Nova vest
Košarka

Četvrtak, 17.08.2023.

09:30

Grupa A: "Dželat" Srbije, NBA asovi i bitna grupa za "Orlove"

U ovom tekstu vam predstavljamo grupu A sa predstojećeg Mundobasketa.

Izvor: SN

Autor: SN

Grupa A:
Foto: Profimedia

Kao što verovatno i sami znate od 25. avgusta do 10. septembra se na Filipinima, Indoneniziji i u Japanu održava Svetsko prvenstvo u košarci.

Srbija se nalazi u grupi B zajedno sa Južnim Sudanom, Portorikom i Kinom, dok će se u drugoj fazi koja je takođe grupna ukrštati sa grupom A.

Tu grupu čine selekcije Italije, Dominikanske republike, domaćina Filipina i selekcije Angole. Prva utakmica iz ove grupe igra se odmah 25. avgusta i biće to prva utakmica na čitavom šampionatu.

U pitanju je duel Angole i Italije koji se igra u petak 25. avgusta od 10 časova ujutru po našem vremenu. Svaka reprezentacija iz ove grupe ima po nekog NBA asa i baš iz tog razloga će i biti zanimljivo ispratiti mečeve A grupe.

Najviše se očekuje od Italijana, ali ni Dominikanska republika sa najvećom zvezdom šampionata ne sme da se potceni, pa ni Filipini sa još jednim ozbiljnim imenom i naravno Angola koja ima čime da zapreti.

Treba biti jasan i reći da su Italijani maltene svuda projektovani za prvo mesto u grupi A i da se za drugo mesto u grupi (koje vodi u drugu grupnu fazu) bore Dominikana i Filipini, a da nekako iz prikrajka čeka Angola.

Pa, da krenemo sa predstavljanjem.

Italija

Odmah krećemo sa najzvunčnijim imenom i selekcijom koja je favorit za prvo mesto u grupi A, selekcijom Italije.

Ono što svi znaju je da je Italija nedavno na Akropolis kupu pobedila Srbiju i gotovo na identičan način to učinila na Evrobasketu godinu dana ranije, odnosno u kvalifikacijama za Olimpijske igre u hali Aleksandar Nikolić.

Istorijski gledano, imala je naša selekcija problema sa Italijom i kada je bila "košarkaška sila". Setimo se 1997. godine i Evrobasketa kada je to našoj selekciji (tada Jugoslavija) protiv Italije bio jedini poraz u grupi.

Istina, Jugoslavija je u finalu pobedila Italiju i postala šampion Evrope, ali...

Godinu dana kasnije je Jugoslavija igrala protiv Italije u drugoj grunoj fazi na Mundobasketu u Atini i poražena rezultatom 61:60 pa na kraju osvojila titulu šampiona sveta.

Potom, 1999. godine se Jugoslavija sastala sa Italijom u polufinalu Evrobasketa i izgubila rezultatom 71:62, da bi na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000. godine izgubila od Italije u borbi za peto mesto.

Verovali ili ne, ali reprezentacija Italije nikada nije osvojila niti jednu jedinu medalju na Svetskom prvenstvu u košarci. Imaju devet nastupa na Mundobasketu, ali nikada nisu mogli do odličja.

Dva puta su stizali do polufinala, a to je bilo daleke 1970. i 1978. godine i od tada samo jednom došli do četvrtfinala, a to je bilo 1998. godine kada su izgubili od Sjedinjenih Američkih Država.

Videćemo da li je ovo nova generacija koja će to promeniti. Selektor je kao što znate Đanmarko Poceko, a njegovi saradnici Edoardo Kazalone i Karlo Rekalkati.

Njihov konačni spisak za Svetski kup glasi:

Đanluiđi Datome, Marko Spisu, Stefano Tonut, Nikolo Meli, Simone Fontekio, Đampaolo Riči, Mateo Spanjolo, Ahile Polonara, Muhamed Dijuf, Luka Severini, Gabrijele Prosida, Alesandro Pajola.

Novi kapiten selekcije "Azura" biće Nikolo Meli, a njemu je "baklju predao" iskusni Điđi Datome koji se nakon Mundobasketa i zvanično oprašta od košarke.

Glavni igrač ekipe je sigurno Nikolo Meli, as Olimpije Milana i čovek sa višegodišnjim NBA iskustvom gde je pokazao da može da igra i na poziciji centra i krilnog centra.

Opasnost vreba od šutera, ali ne smemo izostaviti Simonea Fontekija iz Jute Džez kada već pričamo o imenima, pa ni Ahilea Polonaru, Sandra Pajolu ili Marka Spisua koji je bio koban po Srbiju, ali i talentovanog Gabrijelea Prosidu.

Navijači Italije su sigurno imali dosta drame tokom kvalifikacione kampanje svog tima. Uprkos tome, Azuri su rezervisali kartu za Svetsko prvenstvo.

Tim je odigrao dva produžetka, četiri njihove kvalifikacione utakmice su bile odlučene sa četiri poena ili manje, a tim je prošao kroz trenersku promenu.

Italijani pod vođstvom čuvenom Mea Saketija su se namučili odmah na startu kada su izgubili od Rusije sa 92:78 i uspeli samo da pobede Holandiju sa 75:73 na svom terenu u prvom kvalifikacionom prozoru.

Stvari se nisu mnogo poboljšale u februaru 2022. godine, kada je Italija izgubila od Islanda u gostima u duplom produžetku 107:105 iako je Niko Menion upisao 23 poena i 7 asistencija.

Potom na klupu dolazi Đanmarko Poceko i nakon izbacivanja Rusa zbog rata u Ukrajini igraju samo jedan meč i pobeđuju Holanđane dvocifrenom razlikom, pa pobeđuju Ukrajinu i Gruziju na krilima Fontekija sa 20 i 21 poenom.

Nakon Evrobasketa su igrali sa Gruzijom na svom parketu u Pezaru i pobedom 85:84 ostvarili pobedu koja im je donela Mundobasket...

Dominikanska republika

Mnogi su bili pozitivno šokirani kada su videli da će Dominikanska republika za ovaj šampionat biti jača za NBA superstara, centra Minesote Timbervulvs, Karla Entonija Taunsa.

"Zdravo svima, samo sam hteo da vam javim važne, važne vesti. Veoma sam ponosan što ću vam reći da ću obući dres moje reprezentacije i predstavljati Dominikansku republiku. To je za mene važnije od košarke, predstavljati zemlju moje majke, moju zemlju, Dominikansku republiku. Ne mogu da dočekam da obučem taj dres i da igram neverovatno FIBA Svetsko prvenstvo. Vidimo se na terenu, biću na Filipinima", rekao je Tauns.

Dominikanska republika je kvalifikacije počela loše i ostala bez Olimpijskih igara u Tokiju i to u Beogradu, ali su odlučili da zadrže Melvina Lopesa na klupi da bi ga pred početak kvalifikacija za Mundobasket zamenili iskusnim Nestorom Garsijom, popularnim "Čeom".

Oni su kvalifikacije završili ispred Argentine, što je i bilo iznenađenje, a prevodili su ih Viktor Lis i Eloj Vargas, dok je odlične partije znao da pruži i Anhel Delgado.

Rušili su Devičanska ostrva, Bahame, Panamu i kao najveće iznenađenje Argentinu, a gubili od Kanađana što je bilo dovoljno za odlazak na Mundobasket.

I dalje ne znamo konačan spisak Dominikanske republike, ali pouzdano znamo da će igrati Karl Entoni Tauns, dok Kris Duarte i Al Hoford nisu želeli da igraju ovoga leta.

Pomenuti Lis i Vargas kao i Delgado su posle Taunsa najvažniji igrači ove selekcije dok od mladih nada terba spomenuti El Džeja Figerou i Lestera Kinonesa i doskorašnji igrač Betisa i NBA prospekt Hean Montero.

Dominikanska republika je četvrti put na Mundobasketu, a treći put zaredom su na Svetskom prvenstvu i svoj debi su ostvarili 1978. godine i tada ostvarili najbolji plasman, 12. mesto.

Filipini

Filipini su domaćini ovog Svetskog šampionata, a svi znamo koliko se tamo voli košarka i cela Manila je vrlo uzbuđena što će njihovu selekciju predvoditi sjajni NBA skorer i čovek koji nosi dres Jute Džez, Džordan Klarkson.

Klarkson nije naturalizovani Amerikanac, već poput Grka i Tajlera Dorsija ima povezanost sa tom nacijom jer mu je majka poreklom sa Filipina.

Na ovom šampionatu su se plasirali po sedmi put u istoriji, a treći put zaredomi po drugi put će biti domaćini jer su takođe u Manili organizovali Svetsko prvenstvo 1978. godine.

Na taj način su se Filipini i plasirali na ovaj šampionat, a treba istaći da su pet puta bili šampioni Azije i na tom kontinentu imaju "masu" uspeha. Često su menjali trenere tokom prethodnog perioda, ali su se zadržali na Čotu Rejesu.

On uz sebe ima rođenog Beograđanina Nenada Vučinića koji je na Novom Zelandu jedan od najuspešnijih, ako ne i najuspešniji trener kao i američki stručnjak Tim Kon koji je dugi niz godina na Filipinima.

Džordana Klarksona zaista ne treba previše predstavljati baš kao ni Karla Entonija Taunsa gore, dok ostali igrači sa spiska (za sada poznat samo širi) uglavnom igraju na Filipinima ili u Japanu.

Tu su i Džastin Braunli, bivši student Sent Džons univerziteta, lokalni superstar Ange Kuame, a i momak o kome je u jednom momentu govorio čitav svet – Kai Soto.

Dvajt Ramos bi takođe mogao da nađe svoje mesto u rosteru, kao i Bobi Rej Parks, verovatno i Ej Džej Edu...

Angola

Angola je predstavnik afričkog kontinenta i reprezentacija koja bi možda mogla da bude iznenađenje, ali joj se svakako ne projektuje da bude ispred Italije, Dominikanske republike i Filipina.

Angola je kvalifikacije za Mundobasket počela posle dva razočaravajuća poraza od Ruande i Zelenortskih ostrva na Afrobasketu 2021. godine pa je Hoze Klaros, selektor tima, odlučio da šansu pruži malo mlađim igračima.

Bili su pod pritiskom da se kvalifikuju za ovo Svetsko prvenstvo iako im je ovo šesti uzastopni nastup, a u pretposlednjem kvalifikacionom susretu su to i učinili.

Sve je počelo pobedom u Bengeli nad Obalom Slonovače, a treba napomenuti da su imali 16:0 start i na kraju slavili sa 57:56 pa vam je jasno kakva drama je tu viđena.

Pobedili su potom Gvineju, Centralnu Afričku Republiku dva puta i usledio je poraz od Obale Slonovače, ali kada se ekipi pridružio NBA as Bruno Fernando sve je nekako išlo lakše i pobedili su Ugandu, Zelenortska ostrva i Nigeriju.

Kao što je već rečeno, ovo im je šesti uzastopni nastup na Mundobasketu, a ukupno deveti na poslednjih deset šampionata i samo 1998. godine nisu igrali.

Setimo se samo 2006. godine i čuvene utakmice sa Nemačkom od čak tri produžetka kada su bili treći u grupi i potom izgubili od Francuske rezultatom 68:62 što je njihov najbolji rezultat.

Videćemo kako će se ove godine snaći, ali su nekako najslabiji tim u ovoj grupi. Centar Atlanta Hoksa i bivši student Merilenda Bruno Fernando je najbolji igrač ove ekipe i tu nema priče.

Osim njega, treba obratiti pažnju i na Čildea Dundaa koji je bio najbolji igrač u kvalifikacijama, kao i Geršon Domingos i Teotonio Do koji su igrali na svakoj kvalifikacionoj utakmici, a Džilson Bango je pokazao da je jako bitan za njih.

Španski trener i njihov selektor Đozep Hoze Klaros bi mogao da računa i na Janika Moreiru i Silvija de Suzu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

8 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu