Pešić: Slabo napredujemo, sve se svodi na Zvezdu i Partizan

Selektor muške seniorske reprezentacije Srbije Svetislav Pešić, zajedno sa bekom Ognjenom Jaramazom, održao je konferenciju za medije pred meč sa Belgijom.

SNIzvor: B92
Podeli
Foto: StarSport/Srđan Stevanović
Foto: StarSport/Srđan Stevanović

Duel Srbije i Belgije, igra se u nedelju od 21 čas u niškom "Čairu"

Pešić je počeo konferenciju reakcijom na informaciju da su gotovo sve karte za meč sa Belgijancima prodate.

"Ovo je najbolja vest od kako sam ponovo selektor! Samo da imate informaciju, igrali smo u Rigi, bilo je 11.500 gledalaca i kada uporedite Beograd gde smo igrali sa Letonijom pred 2.300 ljudi, onda je ovo dobra vest za utakmicu. Bili smo u Nišu i pre utakmice sa Letonijom, igrali sa Bugarskom trening meč, koji je bio koristan. Ova utakmica sa Belgijom, kao i sve u kvalifikacijama, je veoma važna. Pokušavamo da se pripremimo najbolje što možemo. Nama je taj kontinuitet ekipe ugrožen. Ako uporedimo mečeve protiv Letonije u Beogradu i tamo, važno je da kažemo da su tokom tog perioda kroz ekipu prošla 23 igrača. Nikakav kontinuitet ne postoji, osim što je trener imao priliku da ih upozna. Ta 23 igrača su bila u rosteru ekipe tokom pet utakmica. To je alarmantna situacija, kao što je alarmantna i situacija u kojoj se nalazi srpska košarka. Reprezentacija je kao lokomotiva košarke u svakoj zemlji i pokazatelj gde se ona nalazi. Ne priznaju se svi rezultati, iako ih je poslednjih godina bilo dosta. Na Evropskom prvenstvu 2001. godine igrali smo četvrtfinale sa Letonijom i pobedili 114:78, a 20 godina nakon toga Letonija je naš protivnik koga kada hoćemo da pobedimo, moramo da damo maskimum. U Rigi se sada, pred 11.500 ljudi, pevalo od samog početka, to ste morali da doživeti, da vidite koja je to podrška. Ako nekom zavidim, zavidim njima na toj spremnosti da podrže reprezentaciju, a sa druge strane, naši momci su dali maksimum. Bili smo tužni nakon poraza, ali nismo razočarani jer su igrači dali najviše, a to znači borbenost i želju za pobedom. Uspeli smo da nekako izgubimo sa sedam poena razlike čime se ne ponosimo, ali to je realna situacija u ovom momentu", rekao je Pešić.

Selektor je istakao i da je logično da niko ne želi ni jedan poraz, ali…

"Mi smo za 20 godina slabo napredovali jer u Srbiji postoji samo košarka kada igraju Parizan i Zvezda, publika ne dolazi nigde, osim možda u Čačku. Reprezentacija je očigledno treblo da dođe u Niš i da dobije podršku. Radujemo se što smo ovde, što ćemo imati punu dvoranu koja nam je neophodna da bismo dali maksimum i probali da pobedimo. To nam je važna utakmica, daje nam šanse da se kvalifikujemo za Svetsko prvenstvo. Govorio sam pre mesec dana, pre dva meseca, ali su neki ljudi rekli da “Pešić traži izgovor” jer ako ne možemo da pobedimo Letoniju u Rigi i Belgiju u Nišu, mi ne treba da postojimo. Velika je razlika, nismo napredovali. Imam pravo da to kažem, najviše pamtim, a i najstariji sam ovde. Da ne živimo u oblacima, košarka je globalan sport, ne igra se u tri-četiri zemlje, nije ni čudo što smo Letoniju pre 20 godina dobili sa 30 razlike, a sada se borimo da ih pobedimo makar jednim košem. To je naša aktuelna situacija. Momci koji su ovde spremni su da izginu, pogotovo pred punom dvoranom, što nas sve obavezuje da damo sve što se očekuje, a to je maksimum", zaključio je Pešić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.