Izvor: B92

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana izjavio je u sredu da je sa jugoslovenskim predsednikom Vojislavom Kostunicom razgovarao o saradnji SRJ i EU i o pripremama za samit EU u Zagrebu. Solana je sa Kostunicom razgovarao tokom Balkanskog samita u Skoplju. On je naveo da se prvi put desava da sve zemlje regiona ucestvuju na jednom skupu i da sve dele podjednako vrednosti demokratije, saradnje i tolerancije, sa zajednickim ciljem da udju u EU. "Rekao sam u ime EU da sve zemlje koje su za stolom imaju evropsku perspektivu", dodao je. Solana je podsetio da se stav EU o Kosovu zasniva na Rezoluciji 1244 Saveta ebzbednosti UN. "Mi cemo delovati samo u okviru te Rezolucije", rekao je Solana, prenosi Beta.

Sefovi drzava i vlada Balkana podrzali su nove vlasti SRJ u zauzimanju za politiku dobrosusedskih odnosa, za pomirenje i medjusobno razumevanje zemalja regiona. U zajednickoj izjavi, usvojenoj na samitu o procesu saradnje u jugoistocnoj Evropi odrzanom u Skoplju, balkanski lideri su izrazili podrsku i zalaganju jugoslovenskih vlasti za "postovanje principa jednakosti i nediskriminacije u odnosima izmedju svih drzava naslednica bivse Jugoslavije". Lideri balkanskih drzava pozdravili su i ukidanje sankcija protiv SRJ i najavu prijema Jugoslavije u Pakt za stabilnost jugoistocne Evrope. Oni su, posle razmene misljenja o nedavnom razvoju dogadjaja u regionu, narocito u SRJ, ocenili da ce to imati "pozitivan uticaj na stabilnost i bezbednost Balkana". Ucesnici samita su, u zajednickoj izjavi, pozdravili prisustvo predsednika SRJ Vojislava Kostunice i istakli da se time "ponovo popunjava uprazenjeno mesto SRJ u procesu saradnje zemalja jugoistocne Evrope". Balkanski lideri su cestitali Demokratskoj opoziciji Srbije izbornu pobedu, a gradjanima SRJ opredeljenje za demokratske promene. Oni su se zauzeli za ekonomske i demokratske reforme, kao i za doslednu i celovitu primenu svih rezolucija Saveta bezbednosti UN koje se odnose na mir, bezbednost i stabilnost u regionu. U izjavi se posebno istice vaznost slobodnih i fer izbora, vladavine prava, postovanja sloboda, ljudskih i prava nacionalnih manjina. Sledeci redovan sastanak lidera zemalja jugoistocne Evrope zakazan je za februar iduce godine, ponovo u Skoplju, precizira se u zajednickoj izjavi. Na skopskom skupu ucestvovale su Bugarska, Rumunija, Albanija, Makedonija, Turska, Grcka, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i, prvi put, Jugoslavija, prenosi Beta.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.