Nova vest
Košarka

Petak, 18.08.2023.

08:00

Grupa C: (Ne)pobedivi Amerikanci, "desetkovani" Grci i dva autsajdera

Na redu je predstavljanje grupe C u kojoj će snage odmeriti SAD, Grčka, Novi Zeland i Jordan.

Izvor: PT

Autor: PT

Grupa C: (Ne)pobedivi Amerikanci,
Foto: Profimedia

U rubrici “showtime” svakog dana do početka Mundobasketa predstavljaćemo vam grupe kroz kratku analizu reprezentacija.

Kolega Stefan Nikolić pisao je o grupi A, a u ovom tekstu bolje ćete se upoznati sa selekcijama iz C grupe, odnosno sa Amerikancima, Grcima, Jordancima i Novozelanđanima.

Počnimo od autsajdera, Jordana i Novog Zelanda koji imaju male šanse za prolaz u narednu fazu takmičenja.

Jordan

Azijska država drugi put zaredom, a treći put u istoriji, igra Svetsko prvenstvo što je samo po sebi uspeh za ekipu Vesama Al-Sousa.

Samo pojavljivanje u Manili biće veliko priznanje za jordansku košarku, dok će utakmica protiv SAD biti pravi poklon za dvanaestoricu košarkaša ove države.

Među dvanaest igrača biće i bivši NBA košarkaš, standardan član rotacije mnogih timova, Rondaj Holis Džeferson. Džeferson je igrao šest sezona u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu i upisao je 305 nastupa, uz prosek od devet poena i 5,5 skokova.

Radi se o levorukom krilnom košarkašu, kojem karijera ide silaznom putanjom i trenutno igra u Portoriku, ali i pored toga očekuje se da bude glavni igrač Jordanaca.

Pored njega, pažnju bi trebalo obratiti na plejmejkera Fredija Ibrahima, 26-godišnjeg plejmejkera koji će najviše vremena provoditi u organizaciji igre.

Takođe, tu je i iskusni 34-godišnji Dar Taker, potom Ahmad Al Dvairi, dok je u sastavu i “neuništivi” Zaid Abas koji ima 39 godina i dres nacionalnog tima nosi od 2005. godine.

Jordan ima veliki broj iskusnih košarkaša, generacija dobrih igrača im je na zalasku i mnogima će ovo biti verovatno poslednje Svetsko prvenstvo.

U istoriji imaju samo jednu pobedu na Mundobasketu, a ako žele do naredne faze moraće da pobede u dva susreta u grupi, što priznaćete izgleda kao nemoguća misija.

Protiv Novog Zelanda mogu da igraju egal, ali sa Grcima, a pogotovo Amerikancima, jednostavno neće imati šta da traže na terenu.

Širi spisak Jordana: Zaid Abas, Ahmad Al Dvairi, Ahmad Alhamaršeh, Mohamad Husein, Fredi Ibrahim, Amin Abu Havas, Sami Bzai, Malek Kanan, Jusef Abuvazaneh, Zane Alnajdavi, Hašem Abas, Ašraf Alhendi, Mahmud Hazajmeh, Fadi Kuarmaš, Ahmad Hamouri, Rondaj Holis-Džeferson, Emir Eid.

Novi Zeland

Ovaj Novi Zeland daleko je od one reprezentacije koja je 2002. godine namučila Jugoslaviju i na kraju završila kao četvrta najbolja selekcija na svetu.

Novozelađani imaju košarkašku tradiciju, ali je utisak da su na ovaj Mundobasket poslali nikada slabiji sastav.

U timu nema braće Vebster, Korija i Taja, a izostaje i NBA centar Stiven Adams. Znamo da odavno nema legendarnih Kirka Penija i Šona Marksa, te je ovaj tim jako limitiran i pitanje je da li će pobediti i Jordan.

Lider ovog tima je krilni centar Isak Fotu, momak koji je pre četiri godine na planetarnom takmičenju prosečno beležio 18.4 poena. Od iskusnih igrača tu si Fin Dilejni, Džordan Ngatai, Tohi Smit-Milner…

Posebnu pažnju bi trebalo obratiti na Flina Kamerona. To ima vam ne znači mnogo, ali kada bismo vam rekli da mu je otac legendarni Pero Kameron, verujemo da bi vam taj podatak izmamio osmeh.

Na Azijskom prvenstvu odigranom pre godinu dana, Kameron je odigrao sjajno protiv Južne Koreje u četvrtfinalu - 15 poena, devet skokova, osam asistencija. Igra na poziciji plejmejkera i videćemo kako će zameniti braću Vebster.

Pažnju obratite i na Janija Vetcela, centra Albe iz Berlina. Zanimljiv centar, visok 2.08cm, prošle sezone u nemačkom šampionatu je beležio 9,2 poena i 3,5 skokova.

Sastav Novog Zelanda: Dan Fotu, Fin Dilejni, Flin Kameron, Hirum Haris, Isak Fotu, Izajah Leafa, Šea Ili, Džordan Ngataj, Ruben Te Rangi, Sam Timins, Tejlor Brit, Tohi Smit-Milner, Valter Braun, Jani Vecel.

Grčka

Nemaju Janisa Adetokumba, pa ih samim tim mnogi ne vide u završnici turnira, ali bili bismo smešni kada bi ekipu Dimitrisa Itudisa otpisali pre nego što počne Svetsko prvenstvo.

Pored Janisa, nema Kostasa Slukasa i Nika Kalatesa, te ovaj tim stvarno jeste osakaćen i ne spada u red prvih favorita, ali i pored toga je sastavljen od prekaljenih košarkaša.

Tu se pre svega misli na Kostasa Papanikolaua koji je u dve pripremne utakmice protiv Slovenije pokazao da i dalje ima goriva i da će biti mnogo važan za igru reprezentacije.

Pored njega, dosta će zavisiti od naturalizovanog Amerikanca, Tomasa Vokapa, koji donosi čvrstinu i organizaciju, a i bolji je šuter od Kalatesa, te mu ne možete toliko provocirati šut.

Dinos Mitoglu je još jedan igrača koji će imati veliku ulogu, krilni centar koji je odslužio suspenziju zbog korišćenja nedozvoljenih supstanci i po pripremnim utakmicama se vidi da mu je baš nedostajala košarka.

Naravno, u timu su i Joanis Papapetru, Jorgos Papajanis, Janulis Larencakis, Tanasis Adetokumbo, a pažnju obratiti i na Nikosa Rogapovulosa, novog igrača Baskonije. Dobar šuter koji bi mogao iz senke da bude jedan od važnijih igrača u rotaciji.

Grci su prilično solidan tim, sa svima će se “potući” i nikome neće biti lako, to će prvi Amerikanci osetiti, ali za neki veći plasman, odnosno za borbu za medalje fali više kvaliteta, više talenta…

To i ne znači da neće stići do eventualnog polufinala, ali sa ovim timom to bi realno bilo iznenađenje.

Sastav Grčke: Koastas Papanikoau, Tanasis Adetokumbo, Janulis Larencakis, Joanis Papapetru, Dimitris Agravanis, Jorgos Papajanis, Mihalis Louncis, Dino Mitoglu, Lefteris Bohorodis, Panajotis Kalaicakis, Nikos Rogavopulos, Dimitris Moraitis, Nikos Čougas, Jorgos Calmpuris, Vasilis Toliopulos, Dimitris Fliois, Manos Čacidakis, Lefteris Mancukas, Tomas Vokap, Vangelis Zougris.

SAD

Najlepše i najbolje za kraj – Sjedinjene Američke Države.

Prvi favorit na Svetskom prvenstvu. Govorilo se o Kanadi kao najvećem izazivaču, ali kako Džamal Marej neće igrati u Manili, utisak je i da je poredak sledeći: SAD, pa svi ostali.

Rečenica da Amerikanci ne brane titulu nije se često izgovarala od 2008, tačnije nije nijednom. Svaki veliki turnir, počev od 2008, Sjedinjene Američke Države su osvajale i u svaki su ulazile kao branioci – ovoga puta to nije slučaj.

Pre četiri godine doživeli su prvi veliki neuspeh posle 2006, prekinut je niz nepobedivosti i sada su silno motivisani da se vrate na svetski košarkaški krov.

Predvođeni Stivom Kerom sa klupe, Amerikanci su jako mlad tim, sa Bobijem Portisom kao najstarijim sa 28 godina. U timu nema velikih NBA zvezda, ali tu su oni koji to polako postaju.

Entoni Edvards, Tajris Haliburton, Džejlen Branson, Brendon Ingram, Mikel Bridžis… na kraju ćemo napisati kompletan roster, ovo je bilo čisto radi podsećanja.

Kroz istoriju Amerikanci su turnire osvajali neverovatnim napadom, često bi kroz turnir prosečno beleži 100 i više poena… možda tako bude i ove godine, ali postoji određena šansa da se stvari obrnu – da odbrana bude ključ.

Ovaj tim SAD ima strašan defanzivni potencijal, jedan od najboljih u novijoj istoriji. Bridžis, Hart, Džekson junior, Kesler, pa i Edvards, Branson, Džonson, Ingram… svi dugački, pokretni, agilni - jeza.

Amerika bi mogla da lomi timove sjajnom odbranom i pritiskom na loptu, a ne napadom kao što su to u prošlosti na Mundobasketima činili Irving, Harden, Kari, Durent… Naravno, niko ne spori napadački potencijal ovog tima, i to je jeza, ali utisak je da su lepo izbalansirani i da su se iz Saveza SAD lepo pogodili sa pozivima.

Koliko su dobro balansirani, toliko ovaj tim ne odaje utisak nepobedivosti i to najviše zbog toga što u timu nema dokazanih, višegodišnjih, NBA Ol-star košarkaša. Većina njih će kroz koju godinu to i biti, ali činjenica je da još nisu.

Sve je to lepo, Edvards je protiv Denvera u plej-ofu pokazao da je spreman da bude “taj” igrač, Haliburton je imao strašnu sezonu u Indijani, baš kao i Branson u Niksima, Bridžis u Bruklinu, Džekson junior u Memfisu… Međutim, svi oni tek treba da uđu u “prajm”, da budu na vrhuncu karijere, i zato neke iskusnije selekcije, poput Španije ili Francuske, mogu da odigraju egal i možda pobede.

Ovaj tim je bez sumnje bolji od onog iz 2019. godine, ali videćemo da li će to biti dovoljno za novo svetsko zlato. Favoriti jesu, ali ne i apsolutni.

Tim SAD: Paolo Bankero, Mikal Bridžes, Ostin Rivs, Džejlen Branson, Entoni Edvards, Tajris Haliburton, Džoš Hart, Brandon Ingram, Džeren Džekson juniro, Kem Džonson, Voker Kesler, Bobiy Portis.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu