Nova vest
Košarka

Utorak, 10.09.2013.

10:17

Na skeneru: Poraz koji najmanje boli

Košarkaši Srbije porazom su okončali grupnu fazu Evrobasketa, a iako je došao od velikog rivala Crne Gore, ipak je bio bezbolan.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

"Orlovi" su nekoliko sati pred okršaj sa "Sokolovima" znali da će bez ozbira na ishod meča preneti maksimalna četiri boda u narednu rundu takmičenja.

To je maksimalno iskoristio selektor Dušan Ivković da odmori kapitena Nenada Krstića, najboljeg igrača Srbije na EP, kao i rovitog Stefana Markovića, ključnog igrača odbrane.

Iako sa samo deset igrača u rotaciji, "Orlovi" su parirali rivalu 35 minuta, a veći deo meča bili i u prednosti.

Teško je analizirati dobre i loše strane igre u meču koji nije imao nikakvog značaja za naš tim, osim možda prestiža. Ipak, taj motiv je bio u drugom planu, važnije je bilo odmoriti se i izbeći povrede pred drugu fazu takmičenja.

Srbija je sjajno šutirala za dva poena (28/38), ali je spoljni šut bio nešto lošiji (4/16). Ekipe su bile izjednačene i u skoku (25-29), kao i razigravanju (15-15), ali je naš tim ponovo podbacio sa penala (8/14).

Srbija je odlično počela meč, Raško Katić je dominirao u reketu, pogodio šest od prvih sedam šuteva i Srbija je imala +11 (21:10) u sedmom minutu, i tada stala.

Izostanak Krstića je pokazao koliko on nedostaje timu, više u odbrani nego u napadu. Dok je Katić imao snage, Srbije je lako kontrolisala napad rivala, ali bez njega na parketu nije imala pravo rešenje u odbrani.

Đorđe Gagić i Vladimir Štimac su odradili svoj deo posla o u napadu skoro perfektno (Gagić 3/4, Štimac 2/2 iz igre, zajedno 10 poena), ali su u odbrani bili nemoćni. Gagić je imao šest uhvaćenih lopti, ali je lako pravio faulove pa Crnogorci nisu imali pravu prepreku na putu ka košu.

Narednih 20 minuta vodila se 'rovovska' boraba, Crna Gora je uspela da dođe do +5, ali nije bilo naznaka da i jedan tim može da prelomi meč pre završnice utakmice.

Tako je i bilo, dugo je trajala rezultatska klackalica, a onda je prelomio umor. Poslednjih pet minuta odlučila je svežina rivala.

Tajris Rajs je vezao sedam poena za prednost Crne Gore od 12 poena, umnogome uz pomoć dve trojke Ivanovića, ali ni tada nije bilo gotovo.

Mlade snage pokazale su da Srbija ima igrače koji će u budućnosti moći da nose tim. Pre svih se istakao Bogdan Bogdanović koji je vezao nekoliko poena u najtežim trenucima po tim. Meč je završio sa 14 poena što je pokazao Ivkoviću na koga može da računa kada je potreban spoljni šut.

Na svom standardnom nivou iz senke je odigrao Nemanja Bjelica, ali od njegovih 11 poena samo dva su uticala na odnos na terenu. Malo je podbacio Nemanja Nedović, promašivši pet šuteva i izgubivši četiri lopte, ali je u tome svakako prevladao umor i manjak motiva.

Vasilije Micić je dobio mnogo više prostora nego do sada, sjajnim prodorom krajem prvog poluvremena je pokazao šta od njega može da se očekuje, ali mladost i neiskustvo su ipak trenutno u prvom planu. Nekoliko brzopletih reakcija odnele su loptu.

Nikola Kalinić sve sigurnije igra, nije dobio 30 minuta, ali je svoje vreme na parketu maksimalno iskoristio promašivši samo jedan šut.

Ono što možda najviše treba da brine je loša forma Danila Anđušića. Nema sumnje da ovaj momak može odjednom da eksplodira i postigne 20+ poena, ali na Evrobasketu nema mnogo prostora da se čeka da proradi šut.

U svakom slučaju, svih deset igrača koji su dobili minutažu se upisalo u strelce, iskusniji Katić i Bjelica su predvodili tim, a svakako najviše raduje zrela igra Bogdanovića.

Pored ovog tria, te kapitena Krstića i Markovića, ne bi trebalo da izostane četvrtfinale, ali za borbu za medalju mora još neko da se razigra.

Statistika Srbije:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

9 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve