Komaneči: "Treba vratiti 'desetku' u gimnastiku"

Jedna od najboljih gimnastičarki svih vremena, Rumunka Nađa Komaneči, koja je prva u istoriji ženske gimnastike na Olimpijskim igrama u Montrealu 1976. dobila ocenu 'deset', kritikovala je novi sistem bodovanja na predstojećim Olimpijskim igrama u Pekingu, po kojem gimnastičari ni teoretski neće moći da dobiju desetku. Dosadašnji način ocenjivanja, koji je trajao još od 1920. godine, ukinut je posle Igara u Atini 2004. zbog kontroverznih sudijskih odluka kojima je greškom dodeljena zlatna medalju američkom gimnastičaru Polu Hemu, umesto Južnokorejcu Jang Te Jangu.

Izvor: B92

Utorak, 05.08.2008.

11:54

Default images

"Nisam srećna zbog činjenice da na nadmetanjima više neće biti mogućnosti da gimnastičari budu ocenjeni "desetkom". Zna se šta znači ta ocena u svetu gimnastike. "Desetka" je bila naš najbolji brend u svetu sporta. Sada ga više nemamo", rekla je petostruka olimpijska šampionka i gimnastičarka koja je "desetku" dobila sa svega 14 godina.

Iako su sportisti imali dve godine da se priviknu na novi format, ostali i dalje imaju problem sa dešifrovanjem istog.

„Potrebno je puno vremena da bi se stvorilo nešto što je povezano sa sportom. Sada su navijači zbunjeni pošto otvoren rezultat ne znači ništa. Šta znači 16? Da li je to 16 od mogućih 100 ili 50 ili koja je uopšte najveća ocena koju možete da dobijete?“.
„Bilo je lakše razumeti sa desetkom. Sada će navijači videti broj i neće znati šta taj broj znači“, zaključila je Komaneči.

Uprkos promenama u ocenjivanju, 46-godišnja bivša sportistkinja je naglasila da će ljudski faktor u ocenjivanju uvek biti prisutan.

„Biće uvek malih grešaka u ocenjivanju, zato što će uvek da postoji jedan ili dvoje sudija koji će da daju različite ocene“.

Legendarna gimnastičarka smatra da bi manje korekcije u formatu ocenjivanja mogle da sačuvaju 'desetku'.

„FIG bi trebalo nekako da zadrži 10-ku. ’Desetka’ nam je govorila o savršenstvu i kada bi neko dobio 9.75, znali ste tačno šta to znači“.

„Navijači i dalje žele da vide postignuto savršenstvo, ali izgleda da nova generacija imati tu mogućnost".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: