Četvrtak, 15.06.2023.

08:00

Nismo završili sa košarkom – Srbija brani zlato

Dok ljubitelji košarke u našoj zemlji slave titulu Nikole Jokića sa Denver Nagetsima i konačan početak finalne serije ABA lige, ispod radara prolazi to da košarkašice Srbije kreću u odbranu evropskog zlata.

Izvor: Dejana Popoviæ

Nismo završili sa košarkom – Srbija brani zlato
Foto: KSS

Kao i do sada, ženska košarkaška reprezenatacija Srbije bez velike pompe ispraćena je na Evropsko prvenstvo, koje ovog četvrtka počinje u Sloveniji i Izraelu.

Biće to 39. izdanje šampionata Starog kontinenta, na kom će 16 reprezentacija, podeljenih u četiri grupe u Ljubljani i Tel Avivu, pokušati da se okite evropskim lovorikama.

Košarkašice Srbije doputovale su u glavni grad Slovenije kao aktuelne šampionke Evrope, ali i sa epitetom podmlađene ekipe u odnosu na onaj sastav koji je 2021. godine u Valensiji pokorio rivale za najsjajnije odličje.

Bez Sonje Vasić, Jelene Bruks, Ane Dabović i Dajana Butulije, kapitenka Tina Krajišnik, zajedno sa Sašom Ćađo i Nevenom Jovanović, kao najiskusnijima u timu, povešće selekciju Srbije na šesto uzastopno prvenstvo Strog kontinenta.

Od 2013. godine, ženska košarkaša reprezentacija je stalni učesnik kontinentalne smotre, a osim kontinuiteta nastupa, tim Marine Maljković u poslednjih 10 godina dva puta je bio šampion Evrope (2015, 2021) i jednom je uzeo bronzu (2019).

Koliko ove igračice mogu, već su pokazale prošle godine u na Mundobasketu u Australiji, kada su zauzele šesto mesto u konkurenciji 12 najboljih ekipa na planeti.

Pamte se pobede protiv Japana (69:64), Malija (81:69) i Francuske (68:62) u grupnoj fazi, kao i poraz u četvrtfinalu od SAD (88:55), ali i požrtvovana igra, borbenost i želja da se svaki protivnik savlada, ili bar dovoljno namuči.
Foto: Profimedia
Nadgradnja svega onog urađeno na paklenim višemesečnim pripremama od prošle godine, kada je ovaj tim krenuo u svoju misiju, došla je na Zlatiboru, gde su izabranice Marine Maljković brusile formu, a kasnije istu proveravale u duelima sa Crnom Gorom, Francuskom, Belgijom, Kinom i Novim Zelandom.

Posle Mundobasketa, EP u Ljubljani nova je prilika da srpske košarkašice pokažu sve ono na čemu su vredno radile, a u odnosu na Sidnej, ovaj put u dvorani "Stožice" biće jače za Aleksandru Crvendakić, lidera ove reprezentacije.

Košarkašice Srbije u četvrtak od 15 sati Evrobasket otvaraju duelom protiv Turske, najjačim protivnikom iz grupe D. Dan kasnije od 20.45 sastaće se sa Slovačkom, a grupnu fazu završavaju 18. juna protiv Mađarske (15.00).

Srbija ima ulogu favorita u ovoj grupi i sa pravom se očekuje da će kao prva ode direktno u četvrtfinale i da izbegne razigravanje, odnosno osminu finala, kada će drugoplasirani i trećeplasirani za prolaz među osam najboljih ekipa Starog kontinenta morati da suoče sa timovima iz grupe C u kojoj se nalaze Slovenija, Francuska, Nemačka i Velika Britanija.
Foto: Starsport/Srðan Stevanoviæ
Za tim Marine Maljković prvi korak će btii najteži, jer ih čeka najozbiljniji rival iz grupe. Duel sa Turskom biće gotovo ključan u borbi za tu prvu poziciju u grupi D, a pored nezgodnog protivnika, meč kojim reprezentacija otvara takmičenje uvek sa sobom nosi dodatnu vrstu nervoze i težine.

Sve to možemo da očekujemo od 15.00 protiv Turkinja, ali treba imati na umu da ekipa Marine Maljković tradicionalno igra sve bolje i konstantnije kako takmičenje odmiče.

Sa druge strane, Mađarska i Slovačka su na papiru svakako slabiji oponenti, ali ne treba zaboraviti da tim Srbije, kao aktuelni šampion, budi motivaciju kod suparnika da se što bolje pokažu.

Osim što su u Ljubljanu došla sa evropskom krunom, na svojim leđima osećaju i težinu bremena, koje im je ostavila prethodna generacija koja je žensku košarku vinula do neslućenih visina.

Ako je neko svestan šta im je u amanet ostavljeno, to je ova grupa devojaka - svesna svog kapaciteta, ali borbena i odlučna na tom svom putu istraje i vodi bitke na svojstven način. Ne upoređujući se sa prethodnicima, ali poštujući to što su im prokrčili stazu kojom sada koračaju.
"Dobro smo radile u ovih mesec dana i spremne smo stigle u Sloveniju. U odnosu na prošlo leto kada smo se pripremale četiri meseca za Svetsko prvenstvo, sada nismo imale toliko vremena, ali smo samo nastavile i nadovezale se na taj rad. Nije bila potrebna nikakva adaptacija. Za to treba da zahvalimo našim starijim saigračicama, jer nam daju dodatno samopouzdanje kako bi igrale našu igru. Mi ih i dalje pratimo, jer smo došle da pokušamo da popunimo mesta koja su upražnjena odlaskom brojnih igračica. Mislim da smo uigrane i spremne za prvu utakmicu na Evrobasketu protiv Turske, koja će ujedno biti i najzahtevnija. Mislim da će prvo mesto u grupi zavisiti od te utakmice. Imaju veoma dobre igračice, dobar su i uigran tim. Treba da uđemo u duel sa najvećim fokusom. Biće najteži meč, ali mislim da smo spremne", istakla je Jovana Nogić.

Kako je ženska reprezentacija Srbije pozicionirana u svetskoj košarci, najbolje govore i FIBA procene, prema kojoj je naš tim u Top 3 kandidata za medalju. Uz objašnjenje da je to ekipa koju ne treba nikada otpisivati, bez obzira u kom sastavu se takmiči. Ispred selekcije Srbije, veće šanse za zlatno odličje daju se samo Španiji i Francuskoj.

"Iskreno ne gledam to, tim rejkinzima se bavi ljudi kojima je to posao i oni imaju svoja viđanja. Ja opet kažem, kada EP krene, sve je to mnogo drugačije i realističnije. Možemo da pričamo šta hoćemo, ali smo svedoci da je na mnogim takmičenjima u poslednje vreme bilo dosta iznenađenja. Ne bih se ja vodila tim rejkingom. Naravno, lepo je kada te stave u borbu za medalju, ali mi to sami želimo. Nije nam potreban nikakav rejking, jer znamo da uvek imamo najveće moguće ciljeve", rekala je Nevena Jovanović.
U priči oko srpske reprezentacije nikako ne treba smetnuti sa uma da je vodi Marina Maljković, najbolji trener u Evropi što se ženske košarke tiče.

Košarkaški stručnjak kom je naporan i predan rad osnova svega, a ona na ovo EP dolazi i kao reprezentativni i kao klupski prvak Evrope.

Iako sastav reprezentacije nije ni upola jak kao onaj tim turskog Fenerbahčea, kog je u aprilu dovela do istorijskog prvenca u Evroligi, ne možete ga otpisati i ne dati mu šanse.

Verovatno ćemo se opet nervirati zbog toga što neki mečevi neće proći bez drame, možda ćemo strepeti zbog loših rešenja u neizvesnim završnicama, ali smo navikli i da budemo ponosni na žar i borbenost, glavne karakteristike ovog tima.

Druga faza nije daleko, nije daleko ni Ljubljana, a ove devojke zaslužuju podršku.

Dejana Popović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: