Nova vest
Fudbal

Utorak, 13.12.2022.

09:45

Hrvatska inspiracija za polufinale iz ratnih priča

Nemački mediji se uoči polufinala Hrvatska – Argentina bave fenomenom borbenosti male nacije Hrvatske.

Izvor: B92

Autor:B92

Hrvatska inspiracija za polufinale iz ratnih priča
Foto: Profimedia

Ali istodobno koketira i s "najneočekivanijim mogućim finalom" između Hrvatske i Maroka.

"Nakon eskalacije na utakmici s Holandijom, Mesi se u međuvremenu primirio. U poslednjoj nedelji svog poslednjeg svetskog prvenstva, najbolji Mesi jednog svetskog prvenstva želi svim sredstvima jedno: finalnu krunu", piše Rheinische Post.

Još su samo dve prepreke ostale na putu do tog konačnog cilja: u utorak Hrvatska i u nedelju finalni protivnik.

"To je plan za Mesija i njegovu privrednim krizama pogođenu domovinu u kojoj se svaki gol i svaka pobeda slavi na ulicama a pobedonosni uzvici dolaze sa svakog prozora svake višespretnice", piše RP.

Više sledbenika nego Hrvatska stanovnika

Ali Hrvatska se, kako dalje nastavlja ovaj dnevnik, ne bi trebalo pripaziti samo "najboljeg Mesija svih vremena" nego i golmana Emilijana Martinesa, možda najzaslužnijeg za pobedu protiv Holandije.

"Martines, sin jednog lučkog radnika i kućne pomoćnice, već je Mesiju pomogao da se probije u sledeće kolo. I to na leto prošle godine u polufinalu Kopa Amerika protiv Kolumbije. Tada je odbranio tri jedanaesterca".

Portal hemiatsport.de prenoseći izveštaj agencije dpa ukazuje na razlike u veličini dve fudbalske nacije koje se večeras bore za ulazak u finale SP-a.

"Koliko je zapravo mala sportska zemlja-čudo Hrvatska jasno je na ovom primeru: argentinska super-zvezda Lionel Mesi ima širom sveta 100 puta više sledbenika nego što suparnik Argentine u polufinalu ima stanovnika. Konkretno: Mesija samo na Instagramu prati 387 miliona korisnika. Čitava Hrvatska ima samo oko 3,9 miliona stanovnika"
, piše Heimatsport.

Energija se crpi iz ratnih priča?

Portal se dalje bavi fenomenom Hrvatske kao sportskog čuda, zemlje koja uprkos činjenici da ima otprilike stanovnika kao i Berlin, redovno daje ne samo fudbalere nego i ostale sportiste svetskog glasa.

I pritom citira Andreja Kramarića iz jednog intervjua koji je dao za fudbalski magazin "11 Freunde".

"Za ljude spolja je teško shvatljivo. Ali mi smo svi deca ratne generacije i odrasli smo uz svest da su naši poznanici ili rođaci za nezavisnost naše zemlje prolili krv, kako bi mi mogli danas da živimo u miru. Mi smo od naših roditelja naučili da za našu zemlju treba ići i kroz vatru i kod svakog ko navuče nacionalni dres to probudi jednu posebnu energiju",
rekao je Kramarić.

Slično objašnjenje dolazi od napadača Brune Petkovića, kako prenosi Radio Dresden.

"Mi jedna mala zemlja i svako zna kako smo stekli nezavisnost. Naši su nam roditelji uvek govorili: u životu nećeš ništa postići ako se ne budeš borio. Naravno da posedujemo i sportske kvalitete. Ali to samo nije uvek dovoljno",
kaže strelac izjednačujućeg gola protiv Brazila.

Internet stranica Fussball.news prenosi delove intervjua koji je hrvatski kapiten Luka Modrić dao španskom programu "El Ćiringito" i u kojem hrvatsku nacionalnu ekipu upoređuje sa svojim klubom Real Madridom.

"Moglo bi se reći da imamo isti DNK kao i Real Madrid jer idemo do kraja i nikada ne odustajemo"
, kaže Modrić.

Uoči susreta s Argentinom Modrić nije hteo u prvi plan da stavi samo njihovu zvezdu Lionela Mesija.

"Moja je želja da još jedno polufinale odigram protiv jedne velike ekipe. To je ono što želim. Ne želim igrati protiv samo jednog igrača", zaključio je Modrić.

Najiznenađujući finale nekog SP-a

Pay TV Sport Sky na svojoj internet stranici ide korak dalje i gleda na finale, i moguće iznenađenje.

"Razlozi za najiznenađujući mogući finale u istoriji Svetskog prvenstva"
je naslov članka u kojem se nabrajaju razlozi zašto finale Hrvatska – Maroko ne bi bilo nezasluženo za obe ekipe.

Sport Sky piše kako bi u slučaju neočekivanog duela u završnici između Hrvatske i Maroka na strani Hrvatske bilo iskustvo koje sa sobom donosi smirenost.

"Hrvatska je na ovom i poslednjem Svetskom prvenstvu šest puta išla na šutiranje jedanaesteraca i svih šest puta je izišla kao pobednik", piše Sport Sky.

Najjači argument kod Marokanaca je euforija koja se pojačava iz igre u igru.

"Čitav arapski i afrički svet slavi marokansku ekipu koja ovu euforiju prenosi na teren... Radost je ogromna, samopouzdanje takođe"
, piše Sport Sky.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu