslužuje, a to se obilato prenelo na igrače na terenu.

Dobili su nazad Sašu Zdjelara, još jednom podvlačimo, glavnog pokretača "parnog valjka", a prva i druga utakmica protiv Santa Klare su školski primer koliko jedan igrač, i to onaj koji dejstvuje "iz senke", može da napravi razliku.

Fudbalski je veoma pismena Partizanova publika, ume ovacijama da nagradi igrače koji donose prevagu i ginu na terenu. Zato se stadionom u četvrtak uveče orilo:

"Saša Zdjelar!"
Foto: StarSport
Dobio je Partizan i agresivnog i požrtvovanog kapitena Lazara Markovića, razigranog Miloša Jojića, onakvog kakvog navijači žele, kao i štoperski tandem Saničanin-Vujačić koji je 100 minuta u Humskoj odigrao bez ijedne greške.

Takođe i oporavljene Nemanju Jovića i Danila Pantića, čije su povrede po svemu sudeći prošlost i ponovo je crno-bela bolnica prazna.

Na kraju, ali svakako među prvima po važnosti, dobio je Partizan raspoloženog Sejdubu Sumu, koji svojim prisustvom ubacuje u viši stepen prenosa i prosto tera protivnike da padaju pod crno-beli valjak.

Ohrabruje njegova izjava posle meča u kojoj je sa osmehom poručio da misli da povreda butnog mišića nije ozbiljnije prirode i da bi trebalo da bude sve u redu.
Foto: StarSport
U konačnici, dobio je Partizan veliki vetar u jedra za nastavak ove sezone 2021/2022.

U džepu ima grupnu fazu u Evropi, uverljivo prvo mesto u domaćem prvenstvu, sjajnu atmosferu i nikad bolju poziciju za nastavak, čini se, još od sezone 2014/2015.

Dakle, bili smo u pravu, mogao je da ostane bez svega toga, a dobio je sve.

U nastavku ćemo se posvetiti i analizi pojedinačnog učinka Partizanovih igrača.
Foto: StarSport

Odbrana

Aleksandar Popović – Vrlo dobra utakmica za mladog i Partizanovog prvog golmana. Nije imao puno posla, ali i kada je to bio slučaj, bio je budan da odreaguje na prekide i udarce iz slobodnih udaraca. Još jedan meč važan za njegovo samopouzdanje i uspon.

Aleksandar Miljković – Možda nije opcija koja je bila očekivana pre Marka Živkovića, ali se mora priznati da je odigrao izuzetno. Van terena provodi dosta vremena sa Lazarom Markovićem, pa je sve bolji u konekciji sa kapitenom po desnoj strani. U odbrani neprelazan i vrlo borben, a očigledno mu je Stanojević sugerisao da bude bliži protivničkim igračima u markaciji, nego što je to bio slučaj, recimo, kod prvog gola Santa Klare u prvoj utakmici.

Igor Vujačić – Za razliku od prvog meča kada su oba primljena gola došla preko njega, ovog puta je crnogorski reprezentativac bio perfektan. Nije dozvoljavao Brazilcima iz portugalskog tima da mu se podvlače iza leđa, a verovatno je i njemu značilo što je napadač Karloš napustio Santa Klaru između dva susreta.

Siniša Saničanin – Sve što važi za Vujačića, isto je i za njegovog partnera iz poslednje linije. S tim da njemu ide ocena više, pošto je dočekao gol-prvenac, i to u kakvom trenutku, čime je Partizan prošao u grupnu fazu. Čudno deluje činjenica da je protivnik više pokušavao kroz vazduh, umesto da "plete" po zemlji. Tu je dominantan bio novopečeni reprezentativac Bosne i Hercegovine i prolaza, jednostavno, nije bilo.

Ivan Obradović – Dobro je zamenio Slobodana Uroševića, pokrio sve što je trebalo u defanzivi, ali ga u napadu nije bilo previše. Čak i kada jeste, njegovi centaršutevi su se pretvarali u "sveće" koje su gosti lako "gasili" i otklanjali iz svog kaznenog prostora.
Foto: StarSport

Vezni red i napad

Saša Zdjelar – Zdjelaromanija u Humskoj! Godinama već ovaj momak radi velike stvari za Partizan, "zatvara" gotovo sve derbije i većinu evropskih utakmica, a ovog puta je to učinio i povređen. Partizan je bio veoma mekan i slab na sredini terena u prvoj utakmici, a efekat koji je doneo Saša Zdjelar u revanšu najbolje su ocenili navijači posle utakmice skandiranjem njegovog imena i prezimena.

Miloš Jojić – Izborio je korner pre drugog gola u situaciji jedan na tri, a potom asistirao Saničaninu za 2:0. Išao ka napred više nego inače, a opet, na sredini i pozadi činio čvrst bedem sa Zdjelarom. Nije moglo više da se traži. Verovatno njegova najbolja partija ove sezone.

Sejduba Suma – Više nema nikakve sumnje da Partizan izgleda mnogo bolje sa Sumom na terenu. Ofanzivnije, energičnije, jače. Ispostavilo se dobrom odlukom Stanojevića da krene sa Gvinejcem, bez obzira što se već posle 25 minuta povredio. Šteta za njega, jer je i nastavak utakmice bio kao "nacrtan" za njega da nastavi da se igra i iskreira još više prilika saigračima i sebi.

Lazar Marković – Kapitenski! Mnogo lepo izgleda videti Markeca koji se bori za svaku loptu, trči na sve strane i stiže da probije i centrira iznova i iznova. Već smo pisali, traka oko ruke čini čuda u njegovom slučaju. Samo neka tako nastavi.

Nemanja Jović – I on je rekovalescent i tek nedavno oporavljen od povrede, ali je igrao kao da je ona daleka prošlost. I to raduje. Videlo se jasno da je on želeo da bude čovek odluke, driblao je, grabio napred i borio se muški. Šteta je što mu je poništen gol, pametno je poskočio kod šuta Sume, ali jeste bio u nedozvoljenoj poziciji za odbitak.

Rikardo Gomeš – Ponovo u evropskoj utakmici nije ušao u pravu šansu iz igre, ali ko mari, jer je sve ostalo bilo izuzetno dobro u izvedbi napadača sa Zelenoortskih ostrva. Gradio se fenomenalno, u pojedinim momentima podsećao na Leandrea Tavambu u tom segmentu igde i odlagao je loptu za saigrače osvajajući veliki prostor. Na kraju je dobio priliku da izvede penal i uradio je to veoma sigurno.
Foto: StarSport

Izmene

Bibars Natho (od 28. minuta) – Izraelac ima svoje kvalitete, ali oni nekako ne dolaze do izražaja u evropskim utakmicama. Verovatnije je da se ti kvaliteti "kriju" u činjenici da mnogo efikasnije dejstvuje kao zadnji ili centralni, nego kao ofanzivni vezni.

Danilo Pantić (od 74. minuta) – Veliki napor je uložio da se vrati na teren i za kratko vreme pokazao koliko mu je nedostajao. Uputio je nekoliko udaraca nogom, pa i glavom u izglednoj situaciji, a i pozadi je odradio sav posao kako bi Santa Klara ostala daleko od Popovićevog gola.

Filip Holender (od 74. minuta) – Jednom je ušao u šansu, iskosa sa desne strane, ali je golman odbranio. Dobro je čuvao vreme, izborio nekoliko važnih prekršaja, ali 24 minuta na terenu nije ostavio preterano dobar utisak, ali momenat je bio takav da nije ni bilo prostora.

Aleksandar Šćekić (od 85. minuta) – Ušao u finišu da odmeni Jojića i "zatvori" sredinu terena i to je uspeo u poslednjiih 13 minuta meča.
Foto: StarSport

Trener

Aleksandar Stanojević – Najavio i ispunio. Strateg Partizana je najavio da će igrati sa više rizika, otresitije, agresivnije i energičnije, što je slomilo Santa Klaru u razmaku od samo tri minuta. Procenio je pravi momenat u letnjim kvalifikacijama kada da krene sa Sejdubom Sumom, a da Bibarsa Natha ostavi na klupi.

Posle dve nesigurne utakmice za odbranu Partizana protiv Sočija (2:2) i Santa Klare (2:1), štoperi koje forsira Stanojević napravili su idealnu konekciju, jedan drugom štitili leđa i postavili bedem koji je bio previsok za "portugalske Brazilce". Oterao ih je da kombinuju na 30 i kusur metara od svog gola i time potpuno neutralisao njihov efekat majstorstva na malom prostoru.

Osim štoperskog, vrlo sigurno je delovao i tandem u veznom redu, gde je osim maestralnog Zdjelara, možda najbolju utakmicu po povratku u Humsku odigrao Miloš Jojić. Njihov rival na sredini, Japanac Morita, neretko je morao da se vraća čak u svoj kazneni prostor po loptu.

Forma tima je u usponu, jer se linije tima polako povezuju. Stižu i dobre vesti da se igrači oporavljaju, pa taj trend rasta ima potencijala da se nastavi. Partizan je u dobroj situaciji i to je velikim delom zasluga Aleksandra Stanojevića.

Autor – Stefan Smuđa

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: