Sreda, 04.10.2023.

08:00

Zvezdina karta za evropsko proleće

Fudbaleri Crvene zvezde će od 21 čas po prvi put ove sezone istrčati na teren stadiona “Rajko Mitić” u meču Lige šampiona.

Izvor: Dušan Ðukanoviæ

Zvezdina karta za evropsko proleće
Foto: Profimedia

Nije bilo kvalifikacija za srpskog šampiona ove sezone, pa tako ni kvalifikacionih mečeva, a čast da bude na premijeri je dobio Jang Bojs.

Odmah nakon žreba u Nionu je bilo jasno da će dva duela sa švajcarskim predstavnikom biti vredna Lige Evrope, s obzirom na to da je uloga favorita prepuštena Lajpcigu i Mančester sitiju koji je savladao Zvezdu u prvom kolu (3:1).

Aktuelni šampion je na “Etihadu” dočekao ekipu Baraka Bahara koja je na Ostrvu dobila epitet autsajdera, ali je bila sve sem toga. Nećemo otići toliko daleko i reći da je mogla do pobede, jer nije, ali i ta koliko god kratka radost nakon gola Osmana Bukarija je pokazala da Zvezda može i sa najboljima.

Ono što fali timu izraelskog stručnjaka je konstantnost, što se videlo i u mečevima domaćeg šampionata.

Mnogi su stava da je ovo najbolji tim Zvezde u 21. veku, ali ta i takva ekipa je trenutno tek treća u Superligi. Sve što ne valja sa aktuelnom generacijom je viđeno i u meču sa Radničkim koji je bio uvertira pred obaveze u Evropi.
Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Zvezda jeste bila bolja od Nišlija, ali tek za jedan gol. Da nije bilo odbitka i Mirka Ivanića, možda ni toga ne bi bilo. Sve se može svesti na odluku Bahara da već na poluvremenu napravi trostruku izmenu.

Među onima koji su tada izašli bio je i Žan Filip Kraso koji prolazi kroz velike oscilacije tokom uvodnih nekoliko meseci u Ljutice Bogdana. Reprezentativac Obale Slonovače možda jeste trenutno na deobi prvog mesta najboljih strelaca u domaćem šampionatu, ali to se ne reflektuje na njegovu formu.

Kraso je u uvodna tri kola postigao pet golova, a od tada samo jedan na pet mečeva u Superligi. Sedam, ako računamo ulazak sa klupe protiv Sitija i meč kvalifikacija za Kup afričkih nacija protiv Lesota.

Činjenica je da ne blista, baš kao ni njegovi saigrači u napadu koji Baharu sigurno zadaju najveće glavobolje pred naredni meč u Ligi šampiona.

Piter Olajinka se muči u nameri da bude ono što je bio u praškoj Slaviji, dok Šerif Endijae sa promašivanjem zicera ne odaje utisak kao da je bio vredan obaranja klupskog rekorda kada je visina obeštećenja u pitanju.

Uprkos tome, Senegalac je glavni favorit da zauzme mesto najisturenijeg u onome što bi trebalo da bude “repriza” postave iz Mančestera. Ako je verovati njegovom treneru, sve što je potrebno nekadašnjem centarforu Adane je prvenac.

“Što se Endiajea tiče, on hoće mnogo, ulazi u šanse, ali mu fali prvenac. Čim bude postigao gol, sve će da krene kako treba. Bori se, i zadovoljan sam trudom", rekao je Bahar posle meča sa Radničkim.
Foto: Profimedia
Ukoliko zaista bude tako da se na Topčiderskom brdu odluče za nešto defanzivniji pristup, to bi značilo da će Bukari igrati u paru sa Endiajeom, dok će na desni bok univerzalni Srđan Mijailović. Sa druge strane Stefan Mitrović, koji je prethodni duel dva tima posmatrao na tribinama. U veznom redu se zna – Stamenić, Hvang i Ivanić.

Štoperski trio bi trebalo da čine Điga, Dragović i Rodić, dok je na golu Glazer.

Zvezda tačno četiri godine čeka na pobedu u Ligi šampiona, od oktobra 2019. godine kada je Olimpijakos nadigran u Beogradu (3:0). Svi preostali mečevi te godine su bili porazi “sa nulom”, ali je Zvezda od tada izgubila samo dva od devet mečeva kod kuće.

Svi su bili u Ligi Evrope, gde je upisano šest pobeda i jedan remi. Stoga će sigurno smatrati da je ovaj meč prava prilika da se najpre osigura drugo po redu kontinentalno takmičenje, nakon čega se može bez opterećenja nadati i nekom iznenađenju.

Uz to, dolazi im ekipa koja nikako ne ume da igra protiv srpskih timova. Jang Bojs ne zna za pobedu na šest mečeva protiv srpskih ekipa. Od toga četiri utakmice su igrali upravo protiv Crvene zvezde (tri remija i poraz) u sezonama 2004/05 i 2019/20.

Naročito su u sećanju dueli iz potonje sezone u kojima je Zvezda obezbedila poslednje učešće u Ligi šampiona, pre ove sezone. Posle 2:2 u Švajcarskoj, Aleksa Vukanović je u revanšu doveo svoj tim na prag drugog uzastopnog plasmana među najbolje ekipe Starog kontinenta. Neizvesnost je uneo Ben kada je u 82. postigao autogol, ali je Zvezda na konto sada već bivšeg pravila golova u gostima prošla dalje.

"Tada je bila moja prva sezona, sada se nadam da sam opasniji po protivnika. Aleksa Vukanović je moj veliki prijatelj i veoma mi je drago što je on tada postigao gol za ulazak u Ligu šampiona. Nadam se da će njegove reči imati uticaj i da će pomoći da sutra rešim utakmicu. Najvažnije je da kao tim budemo na visokom nivou, a ekipa uvek izbaci pojedinca. Pre četiri godine je to bio Aleksa, sutra neka bude neko drugi i da se na kraju zajedno radujemo", izjavio je Mirko Ivanić pred ovaj meč.

Osim protiv Zvezde, Jang Bojs je igrao i sa Partizanom u grupnoj fazi Lige Evrope. Sa crno-belima su remizirali kod kuće, dok je u Beogradu slavio srpski predstavnik (2:1) golom Ognjena Ožegovića na početku drugog poluvremena.

"Jang Bojs je čvrsta ekipa koju dobro poznajem, igrali su i protiv mog bivšeg kluba Makabija. Nemam insajdera tamo, ali sam gledao obe utakmice i video da su zaista dobra i čvrsta ekipa. Analizirali smo ih u potpunosti i spremni smo. Imamo još jedan trening, ali znam ko će početi", rekao je Bahar na konferenciji za medije pred ovaj meč.
Foto: FK Crvena zvezda
Neki od igrača Jang Bojsa poput Saidija Janka i kapitena Fabijana Lustenbergera su bili i akteri prethodnog meča. Naročito ga se seća Janko, koji sprema revanš uz uspomenu na tenk na kojem su Zvezdini fudbaleri slavili trijumf

"Izveli su tenk na ulicu. Morali smo sat vremena da sedimo u autobusu dok smo čekali da oni odu, i to nakon što smo eliminisani iz Lige šampiona. Svi smo samo želeli da što pre odemo odatle. Zbog toga što su nam tada priredili, još jače želimo da ih pobedimo", poručio je Janko.

Pravdu će na novom okršaju dva tima deliti škotski arbitar Vilijan Kolum zajedno sa pomoćnicima Frensisom Konorom i Dejvidom Makgičem, dok je za četvrtog arbitra određen Dejvid Dikinson. U VAR sobi biće Englez Dejvid Kut i Škot Endru Dalas.

To neće biti prvi put da Kolum bude delegiran na meču Zvezde u Ligi šampiona. Kada je reč o grupnoj fazi bio je u toj ulozi u sezoni 2018/19 kada je PSŽ nadigrao srpskog predstavnika rezultatom 4:1, dok je prošle sezone bio sudija i u pobedi crveno-belih nad Pjunikom (2:0) u trećem kolu kvalifikacija za elitno takmičenje.
Foto: Profimedia
Neće mu biti lako pred punim stadionom, a tako ni protivničkim igračima čega je svestan njihov trener Rafael Viki.

"Ne može se trenirati taj osećaj. Neki su to doživeli, a mi kao stručni štab ćemo pripremiti svoj tim. Biće žučno, glasno, slaviće se svaki pogodak, ali moramo to da preokrenemo to u pozitivnu situaciju za nas. Za takve utakmice se vežba i trenira. Koga god da pitate da li hoće da igra pred tihim ili bučnim navijačima, reći će vam ovo drugo. Ne može ovakav stadion da bude tih, na nama je da preokrenemo tu atmosferu, da igramo sa mnogo vere, kao protiv Lajpciga. Videćemo da li ćemo uspeti da utišamo stadion sa 50.000 navijača. Ne smemo da dozvolimo da nas isprovociraju", smatra Viki.

Kada smo već kod provociranja iz kluba su apelovali da "se navija fer i sportski i ne ubacuju nikakvi predmeti na teren".

Neka tako i bude tokom 90 minuta, a ko će gde i kako slaviti posle meča – o tom potom. ----------------------------------

Dušan Đukanović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: