Nova vest
Košarka

Nedelja, 20.05.2018.

16:44

Žalgiris osvojio bronzu u ludoj završnici

Košarkaši Žalgirisa savladali su CSKA Moskvu u borbi za treće mesto fajnal-fora Evrolige u Beogradu sa 79:77.

Izvor: LN

Autor: LN

Žalgiris osvojio bronzu u ludoj završnici
Photo: Starsport

Žalgiris je uspeo da prevlada u, po mnogima meču bez previše značaja, prevođen srpskim plejmejkerom Vasilijem Micićem koji je meč završio sa 15 poena.

Litvanska ekipa je gotovo ceo meč vodila, a tokom druge, treće i pola četvrte četvrtine imali su ubedljivu prednost, a najviše i +23 početkom poslednjeg kvartala.

Meč je zanimljivim učinio Mihail Kulagin, koji se nije ni video do četvrte četvrtine, ali tu kreće njegov šou. On sa tri trojke i jednim pogođenim bacanjem vraća svoju ekipu u rezultatski egal.

CSKA je sve vreme poslednje deonice pokušavao da agresivnom odbranom i presingom smanji prednost, ali se Žalgiris dobro držao. Onda odjednom sledi sijaset izgubljenih lopti ekipe iz Kaunasa, a prvo Fridzon, a onda Kulagin preuzimaju stvari u svoje ruke.

Pri rezultatu 79:77 za Litvance Micić je pokušao da bude heroj svoje ekipe, ali nije uspeo da pogodi polaganje i CSKA je imao šansu za produžetak, možda i trijumf. Kulagin naskače sa otprilike deset metara i ne pogađa ni obruč, a lopta pada u ruke Dejvisu, koji biva fauliran.

S obzirom da je na satu bilo još samo 2.7 sekundi, a Dejvis je promašio prvo bacanje, on odlučuje da promaši i drugo, ali lopta se bez kontakta sa igračima odbija u aut, pa Nando De Kolo ima više vremena da smisli kome će dodati loptu za potencijalni šut za pobedu.

Itudis nije imao tajm-aut, pa je sve spalo na igrače, Franzuc dodaje Antonovu, koji sa nešto više od pola terena, u nedostatku boljih opcija, ne pogađa ni obruč, ali doduše nije bio ni daleko.

Sem već pomenutog Micića koji je imao 15 poena, isto toliko je imao i Jankunas, dok je jedan manje dodao Edgaras Ulanovas.

Kod gubitnika najefikasniji bio je Mihail Kulagin sa 14, Kori Higins, koji je opet 'poludeo' u prvoj deonici, ali onda nestao u ostatku meča, je imao 12, dok je američki centar Otelo Hanter meč završio sa 14 poena i osam skokova.

Finalni meč počinje od 20.00 u beogradskoj "Štark" areni, a u njemu se sastaju Fenerbahče i Real Madrid.

IV četvrtina

Kraj Žalgiris je osvojio bronzanu medalju. Sredinom poslednjeg kvartala bilo je skoro +20 za Litvance, a CSKA je na kraju imaju dva šuta za pobedu. Nestvarna utakmica i završnica iste, ispunjena brojem glupih odluka i jednih i drugih. Dimitri Kulagin i Semjon Antonov nisu uspei da svojoj ekipi donesu trijumf.

40' – Nestvarni Kulagin još jednom trojkom smanjuje zaostatak svoje ekipe, a onda CSKA još jednom odličnom odbranom dolazi do lopte i Kulagin sa penala smanjuje na -2. Opet odličan presing CSKA i kradu loptu Pengosu koji nije uspeo da je se oslobodi za pet sekundi. Na 10 sekundi do kraja Micić se zaleće u želji da bude heroj utakmice, ali promašuje. Kulagin u istom maniru šutira za pobedu, sa nekih deset metara, i lopta ne dodiruje ni obuč.

39' – CSKA pokušava da se vrati u meč u poslednja tri minuta , sjajne bravure Fridzona i odlična timska odbrana kojom su naterali Žalgiris na par nesmotrenih grešaka. Na dva minuta do kraja prilaze na -7. Ulanovas je polovičan sa linije penala, a zatim Kulagin trojkom "iz svlačionice" smanjuje na samo -5! – 73:78.

37' – De Kolo uspeva da pogodi pod faulom, ali sudije to ne priznaju, pa CSKA u novu napad, a Litvanci ispunjavaju bonus. Fridzon iz nemoguće pozicije pogađa za dva, a zatim litvanska ekipa gubi loptu i CSKA ima kakvu takvu nadu. Kulagin pogađa sa poludistance za kakvu-takvu nadu za Moskovljane i 65:77.

35' – Maltene ništa zanimljivo se ne dešava u ovim trenucima meča. Žalgiris igra duge napade, a i dalje grizu u odbrani i čuvaju prednost. CSKA pokušava da ukrade loptu agresivnom odbranom i time ispunjavaju bonus, ali im se potom takav pristup i isplaćuje jer Beno Udrih ne uspeva da ubaci loptu za pet sekundi. Hanter pogađa sa poludistance za "samo" -15, ali odmah zatim Pengos daje trojku za 59:77.

32' – Malo nezainteresovanije se ulazi u poslednju deonicu. Prvo Jankunas poentira, a onda Rad pogađa trojku i na svojoj strani parketa 'lupa' rampu, a zatim i u sledećem napadu pogodio još jednom van linije 6,75 – 54:71.

III četvrtina

30' – Još jedan nesportski faul, ali ovoga puta iz čiste nespretnosti Arona Vajta, pa je i Rad polovičan sa linije penala. Sudije donose još jednu doluku u korist Moskovljana i sviraju faul u napadu Miciću nad Rodrigesom, koji potom promašuje trojku. Klajburn konačno doprinosi svojoj ekipi skokom u napadu i pogotkom, ali promašuje dodatno bacanje, i zatim pravi faul u bonusu. Micić još jedanput precizan sa slobodnih bacanja, ima 14 poena, a rezultat posle tri četvrtine igre je 48:69.

28' – Ulanovas pogađa oba penala za +23! CSKA tek posle sedam minuta igre postiže prve poene iz igre, preko Ćaća. Taj mali propust u igri neće zasmetati momcima iz Kaunasa, jer već u sledećem napadu Micić sjajno još jedanput pronalazi Kavaliuskasa, koji bez problema polaže loptu u koš. Higins poentira za svoj 12. poen, ali vidno revoltirani Hajns pravi nesportsku ličnu grešku nad Micićem, kome posle Rodriges ima šta da kaže. Vasa pogađa jedno bacanje – 41:63.

25' – CSKA ne zna šta ih je snašlo, Žalgiris igra neuporedivo bolje, sa mnogo više želje za pobedom i požrtvovanja. Konfuzno izgledaju "Armejci" u napadu, sa pregršt izgubljenih lopti. Zanimljivo je da Litvanci vode ubedljivom razlikom, a njihov verovatno najbolji igrač Kevin Pengos ima samo šest poena. Upravo Kanađanin postiže nove poene i 'diže' razliku na +21! – 37:58.

23' – Litvanska ekipa mnogo bolje otvara drugo poluvreme, sa nekoliko ofanzivnih skokova i postižu prvih osam poena u nastavku igre. Najefikasniji akter meča je i dalje Vasilije Micić. CSKA dolazi do prvih poena preko Otela Hantera, sa linije penala, koji smanjuje na 37:49.

II četvrtina

Poluvreme – Nastavilo se sa haotičnom košarkom, i sa jedne i sa druge strane, ali je Žalgiris znatno bolji od protivnika, igraju više timski, angažovanije i vidi se da ih je polufinalni poraz manje poremetio. Sjajni Vasa Micić ima 11 poena, a Moskovljani srljaju iz napada u napad, bez De Koloa i Rodrigesa, njihovih najboljih igrača, da ih podignu, plus imaju i probleme sa izvođenjem slobodnih bacanja. Na isteku poluvremena Kulagin pogađa sa više od pola terena, ali pravi evidentnu grešku u koracima i sudije ne prizaju koš – 35:41.

16' – Jankunas ostaje sam na trojci koju pogađa, ali odmah uzvraća istom merom Kori Higins koji ima već deset poena. Dva vezana napada Litvanaca se završavaju izgubljenim loptama, i ubrzo zatim su ispunili i bonus, pa će morati da budu oprezni. Antonov je imao jednu sjajnu rampu nad Vasom Micićem, ali u istom napadu srpski plejmejker pogađa trojku. Vrlo bitan pogodak za njegovo samopouzdanje. Ulanovas karakterističnom leđnom tehnikom pogađa za +5 – 29:34.

14' – Igra se jako haotično u ovom delu meča. Izgubljena lopta za izgubljenom loptom, što zbog loših protoka lopte, što zbog individualnih grešaka igrača. Ćaćo Rodriges poravnava na 26:26 svojim četvrtim poenom.

12' – Hajns postiže prvi koš u drugoj četvrtini. na Na parket se vraća Vasilije Micić i odmah gubi loptu, ali je onda i osvaja na svom delu parketa i "kao brzi voz" se zaleće i polaže za svoj osmi poen. Na drugoj strani De Kolo postiže trojku za 24:24.

I četvrtina

10' - Mini serija Bena Udriha, prvo pogađa sa poludistance, onda sjajan pas za Kavaliuskasa. Kulagin pogađa za tri poena, a Hrijapa ne uspeva da pogodi nijedno bacanje. Žalgiris je u svom poslednjem napadu sjajno poentirao preko Kavaliuskasa posle dobre akcije, a zatim Hrijapa ne pogađa ni trojku uz zvuk sirene – 19:22.

7' – Vasilije Micić se razigrao, i uz četiri penala, i jednog sjajno kucanje, stigao do šestog poena. De Kolo je pokušao da iscenira faul nad Micićem, ali mu sudije nisu poverovale, pa je Srbin ostao sam na dva metra od koša, ali je promašio. Ritam meča se malo podigao, pa poene vezuju Hrijapa, a onda i Kavaliuskas. Obe ekipe su u bonusu pri rezultatu 16:14.

4' Higins nastavlja svoju epizodu, šutira za tri i biva fauliran, ali pogađa samo dva penala. U igru po prvi put ulazi srpski košarkaš Vasilije Micić. Litvanci izgledaju pogubljeno u napadu, a ni u odbrani nije mnogo bolje za sada. Micić pogađa dva bacanja za 11:6.

2' Prvi minut je prošao bez poena, sa dugim napadima ekipa i bez izrađenih pozicija za šut. CSKA je brzo napravio tri faula, i na ivici su da ispune bonus. Prve poene na meču postiže Kevin Pengos, ali odmah uzvraća trojkom Kori Higins. Moskovljani odmah kradu loptu i Higins pogađa još jednu trojku za 6:2. CSKA sve radi na ovom meču za sada, pa su uspeli da ispune bonus za nepuna dva minuta, a Kurbanov ima dva faula.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve