Nova vest
Fudbal

Utorak, 13.12.2022.

08:00

Slučajnosti ne postoje

Posle 60 odigranih utakmica i 158 postignutih pogodaka na Mundijalu u Kataru, došli smo do samog raspleta trke za naslov prvaka sveta.

Izvor: SS

Autor: SS

Slučajnosti ne postoje
Foto: Profimedia

U igri su ostale četiri reprezentacije od kojih su dve potencijalno bile viđene u polufinalu, dok je malo ko očekivao da će se tu naći Hrvatska, bez obzira što je aktuelni vicešampion planete, a posebno Maroko napravivši tri velike senzacije do sada.

Francuska i Argentina su blagi favoriti za ulazak u veliko finale, baš onako kao što su bili Brazil, Portugal, Španija i Belgija u duelima protiv tandema iz grupe F, jedine koja u ovom polufinalu daje dve selekcije.

Prvi na red dolazi okršaj Argentine i Hrvatske, dve poražene reprezentacije iz finala prethodna dva Svetska prvenstva. Lionel Mesi i drugovi pali su 2014. u Brazilu protiv Nemačke posle produžetaka, dok su bolji od "vatrenih" u Moskvi pre četiri godine bili Francuzi.

Upravo u Rusiji je Hrvatska nanela težak poraz Argentini, i to u grupnoj fazi, kada je preko Anta Rebića, Luke Modrića i Ivana Rakitića slavila trijumf 3:0 i sebi trasirala "lakši" put do kasnijeg finala.

Slučajnosti, dakle, ne postoje i jedna od ove dve selekcije će se ponovo naći u utakmici za zlatni pehar.

Još jedna zanimljivost prati dvojicu najboljih iz oba tabora. Naime, Luka Modrić debitovao je za Hrvatsku 2006. godine baš protiv Argentine u meču u kom je Leo Mesi postigao svoj prvi pogodak za nacionalni tim.

Hrvati su i tada slavili rezultatom 3:2 golovima Ivana Klasnića, Darija Srne i Daria Šimića, dok je pored Mesija strelac za Argentince bio Karlos Teves.

Može li uragan sa tribina da nadomesti dva važna izostanka?

Ove večeri na velelepnom "Lusail ikonik" stadionu (20.00) očekuje se navijačka dominacija Argentinaca, bez obzira što će u Dohu pristići novi kontigent letova sa zagrebačkog i drugih hrvatskih aerodroma.

Neverovatni Južnoamerikanci prave spektakularnu atmosferu, pisao sam o tome više puta, i doslovno žive za treću svetsku titulu. Čak ovde u Kataru postoje Argentinci koji su nam doslovno rekli da bi do kraja života ostali siromašni, samo da Lionel Mesi osvoji jedini trofej koji mu nedostaje u karijeri.

I koji bi ga, vrlo verovatno, izdvojio kao prvog favorita u čuvenoj GOAT trci.

Uzdaće se plavo-beli i u sjajnog Enca Fernandesa, te Hulijana Alvaresa i ostale mlade nade koje su verovatno počele da se bave fudbalom baš zbog Mesija, a sada svi igraju za njega i ponosnu naciju.

Međutim, mora se istaći važan faktor, a to je činjenica da će Argentina biti bez oba startna beka, Nahuala Montijela na desnoj i Markosa Akunje na levoj strani odbrane. Obojica su sakupili parne kartone zbog kojih ih neće biti u duelu sa Hrvatskom.

Nema to više nikakve veze sa srećom...

Sa druge strane, tim Zlatka Dalića nema problema sa suspendovanim, pa ni povređenim igračima.

Jedan trening je propustio Joško Gvardiol, uskoro novi najskuplji štoper na svetu i u to nemam nikakve sumnje posle ovakvih partija u Kataru. Ali samo iz predostrožnosti i hrvatski "Zoro" biće u stroju u tandemu sa Dejanom Lovrenom.

Dalić je često kombinovao tokom ovog prvenstva, ali sada deluje da nema nikakve dileme da će na bekovima biti Josip Juranović, čovek koji je Vinisijusa izvadio iz džepa na kraju utakmice protiv Brazila, te Borna Sosa, za koga se izgleda sve više interesuje Bajern Minhen.

Isti klub zabacio je udicu i za fantastičnog golmana Dominika Livakovića koji će takođe biti na ceni posle prvenstva. Čovek je odbranio četiri penala u dva meča i oba puta bio "glavni krivac" u prolazima svog nacionalnog tima.

Sredina terena Hrvatske nema tih "problema" oko potražnje većeg transfera i svi su veoma dobro afirmisani, počev od petostrukog osvajača Lige šampiona Luke Modrića, preko Matea Kovačića (četiri "ušata" pehara), do Marcela Brozovića, neverovatno korisnog veznog igrača koji je protiv Brazila, sa žutim kartonom, pokrio teren kao ćebetom i zatvorio sve prilaze rivalu.

Napad, kažu, najslabiji je deo ovog tima, ali se onda pojavi Ivan Perišić sjajnim golom protiv Japana, te kombinacija Mislav Oršić – Bruno Petković iz zagrebačkog Dinama koja totalno "ubije" Brazilce. Toliko da ni danima kasnije Nejmar i drugovi ne mogu da dođu sebi od prolivenih suza.

I to obojica sa klupe, kao zamene za dvostrukog dosadašnjeg strelca na prvenstvu Andreja Kramarića i Marija Pašalića, koji možda u napadu nije imao pravu produktivnost, ali je u odbrani svaki put završavao neverovatan posao u zatvaranju strane sa omalenim Juranovićem.

Iako svi favorizuju Argentinu, ni u jednom dosadašnjem meču ona nije bila ubedljiva, a svedoci smo da Hrvati umeju da "umrtve" ritam protivnika i da ga dovedu do tankog leda. Čitaj – produžetaka i penala.

Ipak, lično će mi biti veoma zanimljivo kako će se iskusna Hrvatska suprotstaviti još "namazanijim" Argentincima, jer smo svedoci svega što su radili u četvrtfinalu protiv Holandije. Kao i kako će se snaći pod naletom erupcije sa tribina i latinoameričke atmosfere koja će se stvoriti.

Kako god da se završi, sreća i slučanost ovde neće igrati ulogu, već isključivo kvalitet, godinama sakupljano znanje i umeće da se dođe do finala.

Budući da i jedni i drugi znaju kako se to radi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

77 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu