Protiv Đokovića 99,9% – ali ne i on

Posle ovako važnih, toliko iščekivanih mečeva, teško je odmah analizirati sve okolnosti koje su dovele do određenog ishoda.

Izvor: Milan Tomiæ

Sreda, 01.06.2022.

05:24

Protiv Đokovića 99,9% – ali ne i on
EPA-EFE/YOAN VALAT

Večernji termin, igra, psiha, pritisak, atmosfera, publika – to ne zna verovatno ni sâm Novak Đoković.

Srpski as sprečen je od strane Rafaela Nadala da se domogne novog, 12. polufinala na Rolan Garosu.

Umesto toga, put ka neverovatnoj 14. tituli na Otvorenom prvenstvu Francuske nastavio je Španac – pobedom od 6:2, 4:6, 6:2, 7:6(4).

Nova epizoda, 59. u sagi "Rafole" bila je jedna od najznačajnijih, okončana na način, kojem se nismo nadali.

Jednostavno, pravljena je takva atmosfera da sve kao ide na vodenicu najboljeg tenisera sveta, a nelogično, "kralja šljake" su svi potcenjivali.

Čak je i Nadal u najavi meča govorio na takav način, jasno aludirajući na "svoju situaciju", misleći na probleme sa povredom stopala.
EPA-EFE/MOHAMMED BADRA
Novak je posle susreta kazao da se ovakve stvari Rafi ne događaju prvi put, te da nije iznenađen činjenicom da je Rafa u roku od dva dana odigrao osam i po sati vrhunskog tenisa, bez da mu išta fali.

"Nisam video da je imao bilo kakve probleme. Nije me to uopšte iznenadilo. Nije ovo prvi put da, dva dana nakon što zbog povrede ne može da hoda, izađe na teren stoprocentno fizički spreman. To je već uradio mnogo puta tokom svoje karijere, tako da nisam iznenađen", rekao je Đoković.

To stopalo "Bika sa Majorke" prava je nepoznanica. Muči ga čitavu karijeru, u Rimu toliko da postane upitan za Pariz, a onda dođe u Bulonjsku šumu i redom krene da čisti protivnike.

"Rekao sam u Rimu da ću imati doktora sa mnom. Doktor je ovde da radi stvari koje mi pomažu, zar ne? Nije momenat da se priča o tome. Rekao sam da ću pričati o tome kada se turnir završi. Dao sam sve od sebe da pokušam da igram turnir u što je bolje mogućoj kondiciji. Ne znam šta će se desiti posle, iskreno, ali ovde sam i mislim da će biti dobro", rekao je Nadal.

Vratićemo se i na noćni termin, koji je u teoriji trebalo da odgovara Novaku. Ali, to je teorija, drugo je praksa.

Uslovi su drugačiji, sporiji u večernjem terminu. Ali to svakako nije nešto što može tek tako da odredi pobednika.
EPA-EFE/YOAN VALAT
Setimo se samo međusobnog susreta od pre dve godine u finalu istog ovog turnira, kada je Rafa u sličnim uslovima razbio našeg igrača.

Dolazimo i do uvek problematičnih pariskih navijača, koji svoje stavove, skandiranja, odnosno negodovanja formiraju selektivno, kako im odgovara.

Bilo je stvarno apsurdnih situacija – od toga da se priča u toku poena, da se raduju na svaku Novakovu grešku, da kada srpski teniser u afektu udari mrežu reketom krenu gromoglasni zvižduci, do toga da su istima počastili i sudiju Damijena Dumusou.

Iako čovek nije bio ništa kriv – samo je konstatovao nešto što je u tom trenutku bilo pravedno, ali poen nije donosilo Rafi, nego Novaku. Ni kriv ni dužan je morao da proguta svoju porciju negodovanja.

U ovakvim naelektrisanim mečevima publika igra važnu ulogu, možda i ključnu, poput one u utorak uveče na "Šatrijeu".

Nadal je imao podršku od početka do kraja susreta, "Rafa, Rafa" nije prestajalo, a po rečima Novaka, ta energija koju su davali Špancu je možda preokrenula duel i doneka ključnu prevagu.
EPA-EFE/YOAN VALAT
"Publika je preokrenula meč, ona je bila 99,9% na njegovoj strani i to je to, nema šta. Oni su ga podigli u tim momentima kada je trebalo i šteta... Ovo je veliki meč, veliki je značaj, svestan sam toga i naravno da je uvek razočaranje veliko kada izgubiš od najvećeg rivala", rekao je Đoković.

I tako, razmišljajući o svim ovim stvarima, polako, pešaka do stanice noćne linije autobusa 61 u četiri ujutru, naleteh na momka, koji je na centralnom stadionu bio u onih 0,1 odsto pristalica Novaka.

Čekao je bus. Video je novinarsku akreditaciju, zaključio da dolazim sa Rolan Garosa, a nakon odgovora "Srbija, Novak Đoković", na pitanje odakle sam, oduševio se.

"Novak Đoković? Sačekaj", rekao je 25-godišnjak po imenu Duval Antoan. Izvadio je znojnicu i pokazivao majicu sa Novakovim autogramima.

Videlo se da je baš veliki fan srpskog asa. Sve ga je interesovalo, čak i to koliko se Novak zadržao na konferenciji, koliko je pričao, koja su mu pitanja postavljali...

Kaže da je Novaka bodrio da ne odustane ni u trenucima kada je već bio otpisan. Sa oduševljenjem je pričao o Novakovom karakteru, mentalnoj snazi, lavovskom karakteru.
EPA-EFE/MARTIN
Nije mu bilo baš drago kada je čuo da je Novak kazao da je Rafa bio bolji igrač i da je zaslužio pobedu.

Duval je sa svojim miljenikom bio saglasan u oceni da se otišlo u peti set, svašta je moglo da se desi. E, da je Novak iskoristio one dve set lopte...

Inače, Duval je Novaka upoznao prošle godine na Rolan Garosu, a njegov navijač je postao mnogo godina ranije.

Prošle ga je oduševila Novakova pristupačnost i poštovanje prema svojim navijačima, naročito deci, kojima izlazi stalno u susret kada su u pitanju fotografisanje i deljenje autograma.

Zato ga uostalom i nervira kada ljudi pričaju da je Novak loš. "Pa, pogledaj Novakovu dobrotvornu fondaciju, pomaže deci Srbije, zar ne?", upitao me je.

"Tako je, Duvale", odgovorio sam, pa pomislio – uspeo je bar malo da izvadi fleke svojih sunarodnika, tako često pravljene kada je sa jedne strane Rafa, a sa druge, njegov miljenik, Novak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

112 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: