Nova vest
Košarka

Subota, 19.08.2023.

01:41

Grupa D: Oslabljeni Litvanci, visoki Crnogorci i niski Meksikanci

Posle grupa A i C došao je red da predstavimo reprezentacije iz grupe D.

Izvor: NS

Autor: NS

Grupa D: Oslabljeni Litvanci, visoki Crnogorci i niski Meksikanci
EPA-EFE/Toms Kalnins

U rubrici “showtime” svakog dana do početka Mundobasketa predstavljaćemo vam grupe kroz kratku analizu reprezentacija.

Od 17. avgusta imate prilike da na našem sajtu se bolje upoznate sa reprezentacijama koje će učestvovati na ovogodišnjem Mundobasketu. Sada je posle grupa A i C došao na red na timove u grupi D, koja će se igrati na Filipinima, u dvorani Mol of Ejdža Arena, interensantna stvar je da će se u toj dvorani igrati i utakmice u grupi C.

U grupi D se nalaze reprezentacije Egipta, Meksika, Crne Gore i Litvanije.

Egipat

Reprezentaciji Egipta će ovo biti sedmo učešće na Mundobasketu. Na svih prethodnih šest učešća nisu uspeli da dođu do medalje, dok ih sa Afrobasketa imaju čak 24, poslednju tek 2013. kada su osvojili srebro.

Interensantan podatak jeste da su Faraoni bili učesnici i Evropskog prvenstva, i to u četiri navrata i mogu se pohvaliti da su osvojili dve medalje, zlato (1949) i srebro (1947).

Da se vratimo u sadašnjost.

Egipat je do Mundobasketa stigao preko kvalifkacija, gde su u drugoj fazi u konkurenciji šest reprezentacija zauzeli drugo mesto, dok je prvo mesto pripalo ekipi Južnog Sudana,koji će biti protivnik reprezentaciji Srbije.

Gotovo da svi košarkaši Egipta dolaze i svog domaćeg šampionata, izuzev Mareija Asema, centra visokog preko dva metra, koji igra u Južnoj Koreji. Sem njega trebalo bi obratiti pažnji i na Ehaba Amina koji je vodeći strelac za Al Ahli u afričkoj ligi, dok je tu i mladi Karim Elgizavi kome predviđaju sjajnu karijeru.

Najviše košarkaša dolazi iz Al Itihada, takođe nekolicina su i članovi ekipe Al Ahli.

Od Egipta ne znamo šta bi mogli da očekujemo, po imenima su reprezentacija koja ruku na srce nema šta da traži u ovoj grupi, ali nikad se ne zna i videćemo da li mogu napraviti neko iznenađenje u grupi, što bi predstavljala i jedna pobeda u konkrenciji Meksika, Crne Gore i Litvanije.

Ako pogledamo statističke podatke sa kvalifikacija, najviše se istakao košarkaš Al Itihada Jusuf Šehata koji je u proseku imao 29 poena.

Sa klupe ih predvodi Roj Rana koji sem reprezentacije Egipta predvodi ekipu Kjota u Japanu.

Širi sastav Egipta izgleda ovako: Kaled Abdelnaser, Amr Elgendi, Karim Elgizavi, Patrik Gardner, Omar Hešam, Mustafa Kejo, Adam Musa, Anas Mahmud, Vaed Abdelgevad, Jusef Abušuša, Jusuf Šehata, Omar El Šeih, Ahmed Kalaf, Ahmed, Jusuf Abdelvahab, Ehab Amin, Ali Ahmed, Asem Marei, Omar Orabi, Omar Azab, Amr Zahran.

Meksiko

Poslednje učešće Meksikanaca na Svetskom prvenstvu sada možemo reći da je bilo još 2014. godine i od tada, pa evo do sada i Filipina, Sombrerosi nisu dospeli na svetsku košarkašku smotru.

Meksikanci se ne mogu pohvaliti nekim uspesima u prošlom periodu, jer su poslednju medalju sa bilo kojih Fibinih takmičenja uzeli 2017. godine, kada su bili treći na Ameri Kupu. Dok su na poslednjem stigli do četvrtfinala.

Krasi ih klasična igra koju praktikuju sve repreznetacije koje dolaze sa tih prostora. Konstatna pretnja sa bekovskih pozicija koji mogu da pripale neki šut za tri sa bilo kojih pozicija, i ako ih krene šut mogu biti veoma opasni po svaku reprezentaciju na ovom Mundobasketu.

Selektor Omar Kintero, u ekipi ima predvodnike u timu, a to su Pol Stol koji je imao i zapaženu karijeru u Evropi, gde je nastupao za Hapoel Tel Aviv, Limož i Uniks, i gde je 2016. godine proglašen za najboljeg asistenta VTB lige. Tu je i Pako Krus možda i najzvučnije ime u ovoj reprezentaciji Meksika, koji trenutno nastupa u Turskoj za Manisu. Sem njih dvojice vredelo bi obratiti pažnju i na Orlanda Mendesa i Gabrijela Girona.

Da Meksikanci imaju kvalitetn dokazuje i da su u poslednje dve godine savladali reprezentaciju SAD.

Naravno da je sada druga priča kada u ekipi više nema legendarnog Gustava Ajona, tako da sada na visokim pozicijama se nalazi Džošua Ibara.

Veliki problem Meksikancima može da predstavlja visina, na Amerikupu su u rosteru imali samo pet košarkaša koji su visoki preko dva metra.

Širi spisak Meksikanaca izgleda ovako: Huan Kamagro, Hose Estrada, Ivan Montano, Raul Olalde, Huan Rejna, Viktor Valdes, Gabrijel Hiron, Viktor Alvares, Džonatan Maćado, Ektor Ernandes, Esteban Roćo Amador, Orlando Mendes Vaskes, Horhe Kamačo, Alehandro Rejna, Gael Bonilja, Isreal Gutijeres, Fabijan Haimes, Džošua Ibara, Pol Stol, Danijel Amigo, Irvin Alvaros, Moises Andrijasi, Horhe Gutijeres, Pako Krus. Selektor: Omar Kintero.

Crna Gora

Novo učešće na Svetskom prvenstvu za reprezentaciju Crne Gore, što je veliki uspeh za ovaj tim koji nikako ne bi trebalo potceniti. Po kvalitetu Crna Gora je minimum druga po kvalitetu u ovoj grupi, dok ne bi bilo iznenađenje, ako uspeju da se izbore u konkurenciji sa Litvanijom za prvom mestu, što bi za selekciju perspektivnog trenera Boška Radovića bio veliki uspeh.

Crna Gora sigurno ima veliku želju da se iskupi za debakl na prošlom Mundobaksetu, kada su u Kini zauzeli tek 25. mesto. Na poslednja dva Eurobasketa, Crna Gora je uspevala da stigne do osmine finala, ali tu prepreku nikako nije mogla da prođe.

Do Manile su stigli u veoma jakoj konkurenciji, gde su igrali u grupi zajedno sa Francuskom, Litvanijom, a iza sebe su ostavili Mađare, Bosnu i Hercegovinu i Češku i sa skorom 7:5 otišli na drugi Mundobasket u istoriji.

Ako su Meksikanci jedna od najnižih reprezentacija u grupi, onda su Crnogorci druga najviša reprezentacija na Mundobasketu. Nema sumnje da će Crna Gora biti velika pretnja ispod koša gde možda ima najkvalitetniji sastav na celom prvenstvu.

Tu je NBA zvezda Nikola Vučević, koji je imao dobru sezonu u Čikago Bulsima, kvalitete Bojana Dubljevića svi dobro poznaju, prekaljeni centar, koji je posle ove sezone napustio Valensiju i to posle dužeg perioda koji je proveo u ovom timu. Sem ova dva iskusna igrača, koji će predstavljati okosnicu ovoga tima, tu su i Marko Simonović, od skora igrač Crvene zvezde, koji se nije najbolje snašao u NBA ligi, pa će u sledećoj sezoni nastupati po prvi put u Evroligi.

Nije Crna Gora jedino pretnja ispod koša, tu su i veoma dobri šuteri, u sastavu su i Nemanja Mihailović, kao i Kendrik Peri, koji svojim iskustvom može da bude opasnost po svaki tim.

Ono što malo kvari utisak to su prijateljske utakmice pred Mundobasket, Crna Gora ih je tri od četiri odigrane izgubila, dok su samo slavili protiv Irana.

Spisak Crne Gore za Mundobasket: Nikola Ivanović, Kendrik Peri, Igor Drobnjak, Petar Popović, Vladimir Mihailović, Dino Radončić, Andrija Slavković, Aleksa Ilić, Bojan Dubljević, Nikola Vučević, Nemanja Radović i Marko Simonović.

Litvanija

Dugo, baš dugo Litvanija koja se može nazvati zemljom gde je košarka definitvno najbitniji sport čeka na uspeh na Mundobasketu. Poslednji je bio još 2010. godine kada su stigli do bronzane medalje, posle pobede nad Srbijom koja je pre toga u epskom polufinalu pretpela najveću krađu u istoriji Svetskih prvenstava posle koje je izgubila od Turske.

Još poražavajući podatak je taj da su poslednju medalju uzeli još 2015. godine na Eurobasketu, gde su bili drugi. I na tom turniru su na putu do medalje morali da pobede Srbiju, i to su uradili u polufinalu.

Litvanija je koja je poslednji veliki uspeh ostvarila još 2003. kada su se popeli na krov Evrope, tada predvođeni Šarunasom Jasikevičijusom.

Do Mundobasketa su stigli tako što su u grupi, gde su se nalazili Francuska, Crna Gora, BiH i Češka.

Sada deluje da će put do medalje biti znatno teži, jer je Litvanija na ovom šampionatu znatno osabljena neigranjem najvećih zvezda u timu.

Selektor Kazis Maksivitis, u Manili neće moći da računa na Domantasa Sabonisa, ali za mir u kući, tu je Jonas Valančijunas, dok će njemu konkurencija u reketu biti košarkaš Monaka Donatas Moteijunas.

Nije ova Litvanija bez kvaliteta, tačnije takav tim nikada ne može biti bez kvaliteta, na Mundobaksetu će igrati i igrači puput, Rokas Jokubaitis, Ignas Brazdeikis i Mindaugas Kuzminskas.

Tako da bi ovo prvenstvo moglo da bude prekretnica u karijeri Rokasa Jokubaitisa, koji može biti jedan od lidera ovog tima i da će sada pokazati svoj raskošni talenat.

Litvanija je odigrala čak osam pripremnih utakmica, i odnos je pet pobeda i tri poraza.

Spisak Litvanije za Mundobasket: Jonas Valančunas, Ignas Brazdeikis, Tadas Sedekerskis, Tomas Dimša, Eimantas Bendzius, Margiris Normantas, Rokas Jokubaitis, Vaidas Karinijauskas, Mindaugas Kuzminskas, Dejvidas Sirvidis, Donatas Motiejunas i Gabrielijus Maldunas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu