Trijumf Bekama i Galaksija

Od Vladimira Olića, specijalnog dopisnika B92 iz Los Anđelesa

Fudbaleri Los Anđeles Galaksija su pobednici šesnaestog MLS Kupa. Pred punim Houm Dipo Centrom u Los Anđelesu, oni su pobedili Hjuston Dajnamo sa 1-0. Jedini gol postigao je kapiten Galaksija i američke reprezentacije Lendon Donovan u 72. minutu.

Izvor: B92

Utorak, 22.11.2011.

06:39

Default images

Los Anđelesu je ovo treća MLS titula i sada su ubedljivo drugi na listi najuspešnijih timova svih vremena iza DC Junajteda koji ima 4 titule. Galaksi je tako prestigao Hjuston koji ostaje sa samo dva pehara.

Galaksi je pre utakmice važio za izrazitog favorita. To je delimično bilo zbog prednosti domaćeg terena, na kojem ove godine nijednom nisu izgubili. Ali što je još važnije, LA je nešto najbliže “super” klubu u MLS relacijama. Predvođeni Donovanom, Dejvid Bekamom, irskim internacionalcem Robijem Kinom (koji je samo 6 dana ranije igrao protiv Estonije), Brazilcem Žunjinom, i trenerom Brusom Arenom (bivši američki selektor, 2 MLS titule sa DC Junajtedom), i sa dubokim džepovima vlasnika Fila Anšluza (čije ime nosi MLS pehar), Galaksi je možda na pragu duge dominacije.

Posle 5 godina postojanja “designated player” pravila koje klubovima dozvoljava da prekorače seleri kep za 3 igrača, ovo je prvi put da je jedan tim koji ima takve skupocene igrače uzeo titulu, ali verovatno ne i poslednji. Galaksi je samo 2 dana pre finala objavio da su potpisali novi 10-godišnji ugovor za lokalna TV prava, što je uspeh bez presedana u Americi gde (pravi) fudbal i dalje važi za drugorazredni medijski sport. Poređenja radi, DC Juanjted, koji je harao ligom na samom startu, i dalje igra na prastarom stadionu koji se raspada i postoje šanse da će biti preseljen iz Vašingtona pre starta sledeće sezone.

El Ej je zasluženo uzeo titulu. Oni su bili na prvom mestu zapadne konferencije praktično od prvog dana pa do samog kraja, imali su najviše bodova posle regularnog dela sezone, i bili su ubedljivi u finalu. Los Anđeles je dominirao u svim aspektima igre, uključujući šuteve koji su bili 14-8 u njihovu korist (4-1 u okvir gola).

Utakmica je igrana po veoma teškom terenu. U Los Anđelesu je celog dana pljuštala kiša pa je teren bio natopljen i igrači su se teško kretali. To se odrazilo na veliki broj prodatih lopti, malo driblinga, puno traljavih klizećih startova, i sve skupa igru koja nije odisala lepotom.
Foto: Nikola Oliæ (B92)
Galaksi je zamalo poveo u 57. minutu. Robi Kin je postigao gol nakon što je izbio sâm ispred golmana Hjustona ali je linijski sudija signalizirao da je postojao ofsajd. Usporeni snimak je pokazao da je Kin najverovatnije bio u liniji što je upropastilo sve konspiracijske teorije da liga želi da pokloni titulu Bekamu i Los Anđelesu – u finalu Zapada protiv Real Solt Lejka Galaksi su izjednačili iz jednog veoma sumnjivog penala.

A onda u 72. minutu Donovan postiže jedini gol. Odbrana Hjustona je dugo pustila Galaksi da neometano gradi akciju ispred gola, Kin je dao lep pâs do Donovana, a ovaj je bio siguran preko golmana Dajnama. MVP utakmice je tako prekinuo neuobičajeno dugu seriju bez postignutog gola u plejofu. Revnosni statističari su sekundarnu asistenciju dali i Bekamu koji je loptu poslednji put dotakao dobrih 5-6 sekundi pre gola.

Hjuston je do kraja imao jalovu incijativu ali tu nije bilo lucidnosti i šuteva. Bez povređenog kapitena Breda Dejvisa ovo jednostavno nije bilo njihovo veče.

Utakmica je odigrana u gotovo evropskoj atmosferi, pred dosta glasnih 30,281 ljudi (rekordna poseta na ovom stadionu). Pošto su se domaćini kvalifikovali za finale intresovanje za meč je bilo veliko, uprkos tome što se paralelno sa utakmicom odvijala ceremonija dodele Gremija (muzičkih nagrada). Stadion je odavno rasprodat, a zbog kiše dobar deo publike je sve vreme stajao, uključujuci i navijace na travnatom brdašcetu iznad severne tribine (FIFA još nije stigla da upropasti taj navijački ugodjaj.) Ipak, vrhunac njihove inventivnosti je bilo natpevavanje severne (“El-Ej”) i južne (“Galaksi”) tribine, ali nigde nijedne pesme.
Foto: Nikola Oliæ (B92)
Donovan je posle utakmice rekao da je za njega posebno važan momenat bilo to što je pobednički pehar podigao pred svojom, domaćom publikom. To se u MLS istoriji do sada desilo samo jednom – 1997. DC Junajted je kod kuće uzeo drugi MLS Kap predvođen trenerom Brusom Arenom koji je sada kouč Galaksija. Od sledeće sezone, međutim, MLS menja sistem takmičenja pa će se finalna utakmica igrati na terenu bolje plasirane ekipe tako da će jedan od timova uvek biti domaćin – nema više neutralnog terena.

Veliko intresovanje za meč je vladalo i sa druge strane Atlantika zbog mogućnosti da je ovo bila Bekamova poslednja utakmica – mozda za Galaksi, a možda i u karijeri. Sky Sports je tokom celog dana izveštavao o Bekavomim pripremama za ovaj meč sa istim intenzitetom kojim su pratili trijumf Liverpula na Stemford Bridžu, a pet najvećih londonskih dnevnika je poslalo izveštače u Los Anđeles (Tajms, Dejli Mejl, Dejli Telegraf, San i Gardijan).

Njemu uskoro ističe petogodišnji ugovor, i vidno lepo raspoloženi Bekam je veceras ponovio da postoje tri opcije: penzija, produženje ugovora sa Galaksijem, ili prelazak u neki treći klub. Francuski izveštači su ga pitali oko Pari Sen Žermena ali je Bekam odbio da spekuliše i kaže da želi da uživa u ovom momentu trijumfa, kao i da mu je posebno drago što je mogao da ga podeli sa svoje troje dece koji su bili na bini sa njim. Trener Brus Arena je rekao da je Bekam svojim zalaganjem i uspesima tokom karijere zaslužio pravo da izabere šta hoće dalje da radi i da će ga on podržati u bilo kojoj odluci. Nešto kasnije, Bekamov saigrač i sunarodnik Kris Birčal, ciji ulazak u 67. minutu je osvežio napad Galaksija, je rekao da nema šanse da se Bekam penzioniše jer suviše voli fudbal i još uvek je dovoljno dobar da može da igra na najvišem nivou. Sâm Bekam čak nije želeo da spekuliše o tome kada će doneti odluku, ali je pomenuo da obožava život u Los Anđelesu. “Večeras će biti dobro veče, ali sutra u 8 moram da odvezem dete u školu...” Ako želite da se kladite, stavite novac na produženje ugovora!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: