Nova vest
Košarka

Ponedeljak, 21.08.2023.

10:05

Grupa F: Kapetan Luka, Tavaresove "plave ajkule", opasna ekipa iz Gruzije

Sitno brojim do početka Mundobasketa u Japanu, Indoneziji i Filipinima, takva situacija je i sa predstavljanjem grupa.

Izvor: DP

Autor: DP

Grupa F: Kapetan Luka, Tavaresove
Foto: EPA/EFE/Jorge Zapata

Svoj red dočekala je ona označena slovom F.

Ova grupa smeštena je u japansku Okinavu, a u njoj će igrati košarkaši Slovenije, Gruzije, Zelenortskih Ostrva i Venecuele.

Pročitajte još:
* Grupa A: "Dželat" Srbije, NBA asovi i bitna grupa za "Orlove"
* Grupa C: (Ne)pobedivi Amerikanci, "desetkovani" Grci i dva autsajdera
* Grupa D: Oslabljeni Litvanci, visoki Crnogorci i niski Meksikanci
* Grupa E: Nemačka ide po medalju, ali Finska bi da pomrsi račune favoritima

Slovenija

Mesto favorita u ovoj grupi ide uz Slovence, koji će biti predvođeni Lukom Dončićem, zvezdom NBA lige i Dalasa, koji je uz to i prvo lice FIBA kampanje za predstojeći svetski šampionat.

Plejmejker Maveriksa jedno je od najzvučnijih imena iz najjače lige na svetu koji ovog leta neće propustiti planetarni šampionat, a Dončić će nacionalni tim voditi kao kapiten.

Slovenija 2019. godine nije bila među učesnicima SP u Kini, poslednji put na Mundobasketu igrala je u Španiji 2014. godine, kada je zauzela sedmo mesto i sigurno je da sada želi da uđe u borbu za medalje.

Prema FIBA rejkingu, košarkaši Slovenije su četvrti favoriti za zlato. Iako je Luka alfa i omega ove ekipe, na putu ka pobedničkom postolju Slovencima će glavni adut biti timska igra.

Slovenija je odigrala šest pripremnih utakmica pred put na prvenstvo u Aziju, pobedila je Crnu Goru (104:100) i Japan (103:68), dok je dva puta poražena od Grčke, a u Malgi je ubedljivo izgubila i od Španije (99:79) i od SAD (92:62).

Imao je Aleksandar Sekulić glavobolje zbog sastavljanja tim, a sve je nizbrdo krenulo još na kraju klupske sezone kada je bilo poznato da Edo Murić neće konkurisati za nacionani tim, jer je u poslednjem meču sezone košarkaš Cedevita Olimpije pokidao prednje ukrštene ligamente.

Novi peh došao je na pripremnoj utakmici u Atini, kada je identičnu povredu zadobio Vlatko Čančar, član aktuelnog NBA šampiona Denver Nagetsa.

Bilo je muka kako izabrati igrače na poziciji krilnog centra, ali Sekulić je presekao i van konačnih 12 ostali su Aljaž Kunc i Džordan Morgan.

Na SP u Okinavi Sloveniju će predstavljati Žiga Samar, Aleksej Nikolić, Klemen Prepelič, Majk Tobi, Jaka Blažič, Gregor Hrovat, Žiga Dimec, Zoran Dragić, Bine Prepelič, Gregor Glas, Jakob Čebašek i Luka Dončić (kapitan).

Kapiten reprezentacije Slovenije veruje da njegov tim ima razloga za optimizam na predstojećem Mundobasketu.

"Mislim da možemo mnogo da napredujemo. Bilo je i mnogo dobrih stvari u dosadašnjim utakmicama. Ako se držimo zajedno i uradimo ono što moramo, možemo mnogo da postignemo. Kada smo se držali svojih pravila, pokazali smo da zaista možemo da budemo opasan tim. Moramo da dođemo do toga da ovako igramo celih četrdeset minuta. Skok je i dalje naš najveći problem, svako mora da da svoj doprinos"
, rekao je Dončić.

Gruzija

U ovoj grupi reprezentacija Gruzije vrlo verovatno može da iskoči iz drugog plana i da pomrsi račune "zmajevima" u borbi za prvo mesto.

Nacionalni tim Gruzije debituje na svetskoj pozornici. Put Japana kreno je sa iskusnim i jakim timom, a i sreća je bila na njihovoj strani i nisu imali problema sa povredama, koje su mnogim selekcijama krojile rostere.

Lider reprezentacije biće krilni centar Virtusa Tornike Šengelija, a odmah do njega je i član Indijana Pejsersa Goga Bitadze.

Na spisku je i krilni košarkaš San Antonija Sandro Mamukelašvili, koji će sa Georgijem Šermadinijem, biti sila u reketu.

U odnosu na jaku centarsku liniju, spoljnom ne mogu baš da se pohvale, ali će glavnu reč na bekovskom položaju voditi Tod Mekfaden, naturalizovani Amerikanac.

Spisak Gruzije kompletiraju Rato Andronikašvili, Kahaber Jintčaradze, Luka Liklikadze, Giorgi Cincadze, Duda Sanadze, Giordi Turdziladze i Mikeil Berišvili.

Kada se podvuče crta, Gruzija ima respektabilan sastav, koji je u pripremnim susretima pokazao svoj kvalitet. Posle velike borbe izgubili su od Litvanije (104:102), Letonje (82:57), dok su trijumfovali protiv Jordana (86:69), Crne Gore (84:79)i Irana (84:72).

Sve su samo ne tim koji treba otpisati.

Zelenortska Ostrva

Košarkaši Zelenortskih Ostrva prvi put u svojoj istoriji igraće na Mundobaksetu i sa nešto više od 570.000 stanovnika, najmanja su zemlja u istoriji koja se plasirala na SP.

Baš zbog toga su i imali problema sa organizacijom puta na Daleki istok, kada su upomoć pozvali lokanu zajednicu u SAD kako bi skupili novčana sredstva za putu do Okinave.

Prva i jedina zvezda u timu "plavih ajkula" je Edi Tavares, košarkaš Real Madrida i aktuelnog šampiona Evrolige, na cijim plećima su iznete afričke kvalifikacije za plasman na Mundobasket.

Uz centra "kraljevskog kluba" tu su Ivan Almeida i Džoel Almeida, a obojica igrali u svih 10 kvalifikacionih utakmica, a u timu su još veterani Fidel Mendonka, Keneti Mendes i Anderson Koreja, kao i Vil Tavares, koji je jedan od mlađih igrača tima sa 28 godina.

Edi Tavares će bitii faktor na obe strane terena, veliki teret biće na njegovima leđima, pa ostaje da vidimo kakvu će podršku imati od ostatka tima.

Tim Zeleonrtskih Ostrva čine Patrik Mendes, Anim Delgado, Šejn da Rosa, Ivan Amleida, FIdel Mendonka, Anderson Koreja, Džoel Almeida, Keneti Mendes,
Amarilson Lopes, Vil Tavares, Kevin Coronel, Keven Gomes, Patrik Spenser, Žoao Gomes i Edi Tavares, a do objavljivanja ovog teksta nije bilo poznato kojih 12 ide na SP.

Venecuela

Reprezentacija Venecuela će pokušati da napravi još jedan korak napred na Svetskom prvenstvu u Okinavi u odnosu na prethodno takmičenje.

Zemlja koja je osvojila FIBA Američki kup 2015. i izborila plasman na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru, imala je uspešne kvalifikacijama za SP 2019. godine u Kini, gde je izborila drugo rundu i na kraju završila na 14. mestu.

Iskustvo nije nešto što manjka Venecueli, koja u timu ima šestoricu igrača koji su osvojili pomenuti Američki kup. To su Nestor Kolmenares, Vindi Graterol, Hajsler Gilent, Migel Ruis, Gregori Vargas i Dejvid Kubijan. Od tih šest igrača, samo Kubijan nije bio u timu Svetskog prvenstva 2019.

Majkl Karera, Džonan Zamora, Pedro Čurio i Entoni Perez bili su članovi tima za na prethodnom šampionatu sveta i takođe su u ekipi i ovog leta.

Od mlađeg naraštaja obećavajuGarli Sojou, Iohaner Sifontes i 19-godišnjaci Fabricio Pugliati i Enrikue Medina, uze Hosea Materana.

Tokom priprema košarkaši Venecuele upisali su sve poraze, a izgubili su od Angole, Argentine, Španije, Francuske, Australije i Južnog Sudana.

Venecuela će biti autsajder protiv Slovenije, ali bi trebalo da bude favorit protiv novajlije na Svetskom prvenstvu sa Zelenortskih ostrva, dok se protiv Gruzije i ne bi mogli nazvati favoritom u ovom trenutku, bez obzira na bolji FIBA rejking.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu