Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 12.12.2022.

12:05

"Hrvatska je jedina, Srbi nisu uspeli"

Španski dnevni sportski list "Marka" istakla je Hrvatsku kao jedinu selekciju iz bivšeg komunističkog bloka koja je ušla u fudbalsku elitu.

Izvor: B92

Autor:B92

Foto: Profimedia

Podsećajući na fudbalski put Hrvatske od njene samostalnosti, ali i priznanja FIFA, "Marka" navodi da je Hrvatska nastupila na šest od mogućih sedam svetskih prvenstava.

Od tih šest takmičenja, u 50 odsto slučajeva plasirala se među poslednja četiri tima.

U Francuskoj 1998. je bila treća, u Rusiji pre četiri godine druga, a u utorak će protiv Argentine tražiti prolazak u drugo finale SP u nizu.

"Marka" potom taj učinak upoređuje s učincima najjačih evropskih reprezentacija pa zaključuje da je uspešnija na svojih prvih šest svetskih prvenstava bila samo Nemačka s četiri ulaska u polufinale.

Italija je to uradila dvaput, a Španija, Francuska, Engleska i Portugal tek jednom u prvih šest pokušaja.

"Hrvati su jedini narod koji je izašao iz raspada država koje su kružile oko Sovjetskog Saveza, a koji se uključio u elitu svetskog fudbala"
, ističe se u tekstu.

"Nijedna od preostale 24 reprezentacije koja su danas u UEFA, a koje su bile deo 'gvozdene zavese', nije ni blizu uspeha koje je ostvarila Hrvatska. S druge strane granice, Srbi nisu uspeli da izvedu uspešan miks prirodnog talenta s takmičarskom oštrinom koji je Hrvatsku učinio timom koga se svi ostali plaše",
navodi Marka.

Potom se podseća da je Srbija od raspada Jugoslavije samo jednom iz pet pokušaja prošla grupnu fazu na svetskim prvenstvima, a da je Bugarska predvođena Hristom Stoičkovim samo jednom, 1994. godine na SP-u u Sjedinjenim Američkim Državama, uspela da uđe među četiri, što je Hrvatska nadmašila 2018. plasmanom u finale.

Tri pojavljivanja Hrvatske u polufinalu svetskih prvenstava od 1991. nadmašuju svojim učinkom samo Brazil, Nemačka i Holandija.

Oni su u istom razdoblju četiri puta bili u polufinalima.

Poređenja radi, Hrvatska ima oko četiri miliona stanovnika, Brazil 214 miliona, Nemačka više od 83 miliona, a Holandija 17,5 miliona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

165 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu