Johanezburg

Johanezburg se nalazi u severnoistočnom delu Južne Afrike u regiji Hajveld, a poznat je i pod nazivom ‘grad zlata’. Johanezburg je glavni ekonomski centar Južne Afrike. U tom gradu, takođe, igraju i dva najpopularnija fudbalska kluba u zemlji – Kajzer Čifs i Orlando Pajrats.

Bez obzira na činjenicu da je Johanezburg veliki ekonomski i industrijski centar, grad je veoma bogat zelenilom i sa 2.328 parkova predstavlja svojevrsnu ‘urbanu šumu’.

Izvor: LB

Subota, 12.06.2010.

20:57

Default images

Johanezburg je, kroz istoriju, postao u pravom smislu reči afrički grad, koji naseljavaju ljudi iz svih delova 'crnog kontinenta', kao i doseljenici iz Evrope, Indije i Kine. Bez obzira na to odakle su došli oni su svi međusobno nazivaju Joburgerima.

Johanezburg se nalazi na nadmorskoj visini od 1.753 m i ima populaciju od 3,2 miliona stanovnika. Stari naziv Johanezburga je eGoli što na jeziku Sitsvana znači mesto gde se nalazi zlato. Izgled te regije, koja je naseljena još od kamenog doba, drastično se promenio dolaskom kopača zlata iz Australije . U periodu zlatne groznice, 1886. godine, Johanezburg dobija status grada.

Tokom borbe protiv Aparthejda Grad je postao i politički centar, a u Sovetu je 1955. godine potpisana Povelja o slobodi, koja svim ljudima garantuje jednaka prava i koja je predstavljala nacrt današnjeg Ustava Južne Afrike.

Johanezbug je fudbalska prestonica Južne Afrike. Većina profesionalnih klubova se nalazi iz samog grada ili njegove okoline – Kajzer Čifs, Orlando Pajrats, Džomo Kosmos, Bid Vet Vits i Moroka Svalous. Duel dva najpopularnija kluba Kajzer Čifsa i Orlando Pajratsa, poznat je kao derbi Soveta, i to je najveća utakmica u Južnoj Africi.

Klimu karakteriše pretežno suvo zimsko vreme sa temperaturama koje se kreću od 16 do 24 stepena, dok leti prosečna temperatura prelazi 30 stepeni. Tokom letnjeg perioda česti su popodnevni pljuskovi sa grmljavinom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: