Zlato za američke odbojkaše!

Odbojkaška reprezentacija SAD osvojila je zlatnu olimpijsku medalju u Pekingu.

Izvor: B92

Nedelja, 24.08.2008.

08:13

Default images

Amerikanci su u finalnom meču pobedili branioce trofeja, selekciju Brazila, rezultatom 3:1 (20:25, 25:22, 25:21, 25:23). Američkom timu to je treća zlatna olimpijska medalja, a prvi trijumf posle Seula 1988. godine. Do zlatne medalje američki tim stigao je sa svih osam pobeda. Bronza je pripala selekciji Rusije, koja je savladala Italiju 3:0.

Klejton Stenli bio je možda i heroj pobede Amerikanaca sa 20 osvojenih poena, Salmon Rajli dodao je 13, a kapiten Vilijam Pridi 12. Sa druge strane, Dante Amaral osvojio je 15, Žilba 14, a Muriljo i Endreš po 13.

Amerikanci su potpuno zasluženo tijumfovali, iako je sve krenulo kako su Brazilci očekivali. Tim Bernarda Rezendea dobio je prvi set sa relativno lakih 25:20, i posle tog dela ništa nije nagoveštavalo fenomenalan trijumf Amerikanaca.

Ipak, SAD drugi set počinju fenomenalnim srevisima, i već na startu selektor Brazila morao je da zatraži tajm-aut pošto su Amerikanci brzo poveli sa 5:0. U nastavku drugog seta Amerikanci su uspeli da sačuvaju prednost stečenu na početku i izjednače na 1:1.

Treći set bio je izjednačen, ali kada se očekivalo od Brazila da napravi razliku u finišu, to su uradili Brazilci i poveli sa 21:19. Rezende je tada pokušao novim tajm-autom, ali to nije pomoglo njegovim izabranicima, i osvajači Svetske lige dobili su treći deo sa 25:21.

Početkom četvrtog seta Brazilci su bili rešeni da izjednače na 2:2 i izbore odlučujući set. Amerikanci su na početku odbili taj pritisak, ali sredinom seta Brazil se odlepio na dva razilke i tu prednost zadržao je sve do 19:17.

Tada na servis dolazi sjajni Vilijam Pridi, i Amerikanci preokreću rezultat. U tim trenucima dve nekarakteristične greške napravio je Žiba, i Amerikanci su na kraju došli do zlata i velike radosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: