Nova vest
Tenis

Petak, 09.06.2023.

07:00

Sudar svetova

I, evo nas, tu smo, pred mečom koji smo priželjkivali još otkako je obavljen žreb Rolan Garosa.

Izvor: Milan Tomić

Autor: Milan Tomić

Sudar svetova
Foto: Profimedia

Polufinale između Novaka Đokovića, dvostrukog šampiona koji juri istoriju, rekordni 23. Slem i Karlosa Alkarasa, prvog tenisera sveta i glavnog favorita za osvajanje "Kupa Musketara".

Odavno se nije dogodilo da Novak u jednom meču na Grend slemu bude u podređenom položaju.

Ne možemo da kažemo da je autsajder, ali celokupna slika kada se uzme u obzir, očigledno je da se 20-godišnjaku iz Mursije daju veće šanse.

Teren je, što se kaže, jedino merilo i na njemu su i jedan i drugi pokazali dosta u prethodnih desetak dana u Parizu.

Obojica su izgubila samo po jedan set u dosadašnjem toku takmičenja, Novak u četvrtfinalu od Karena Hačanova, a Karlos u drugoj rundi protiv Tara Danijela.

Đoković je još savladao Aleksandra Kovačevića, Martona Fučoviča, Alehandra Davidoviča Fokinu i Huana Pabla Variljasa, protiv kojeg je odigrao najbolji meč na turniru.

Sa druge strane, Alkaras je savladao i Flavija Kobolija, Denisa Šapovalova, Lorenca Musetija i Stefanosa Cicipasa, a u poslednjem duelu-derbiju, bio je posebno dominantan.

Impresivan podatak kaže da će ovo biti 45. polufinale na Grend slemu za Novaka. U karijeri je u ovoj fazi stao samo u 11 navrata, najviše upravo u ovde, ukupno pet puta.

Alkarasu će ovo biti tek drugi put na Grend slemu da se nađe među četiri najbolja igrača. Jedini put je dotle dogurao na US openu prošle sezone, koji je i osvojio.

U gotovo svim analizama i komentarima ističe se glavna prednost Novaka u ovom duelu, a to je iskustvo.

Poznata je i ona da čuvena da Novak može da izgubi na manjim turnirima, kada se igra na dva seta, ali na Grend slemu , u tri dobijena – teško.

Lako je to reći, ali ovoga puta se prekoputa mreže nalazi Alkaras, momak koji je pokazao spremnost, fizičku i psihičku, igru, formu, samopouzdanje.

"Ljudi, to je Novak, on uvek ima neku brzinu više. Moram ja da izdržim i njegov ritam, on je veliki igrač, svi to znaju, jedan od najboljih u istoriji, igrao je milion mečeva. Svi smo videli da on ima neki nivo koji deluje nepobediv. Ne mogu da kažem da će da padne zbog mog ritma ili tako nešto. Mislim da će biti neizvestan meč, probaću da diktiram tempo i da igram svoju igru, ali igram protiv Novaka, biće komplikovano igrati onako kako želim", rekao je Alkaras posle pobede nad Cicipasom.

Novak i Karlos su jedini dosadašnji meč odigrali u polufinalu Madrida prošle godine i on je završen posle tri seta.

Taj duel je trajao više od tri i po časa i rešen je nakon taj-brejka odlučujućeg seta, a na novi, potencijalni maraton upozoravao je i Novak.

"Broj jedan na svetu, igra vrhunski tenis. Zreo tenis, zrelo ponašanje. Bodri se. Svaka čast njegovom timu na svemu što su postigli. Igrač koga treba pobediti ovde. Broj jedan favorit. Polufinale GS je nešto što je veliki događaj. Veliki meč. Nema toliko iskustva. Koliko će to meni pomoći, videćemo. Biću spreman na borbu i biću spreman za možda i najduži meč na turniru", rekao je Đoković.

Biće ovo kako španske kolege kažu rat svetova, sukob generacija, dva vremena, najboljih svetskih tenisera u ovom momentu.

Duel budućnosti i prošlosti – u sadašnjosti. Novak je ove godine 14 sedmica bio na vrhu ATP karavana, Karlos devet.

Biće ovo praktično finale pre finala. Đoković bi eventualnom titulom izbio na čelo GOAT trke, ali i ATP rang liste od ponedeljka.

Alkaras bi mogao da odbije nalet srpskog tenisera, kojeg je kao klinac gledao na TV-u, kao i Nadala, kojeg u petak popodne brani, na terenu na kojem je Rafa čak 14 puta podizao pehar.

Čast je Karlosu što se često nalazi u istoj rečenici sa članovima "velike trojke", ali kako je mnogo puta rekao – gradi svoj put i nema nameru da stoji između Đokovića i Nadala.

"Uvek je Novak favorit, ne kažem to da bih skinuo pritisak, dok god on igra tenis, on je favorit, osvojio je tolike titule, igrao je protiv najboljih, dok je na turnirima uvek. Nisam došao ovde da se stavim između Novaka i Rafe, ne radim to zbog njih, nego zbog sebe, razmišljam samo o sebi, želim da osvojim grend slem i to je jedino što je za mene bitno", rekao je Alkaras.

Sada, hteo ne hteo, nalazi se kao poslednji bedem pred naletom Novaka na večnost – u Nadalovoj "kući".

Nema sumnje da će "goreti" i na tribinama, a već možemo i da pretpostavimo za koga će publika navijati.

Uverili smo se odmah po završetku susreta sa Cicipasom, kada je Alkaras držao pobednički govor, na pomen imena Novaka, dosta navijača je krenulo da zviždi.

Imao je Đoković tokom ove dve sedmice dosta nesuglasica sa publikom, često su negodovali, ali i pozdravljali sjajne poteze srpskog asa.

Takva atmosfera mu svakako nije nepoznanica. Ako je sa te strane susret naelektrisan, onda se nešto sasvim suprotno može reći za odnos dvojice igrača.

Novak i Karlos su u sredu uveče izašli na večeru, u četvrtak odradili treninge, te tako spremno dočekuju spektakl zakazan za 14.45 na stadionu "Filip Šatrije".

Pobednik će u finalu igrati sa boljim iz duela Saše Zvereva i Kaspera Ruda, koji kreće odmah nakon završetka meča između Srbina i Španca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

93 Komentari

Podeli:

Tenis

Ribakina se namučila, kraj za Žaber

Kazahstanska teniserka Jelena Ribakina plasirala se u četvrtfinale turnira u Štutgartu, pošto je pobedila 19. teniserku svera Ruskinju Veroniku Kudermetovu posle tri seta, 7:6, 1:6, 6:4.

Beta

18:42

7 h

U fokusu

Vidi sve