Nova vest
Košarka

Utorak, 22.08.2023.

09:30

Grupa G: Brazil smo videli protiv Srbije, a Španija brani titulu šampiona sveta

Danas vam predstavljamo interesantnu grupu G u kojoj su Iran, Španija, Obala Slonovače i Brazil.

Izvor: Stefan Nikolić

Autor: Stefan Nikolić

Grupa G: Brazil smo videli protiv Srbije, a Španija brani titulu šampiona sveta
Foto: fiba.basketball

Kao što verovatno i sami znate od 25. avgusta do 10. septembra se na Filipinima, Indoneziji i u Japanu održava Svetsko prvenstvo u košarci.

U grupi G ima zanimljivih imena, ali je Španija definitivno najveći favorit

Pročitajte još:
* Grupa A: "Dželat" Srbije, NBA asovi i bitna grupa za "Orlove"
* Grupa C: (Ne)pobedivi Amerikanci, "desetkovani" Grci i dva autsajdera
* Grupa D: Oslabljeni Litvanci, visoki Crnogorci i niski Meksikanci
* Grupa E: Nemačka ide po medalju, ali Finska bi da pomrsi račune favoritima
* Grupa F: Kapetan Luka, Tavaresove "plave ajkule", opasna ekipa iz Gruzije

Španija

Reprezentacija Španije je 2019. godine u Kini pobedila Argentinu u finalu i postala šampion sveta, a onda su 2022. godine u Berlinu pobedili Francusku i postali šampioni Evrope.

Oni su nedavno objavili konačan spisak za Mundobasket i na njemu se nalaze:

Alberto Dijas, Huan Nunjes, Serhio Ljulj, Dario Brisuela, Rudi Fernandes, Aleks Abrines, Viktor Klaver, Žoel Para, Huančo Ernangomes, Santi Aldama, Vili Ernangomes i Usman Garuba.

Ovaj spisak već ima svoje probleme, pošto Usman Garuba ima povredu skočnog zgloba leve noge i nedavno je dobio otkaz u Oklahoma Siti Tanderima, ali se očekuje da bude deo tima.

Alberto Dijas je doživeo hipereksentenziju kolena i on bi već mogao da propusti Mundobasket, ali se njegova situacija prati. Dijas se povredio na utakmici protiv Kanade i to posle sudara sa saigračem iz Unikahe Melvinom Eđimom.

Odmah se vidi da osim Serhija Ljulja Španci nemaju baš na koga da se oslone na poziciji plejmejkera, pošto ih je "odjavio" Lorenzo Braun, dok Skariolo neće moći da računa na Rikija Rubija zbog mentalnih problema.

Španija je osvojila dva uzastopna Svetska prvenstva što je uspela još samo selekcija Jugoslavije, Sjedinjenih Američkih Država i ekipa Brazila koja je u grupi G zajedno sa Španijom.

"Furija" ima podijum na osam od poslednjih deset FIBA takmičenja što je rezultat za poštovanje i prava su košarkaška nacija. Porazili su Venecuelu sa 30 razlike u pripremnom periodu, 20 poena razlike Sloveniju i izgubili od SAD 98:88.

Ako jednu reprezentaciju ne smemo da otpišemo to su upravo Španci koji su iznenadili sve i osvojili titulu na Evrobasketu. Kao i nama, košarka im je u krvi i posebno polažu nade u nacionalni tim.

Grupna faza im je važna jer se posle ukrštaju sa grupom H u kojoj su nezgodne reprezentacije poput Francuske, Letonije, Kanade i Libana.

Brazil

Reprezentaciju Brazila smo malo bliže videli u duelu sa Srbijom u pripremnoj utakmici u kineskom Šenženu koju su "Orlovi" dobili, ali posle velike drame.

Bilo je jasno da se brazilski tim uzda u bekove među kojima je doskorašnji NBA as Raulzinjo Neto, pa i novi član Crvene zvezde Matijas Jago dos Santos.

Tu je i sjajni Bruno Kaboklo, iskusni Marselinjo Uertas kao i košarkaš Nju Orleans Pelikansa Didi Luzada. Treba spomenuti i momke koji su osvojili američku Ligu šampiona u Sesi Franku, Lukasa Dijasa i Džordža de Paulu, pa i Vitora Benitea, Giljermea Santosa, Lenarda Mejndla, Gabrijela Jaua, Tima Soareša, Kristijana Felisija.

Brazil ima potentan napad, ali im je odbrana malo problematična i definitivno će prvi meč na šampionatu protiv Španije reći mnogo toga oko njihove budućnosti na Mundobasketu gde mogu na Francusku ili Kanadu (ako prođu grupe).

Selektor Gustavo Konti je pokazao da njegov tim može mnogo, namučio je Srbiju u pripremnom meču koji su izgubili, ali je Južni Sudan porazio 85:75 na krilima Tima Soareša.

Pobedili su Australiju rezultatom 90:86, a Kenguri važe za jednog od jačih timova na Mundobasketu, pobedili su i Venecuelu dvocifrenom razlikom pa moramo da kažemo da Špancima neće biti lako sa njima.

Mnogi im predviđaju četvrtfinale, ali to deluje nekako previše ambiciozno. Ukoliko ne deluje, oni će pokazati.

Obala Slonovače

Obala slonovače nije favorit na ovom šampionatu, ali se najviše oslanjaju na centra Baskonije Meta Kostela koji neće igrati ali tu je i igrač iz Šolea Vafesa Fofana, kao i 36-godišnji Sulejman Dijabate, kao i Maksens Dadije koji je sa Dijabateom nosio tim u kvalifikacijama.

Oni još uvek nisu saopštili konačan spisak, ali se očekuje da pored svih pomenutih igrača tu budu i Nisra Zuzu i Asemijan Mulare. Dijabate je igrao i 2019. godine u Kini i može mnogo toga da prenese mlađim saigračima.

Mogu li mlađi igrači da upotpune veterane i daju iskru kada je to potrebno ekipi?

U pobedi protiv Češke 28. jula, Mulare je postigao 15 poena, tako da bi mladalačka živahnost i energija mogla da doprinesu teškim utakmicama protiv branioca titule Španije, Brazila, ali i protiv Irana.

Obala Slonovače napravila je iskorak na svom petom Svetskom prvenstvu i zabeležila jednu pobedu na tom događaju.

Njihov najbolji rezultat na Svetskom prvenstvu u pogledu rekorda je 1-4, koji se dogodio na izdanju 2010. u Turskoj. Čak i ako bi dobili samo jednu utakmicu u Grupi G, imali bi priliku da ostvare još jednu pobedu u plasmanu od 17. do 32. mesta i obore to.

Spisak za Mundobasket glasi:

Sulejman Dijabate, Asemian Mulare, Bazumana Kone, Nisre Zuzua, Traore Abubakar, Maksens Dadije, Mike Fofana, Šarl Abuo, Žan Filip Dali, Sedrik Bah, Vefesa Fofana, Amadu Sidibe, Patrik Tape.

Bili su dugo pod vođstvom trenera Dejana Prokića, ali je Slovenca na jesen 2022. godine zamenio bivši trener Baskonije Ignasio Leskano. Nadigrali su Angolu, Centralnoafričku Republiku, pa i Zelenortska ostrva.

Nije baš da ćemo videti mnogo toga od njih, ali nikad se ne zna.

Iran

Za predstavljanje grupe G nam je ostao još samo Iran koji je dugo godina već na pogon Hameda Hadadija, sjajnog centra. Živa legenda iranske košarke je 2007. godine bila na pragu dolaska u Srbiju.

Tada je Hadadija želeo beogradski Partizan, ali je on odlučio da ode u Teheran. Hadadi je stigao i do NBA lige, ali je karijeru gradio u Kini najviše.

Pored Hadadija, za Iran će igrati neko od sledećih: Matin Agadžanpor, Džalal Agamiri, Hasan Aliakbari, Muhamed Amini, Petr Girgorijan, Arsalan Kazemi, Sadžad Mašaveki, Mejsam Mirazej, Salar Mondži, Sadžad Pazirofteh, Navid Rezajfar, Muhamed Šarijan, Sina Vahedi i Behnam Jahali.

Hadadi ima 38 godina dok drugi najbolji igrač Kazemi ima 33 godine i čini se da njihova snaga polako bledi iako godinama važe za jednu od najjačih azijskih reprezentacija.

Iranu će prvi ispit biti protiv Brazila, tadaće napasti svim silama, ali je realno autsajder u duelu sa južnoameričkim timom. Potom igraju sa Obalom Slonovače gde će se voditi velika bitka da neko upiše makar jednu pobedu.

Zbog toga što Iran u velikoj meri zavisi od svojih zvezda da nose teret, timovi se fokusiraju na njih i primoravaju manje iskusne igrače da nose igru što uglavnom bude loše po njih. Ovo bi Hadadija dovelo u opasnost da ne dobije ispraćaj na Svetskom prvenstvu koji zaslužuje sa Iranom, u opasnosti da ispadne već u prvoj rundi.

Ako Iran, koji je zamalo pobedio budućeg šampiona Španiju na prošlom Svetskom prvenstvu, uspe makar jednom da iznenadi...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu