Petak, 11.08.2023.

14:00

"El klasiko" za titulu, smetaće im Atletiko, da li će Valensija preživeti?

Šta nas čeka u novoj sezoni španskog fudbala?

Izvor: B92

Foto: Profimedia

Godinama je važio za najjači u Evropi i svetu, zbog dominacije Barselone i Reala u Ligi šampiona. Međutim, deluje da Španci polako padaju.

Fokusirajući se na prelazni rok, deluje da se odnos snaga u LaLigi nije značajno promenio u odnosu na prethodnu. Jasno je da će Barselona i Real Madrid voditi novu šampionsku bitku.

Aktuelni šampion Barsa deluje nešto ranjivije nego prošle sezone, jer je limitirana finansijskim mogućnostima imala i relativno skroman prelazni rok.

Stiglo je nekoliko zanimljivih pojačanja, pre svih Injigo Martines i Ilkaj Gindoan, ali Katalonci na dan početka šampionata imaju samo 13 registrovanih fudbalera.

Zbog toga će trener Ćavi Ernandes u ekipu uvrstiti i 16-godišnjaka.

Katalonski klub još nije dobio dozvolu La Lige da registruje pojačanja, a u međuvremenu su otišli Serđo Boskets i Frank Kesi, dok je Usman Dembele na izlaznim vratima.

Novina u Barsi je i što ove sezone neće imati podršku Nou Kampa, koji se renovira, već će svoje mečeve igrati na olimpijskom stadionu "Monžuik", kapaciteta 60.000 navijača.

Hej, Džud

Foto: Profimedia
S druge strane, Real je ostao bez svoj udarne igle Karima Benzeme, ali je na Santjago Bernabeu opet stiglo najzvučnije letnje pojačanje.

Džud Belingem bi uz veterane Luku Jovića i Tonija Krosa trebalo da čini dominantan vezni red koji bi trebalo da garantuje "kraljevskom" klubu napad na titulu.

Najveća nepoznanica u Realu je napad, iako su tu Vinisijus i Rodrigo, jer u iščekivanju "bombe Mbape" Benzemin odlazak nadoknadio je samo povratnik Hoselu.

U međuvremenu, Madriđani su doživeli žestok udarac dan uoči starta prvenstva teškom povredom Tiboa Kurtoe, pa se očekuje ekspresan transfer golmana, a to bi mogao da bude David de Hea.

Čeka se Čolova magija

Foto: Profimedia
Nije se mnogo pojačala ni konkurencija, pre svega Atletiko Madrid koji je u centru pažnje bio pre svega zbog neizvesne pozicije 127 miliona evra plaćenog Žoaa Feliksa.

Ne želi ga ni Čelsi, u kojem je bio na pozajmici, a "jorgandžije" se nadaju spasu u vidu Saudijske Arabije.

Najveći Atletikov posao je otkupljen ugovor Antoana Grizmana, te dolazak iskusnog beka Cesara Aspilikuete.

Ipak, glavni adut tima sa "Vande Metropolitano" će opet biti trener Dijego Simeone, jer čim on nije preterano menjao tim, znači da ima sve što mu je potrebno, u finansijskim okvirima.

Agonija na Mestalji

Iz drugog plana bi mogao da se istakne Real Sosijedad, ali oslabljen penzionisanjem Davida Silve.

Napad je pojačao sjajni Adrijan Silva, dok je zadržana okosnica prošlosezonskog tima.

Najveće pitanje je kako će tim iz San Sebastijana da iznese napornu sezonu sa paralelnim nastupom u Ligi šampiona.

Što se tiče ostatka konkurencije – Sevilja, Viljareal, Atletik Bibao i Real Betis bi trebalo da se uključe u bitku za Evropu.

Iznad opasne zone bi trebalo da budu Osasuna i Đirona, dok će borbu za opstanak pre svega da vode povratnici Las Palmas, Alaves i Granada.

Dok je vrlo izvesno da bi iz elite mogla da ispadne nekad moćna Valensija koju su napustili trener Iraola i nekoliko ključnih igrača.

Srbi okupirali Prineje

Foto: Profimedia
Za razliku od ostalih liga "petice", LaLiga je bogata srpskim fudbalerima – gledaćemo njih 12.

Tu su igrači iz svih pozicija u timu – golmani, defanzivni, vezisti pa i napadači.

Većina će imati ograničenu minutažu, ali nema sumnje da će svako od njih dobiti šansu da se izbori za mesto na terenu.

Predrag Rajković je ostao čuvar mreže Majorke, a njegov kolega Marko Dmitrović se bori za mesto među stativama u Sevilji.

Njegov saigrač je vezista Nemanja Gudelj, a od vezista tu su još Uroš Račić (Valensija), Nemanja Maksimović (Hetefe), Njegoš Petrović (Granada) i Darko Brašanac (Osasuna).

Defanzivaca je nešto manje, a posao u najvišem rangu španskog klupskog fudbala imaju Srđan Babić (Almerija), Stefan Mitrović (Hetafe), Nikola Maraš (Alaves) i njegov timski kolega Aleksandar Sedlar.

Čast napadača brani samo samo Marko Milovanović iz Almerije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: