Toni Kukoč: Srbi nisu više elita kao što su bili

Proslavljeni hrvatski košarkaš Toni Kukoč dao je intervju u kom je pričao o stanju hrvatske, ali i košarke u regionu.

SSIzvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Jedno od pitanja glasilo je kako je i zbog čega uništena hrvatska košarka, budući da godinama već izostaju uspesi, dok ih Srbija ima.

"Ne znam, ali očito ni Srbi nisu više elita kao što su bili. Sada nisu uspeli da se plasiraju na Olimpijske igre", odgovorio je Kukoč, pa nastavio:

"Teško pitanje, mi smo mala država i jednostavno ne možemo da pronađemo pravu generaciju. Za dobru reprezentaciju treba dobra generacija. Nije dovoljno samo nekoliko dobrih igrača. Imamo NBA petorku, znači imamo kvalitetnih igrača, ali ne mogu oni puno toga da naprave kad dođu par dana pre utakmice svako iz svog sistema. Jedan igra u Juti, drugi u Klipersima, treći u Finiksu, i sad bi oni trebalo da se pojave bez treninga i priprema i da šamaraju sve redom. Ne ide to tako".

Kukoč je pojasnio da se košarka u velikoj meri promenila i da se smanjio jaz između najvećih reprezentacija i onih manje favorizovanih koje sve češće imaju šansu za medalju.

"S druge strane, mislim da je problem i u tome što su naši ljudi navikli na uspehe koje smo mi imali pa su mislili da će to zauvek biti tako. Danas svi igraju. Pogledajte šta se događalo u Tokiju. Amerikanci jesu osvojili zlato, ali nema više kao nekada 40 razlike. Slovenci igraju, Australijanci, Brazilci, Argentinci, Francuzi..."

"Mislim da nikad manja razlika u košarci nije bila nego danas. Nema više moćne Rusije i moćne Jugoslavije, ali sad svetski prvaci mogu biti Slovenci, Španci, Australijanci, Francuzi, zaista svako", podvukao je Toni Kukoč.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu