Maljković o dvoje Srba na ZOI: Treba nam mala revolucija

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) Božidar Maljković prokomentarisao je činjenicu da će našu zemlju predstavljati samo dvoje sportista na ZOI.

Izvor: B92
Podeli
Foto: OKS promo
Foto: OKS promo

* Srpski skijaši idu na ZOI – Nevena: Verujem u čuda; Marko: Sam odlazak je pobeda

Na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu će nastupiti samo skijaši Nevena Ignjatović i Marko Vukićević, što je apsolutni negativni rekord našeg Olimpijskog komiteta.

U Vankuveru 2010. smo imali desetoro takmičara, 2014. u Sočiju osmoro, a pre četiri godine u Pjongčangu četvoro.

Tako je nastavljen trend pada koji preti da za četiri godine u Milanu nemamo nijednog predstavnika na ZOI. Primera radi, karipska zemlja Jamajka će u Pekingu imati šestoro sportista, a samo u bobu čak tri posade.

To je kompleksan problem, da budemo realni i pošteni. Lako je nešto reći i obećati. Tu treba veliki zaokret, praktično mala revolucija. A talentovane dece je u ovoj zemlji uvek bilo za sve sportove", rekao je Maljković.

"U sportu se to tako desi. U svim sportovima, pa i onim najtrofejnijim, a pogotovo u onim gde Srbija nije veleslila. Prema tome, treba da razmišljamo zajedno sa državim organima kako da popravimo infrastrukturu, pa onda uporedo sa tim i da se skijanje omasovi, kao što je slučaj u Sloveniji. Da to da rezultat, da na sledećem takmičenju imamo više sportista",
dodao je prvi čovek srpskog olimpizma.

Vukićević će biti barjaktar na otvaranju igara 4. februara, dok Ignjatovićeve stiže nekoliko dana kasnije.

Marko će nastupiti 6. februara u spustu u 4 časa ujutru po našem vremenu. Dva dana kasnije voziće superveleslalom u istom terminu.

Ignjatovićeva je zbog povrede odustala od superveleslaloma planiranog za 11. februar, pa će prvu trku voziti 15. kada je na programu spust od 4h ujutru.

Dva dana kasnije čeka je alpska kombinacija, spust počinje u 3.30, a slalom u 7h po našem vremenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.