Svečano otvoren jubilarni, XX Međunarodni mini basket festival "Rajko Žižić", uz podršku NIS-a

Јубиларни мини баскет фестивал Рајко Жижић, место које традиционално окупља будуће кошаркашке звезде, свечано је отворен у хали број 3 Београдског сајма.

SNIzvor: B92, zvanični sajt
Podeli
Foto: NIS Promo
Foto: NIS Promo

Festival se održava od 23. do 26. januara 2020. godine, u organizaciji Udruženja Mini basket Srbija pri Košarkaškom savezu Srbije, pod generalnim pokroviteljstvom kompanije NIS.

Svečanom otvaranju prisustvovali su Predrag Danilović, predsednik Košarkaškog saveza Srbije i Božidar Maljković, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, kao i drugi, mnogobrojni gosti i verni navijači, koji su zajedno obeležili ovaj značajan jubilej – 20 godina postojanja i sećanja na našeg košarkaškog velikana.

Božidar Maljković, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, ovom prilikom se zahvalio svima koji ulažu trud i zbog kojih ova manifestacija postoji već 20 godina i istakao da su svi učesnici festivala pobednici, kao i da su oni najbolji deo Srbije, a Predrag Danilović, predsednik Košarkaškog saveza Srbije, poželeo je najmlađim sportistima da se zabavljaju, igraju i druže.

Više od 250 ekipa i preko 2500 dece iz Srbije i regiona za četiri dana turnira odigraće preko 300 utakmica, na pet postavljenih terena, na koševima visine 2,60 m i 2,75 m i loptama broj „4“ i “5”, kao i na dva terena sa veštačkom travom. U sjajnoj atmosferi druženja, navijanja i novih poznanstava, prilikom svečanog otvaranja festivala, pehari su uručeni svakom timu, a medalje su podeljene svim učesnicima manifestacije, čime je svako od njih nagrađen za timski duh i fer-plej.

Foto: NIS Promo
Foto: NIS Promo

Zahvalnicu Udruženja Mini basket Srbija dobila je i kompanija NIS, za izuzetan doprinos razvoju mini basket pokreta i razvijanju pozitivnog stava najmlađih prema sportu i životnim vrednostima, koje su osnova uspešne budućnosti košarke u Srbiji.

„Smatram da je mini basket izvor opstanka košarke u Srbiji, jer je to košarka koja je prilagođena najmlađim uzrasnim kategorijama. Festival je doživeo svoj jubilej u vidu dvadesetog izdanja, a ovoga puta je postignut i rekord u broju ekipa koje učestvuju. Svi takmičari su pobednici, što je naš moto, i zbog čega su svima dodeljene medalje, pehari i zahvalnice. Kompanija NIS je naš „pokretač“ u proteklih 10 godina, koji unapređuje i omasovljava naše postojanje, i u pravom smislu reči je „budućnost na delu“, što se košarke za najmlađe tiče“, izjavio je Rade Georgievski, predsednik Udruženja Mini basket Srbija.

Mladi košarkaši i košarkašice imali su priliku i da prethodnog dana uživaju u druženju sa košarkašima kadetskog tima KK „Partizan NIS“, koji su učestvovali u pokaznom treningu, na kome su specijalni gosti bili i Luka Tarlać, kao član i juniorskog i seniorskog tima KK „Partizan NIS“ i Nikola Radovanović, kao najtalentovaniji igrač kluba.

Za vreme festivala organizovan je i seminar za trenere pod nazivom „Od minibasketa do košarke“, kao i predavanja za uzrasne kategorije rada sa najmlađima. Osim toga, Crveni krst Srbije i UNITAS organizacija, koja se bavi borbom protiv trgovine ljudima i decom, drže radionice tokom trajanja festivala, čime on, osim takmičarskog, dobija i edukativni karakter.

Dodatna informacija:

Kompanija NIS, u saradnji sa Košarkaškim savezom Srbije, već devet godina zaredom pruža podršku organizaciji projekta „Mini basket Srbija“ i održavanju mini basket turnira širom naše zemlje. U skladu sa sloganom „Budućnost na delu“, NIS konstantno ulaže u razvoj sporta i mladih talenata, promoviše sportski duh i zdrav način života. NIS je višegodišnji partner i Košarkaškog saveza Srbije i košarkaškog kluba „Partizan NIS“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.